Δημιουργική Γραφή «Έκφρασις»: Γράφω για τα Χριστούγεννα… Τα παιδιά γράφουν ποιήματα, γράμματα και παραμύθια



Αυτά τα Χριστούγεννα δημιουργούμε γράφοντας! Τα παιδιά των τμημάτων Δημιουργικής Γραφής του κέντρου παραγωγής γραπτού λόγου «Έκφρασις» εμπνέονται από το κλίμα των γιορτών και γράφουν τις ωραιότερες ιστορίες τους! Ποιήματα, παραμύθια, γράμματα στον Άγιο Βασίλη… Τα παιδιά γίνονται ποιητές, συγγραφείς, παραμυθάδες και μας μεταφέρουν στον υπέροχο κόσμο της παιδικής φαντασίας και ευαισθησίας… Στην σημερινή δημοσίευση συμμετέχουν οι μαθητές: Μάριος Γαύρος, Αντώνης Δεληγιάννης, Γιώργος Νιόπλιας, Δημήτρης Νιόπλιας, Ελισάβετ Χαρισίου.

ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΑΪ-ΒΑΣΙΛΗ

του Μάριου Γαύρου

 

Ο Αϊ-Βασίλης φέρνει δώρα

το έλκηθρο τρέχει στην κατηφόρα

μικροί μεγάλοι τραγουδούν

όλη μέρα χορεύουν, γελούν!

 

Τα κάλαντα λένε παντού τα παιδιά

κι όλοι εύχονται «Καλή χρονιά»

Χριστούγεννα ήρθαν σε όλη τη γη

κι όλοι οι άνθρωποι τραγουδάνε μαζί

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

του Αντώνη Δεληγιάννη

 

Χριστούγεννα είναι μια γιορτή

Σε όλο τον κόσμο, σε όλη τη γη!

Γιορτή της γέννησης του Χριστού

Και της χαράς κάθε παιδιού.

 

Μύθοι και θρύλοι έχουν φτιαχτεί

Για τον Άγιο Βασίλη, γι’ αυτή τη γιορτή.

Ξωτικά και ελάφια κάθε παραμονή

Ετοιμάζονται για μια τέλεια στιγμή.

 

Μικροί και μεγάλοι παντού τραγουδούν

Στολίζουν το δέντρο, χορεύουν, γλεντούν.

Και το βράδυ που θα ‘ρθει ο Άγιος Βασίλης

Χαρά και ελπίδα παντού θα ανατείλει.

Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

του Γιώργου Νιόπλια

      Μια φορά κι έναν καιρό, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, γινόταν ένα χάος. Ο μικρός Γιώργος με την οικογένεια του πήγαν στα μαγαζιά για να δούνε μια κάμερα. Μετά από μισή ώρα τελικά την πήρανε.

    Το βράδυ ο μικρός Γιώργος με τον αδερφό του τον Δημήτρη έστησαν την κάμερα για να δούνε τον Αϊ-Βασίλη, κρύφτηκαν κάτω από το κρεβάτι και περίμεναν. Μιάμιση ώρα αργότερα τον άκουσαν, επιβεβαιώθηκαν και από την κάμερα. Άνοιξαν την εξώπορτα και την κλείδωσαν, βγήκαν έξω και είδαν το έλκηθρο πάνω σε μία πολυκατοικία. Σκαρφάλωσαν πάνω σε μία κολώνα και κρύφτηκαν στον σάκο του Αϊ-Βασίλη. 

     Όταν μοίρασε τα δώρα, από εκείνη την οδό πήγε σε μία άλλη, όπου ένα σπίτι είχε άτομα με κορωνοϊό. Άφησε το δώρο και πήγε στον Βόρειο Πόλο για να πάρει κι άλλα δώρα. Στην είσοδο υπήρχαν δύο ξωτικά οπού τον έκαναν rapid test. Βγήκε θετικός και για καλή του τύχη μπορούσαν να τον κάνουνε καλά.

      Καθώς τα ξωτικά γέμιζαν τον σάκο με δώρα, βρήκαν τα δύο αδέρφια. Τα ξωτικά είπαν να τους δώσουν χάπια αμνησίας και ο Αϊ-Βασίλης είπε: «Stop! χρειάζομαι βοήθεια για να μοιράσω τα δώρα, και οι μισοί ετοιμάζετε τα δώρα κι οι άλλοι μισοί φτιάχνουν το computer». To computer ήταν μία οθόνη που έδειχνε προορισμούς και τοποθεσίες. Τους ρώτησε αν ήθελαν να τον βοηθήσουν και φυσικά ποιος θα αρνιόταν μια τέτοια προσφορά; Απάντησαν: Ναι! Και άρχισαν να δουλεύουν.

