Στο Βέρμιο ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα της Ευρώπης



«Πράσινο» στη δημιουργία στο όρος Βέρμιο, ενός από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα της Ευρώπης, «άναψε» η Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην τελευταία της συνεδρίαση πριν από τα Χριστούγεννα.

Πρόκειται για ένα καίριας σημασίας έργο που κάνει πράξη τις Ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τις σύγχρονες επιταγές για «πράσινη ανάπτυξη», με σημαντικά οφέλη τόσο για τις τοπικές κοινωνίες, όσο και συνολικά για την Κεντρική Μακεδονία.

Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη συνεδρίασή της η Επιτροπή Ανάπτυξης, ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ταυτόχρονη δημιουργία πέντε αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 315 MW, με 70 ανεμογεννήτριες, σε χορτολιβαδική έκταση στο Βέρμιο, στα όρια μεταξύ των Δήμων Βέροιας και Νάουσας (Κεντρική Μακεδονία), καθώς και του Δήμου Εορδαίας (Δυτική Μακεδονία).

Η έκταση της εγκατάστασης είναι απομακρυσμένη από οικισμούς, εκτός κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, ενώ σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δεν επηρεάζει με οποιοδήποτε τρόπο τις κηρυγμένες περιοχές Natura ή τα χιονοδρομικά κέντρα «Σελίου» και «3- 5 πηγαδιών».

Με βάση τη ΜΠΕ, η καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη λειτουργία των πέντε αιολικών πάρκων εκτιμάται σε 713.220 MWh ανά έτος, η οποία ισοδυναμεί με τις ανάγκες ανά έτος σε ηλεκτρικό ρεύμα 158.500 νοικοκυριών!

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.