      Στην αρχή πήγαν στο Λονδίνο για να βρουν μια οικογένεια που έμενε εκεί κοντά. Πήγαν σε ένα καφενείο για να ρωτήσουν, μα ο Γιώργος είπε: «Είναι ώρα για διάλειμμα» και παρήγγειλε ένα αναψυκτικό, που για εικόνα είχε τον Άγιο και είπε: «Γιατί στις διαφημίσεις με κάνουνε τόσο παχουλό; Αδυνάτησα».

     Πήγαν στο έλκηθρο, μα το είδαν χαλασμένο και ο Αϊ-Βασίλης μίλησε στον ασύρματο με τα ξωτικά για το πότε θα του φέρουν νέο όχημα, κι αυτά απάντησαν: «Εντάξει, σε μία ώρα θα το έχετε» και ο Άγιος είπε: «Θα βρω άλλο».

      Κλέψανε ένα super car και ο Δημήτρης ρώτησε: «Ξέρεις να οδηγείς;» και απάντησε: «Μόνο έλκηθρο! Δεν νομίζω να ‘ναι τόσο δύσκολο». Ο Γιώργος είπε: «Ωχ όχι, κακή ιδέα…»

      Ο Αϊ-Βασίλης το γκάζωσε και πέρασε με κόκκινο μπροστά από την αστυνομία και άρχισαν να τον κυνηγάνε. Μετά από ώρα τον πιάσανε και τον βάλανε φυλακή. Τα δύο αδέρφια βγήκαν έξω από το αμάξι μαζί με το σκουφί του που ήταν μαγικό.

      Ο Δημήτρης είπε: «Αν μπορούσε το σκουφί να μας πάει στον Βόρειο Πόλο για να ειδοποιήσουμε τα ξωτικά!» Kαι τους πήγε…

     Όταν έφτασαν εκεί, τα ξωτικά ρώτησαν: «Τα καταφέρατε; Μοιράσατε τα δώρα;» Και ο Δημήτρης απάντησε: «Όχι! Τον Αϊ-Βασίλη τον έβαλαν φυλακή. Πρέπει να τον βγάλουμε!»

     Ενώ γίνονταν όλα αυτά στον Βόρειο Πόλο ο Αϊ-Βασίλης μες στην φυλακή τραγουδούσε λαϊκά τραγούδια.

       Κατευθείαν πήρανε ένα έλκηθρο και πήγανε να τον σώσουν. Ο Δημήτρης του έδωσε το σκουφί απ’ το παράθυρο και ο Άγιος είπε: «Πρέπει να σώσουμε τα Χριστούγεννα», γιατί ήταν 6.30 το πρωί. 

     Ο Γιώργος ήταν στο τιμόνι, ο Δημήτρης πετούσε τα δώρα και ο Αϊ-Βασίλης έβαζε τα δώρα απ’ την καμινάδα. Έφτασαν στο «τσάκ»,  γιατί ήταν 7.30 η ώρα!

       Ο Άγιος είπε: «Κάπου εδώ πρέπει να πούμε αντίο…» Τα δύο αδέρφια είπαν: «Αντίο… Μπορείς να πεις Χο Χο Χο;» Απάντησε:»Χο Χο Χο!»

      Το πρωί οι γονείς των παιδιών ξύπνησαν και είδαν τα δώρα κάτω από το δέντρο. Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…

 

Ο ΝΤΟΜΠΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΥΔΟΥΝΑΚΙ

του Δημήτρη Νιόπλια

     Λίγες  ώρες πριν ξεκινήσει ο Άγιος Βασίλης το μεγάλο του ταξίδι για να μοιράσει τα δώρα στα παιδιά, ο Ρούντολφ και οι υπόλοιποι τάρανδοι κοιμόντουσαν για να έχουν δυνάμεις και να αντέξουν το ταξίδι.

     Ένα πονηρό εξωτικό, ο Ντόμπυ, που ζήλευε τον Ρούντολφ γιατί νόμιζε ότι είναι ο αγαπημένος του Αϊ-Βασίλη θέλησε να του κλέψει το μαγικό κουδουνάκι που τον βοηθούσε να πετάει, για να μην μπορέσει να πάει με τον Αϊ-Βασίλη. Κρύφτηκε σε ένα βουναλάκι από άχυρο και σιγά σιγά έφτασε στον Ρούντολφ και προσεκτικά του πήρε το κουδουνάκι από το κολάρο. «Επιτέλους! Τώρα θα γίνω εγώ ο αγαπημένος του Αϊ-Βασίλη» σκέφτηκε. Πάνω στη χαρά του έκανε θόρυβο και παραλίγο να τον πάρουνε χαμπάρι.

 «Πρέπει να φύγω αμέσως και να το κρύψω» είπε και έφυγε με προσοχή.

Όταν ήρθε η ώρα να ξυπνήσουν, ο Ρούντολφ προσπάθησε να πετάξει και δεν μπόρεσε. Τότε ο Αϊ-Βασίλης πρόσεξε ότι έλειπε το μαγικό κουδουνάκι. «Γρήγορα! Γρήγορα! Ξωτικά χάθηκε το κουδουνάκι του Ρούντολφ, χωρίς αυτό δεν μπορούμε να πάμε τα δώρα στα παιδιά. Βιαστείτε πρέπει να το βρούμε».

        Όλα τα ξωτικά πανικοβλήθηκαν και άρχισαν να ψάχνουν παντού. Ο Ντόμπυ τότε σκέφτηκε να πάει εκεί που πήρε το κουδουνάκι και να κάνει ότι το βρήκε. Όταν έφτασε εκεί, ο Αϊ-Βασίλης τον είδε και του είπε: « Γιατί Ντόμπυ μου το έκανες αυτό;». Ο Ντόμπυ λυπημένος που τον κατάλαβε απάντησε: « Άγιε μου Βασίλη συγνώμη, αλλά ήθελα εγώ να είμαι ο αγαπημένος σου και αυτός που θα έρχεται μαζί σου και θα σε βοηθάει». «Κοίταξε Ντόμπυ», είπε ο Αϊ-Βασίλης «απογοητεύτηκα που το έκανες αυτό, αλλά πρέπει να ξέρεις ότι ο Ρούντολφ δεν έρχεται μαζί μου γιατί είναι ο αγαπημένος μου. Έρχεται μαζί μου γιατί είναι χρήσιμος στο έλκηθρο. Για τον καθένα από εσάς έχω μια ξεχωριστή αγάπη. Το ότι δεν σε παίρνω μαζί μου δε σημαίνει ότι δεν σε αγαπώ. Για να σου το αποδείξω θα σε πάρω μαζί μου στο ταξίδι, όπως το ήθελες».

   Ο Ντόμπυ έπεσε στην αγκαλιά του Αϊ-Βασίλη, τον ευχαρίστησε και ξεκίνησαν για το μεγάλο ταξίδι.

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ

της Ελισάβετ Χαρισίου

Κάπου μακριά από εδώ, πολύ πολύ μακριά από εδώ, υπάρχει το χωριό του Αϊ-Βασίλη. Το χωριό αυτό είναι μικρό κι έχει πολύ λίγα κτίρια. Αυτά είναι: Το σπίτι του Αϊ Βασίλη, το σπίτι του αδερφού του Αϊ Βασίλη του Nick, το σπίτι του  Frosty, της Iccle, της Tina και του Mini ( βγαίνει από το Mini Santa) και το σουπερμάρκετ του κυρίου Carry. 

      Στο σπίτι του Αϊ-Βασίλη υπάρχουν 12 αίθουσες, που εννιά από αυτές είναι δωμάτια: το δωμάτιο του Αϊ-Βασίλη, του Nutcracker, της Leila ( της κόρης του Αϊ-Βασίλη ),του Whitee ( του γιου του Nick ), του Grey, του Slush, του Rudolph ( που φέτος ο Αϊ Βασίλης του είπε να μείνει σε δωμάτιο για έναν λόγο και μόνο έναν, γιατί η περσινή του συγκάτοικος η Lilack ήταν 20 χρόνια μεγαλύτερή του), της Cleo και του Wolvie (υπηρέτη του Αϊ-Βασίλη). Έχει, επίσης, τη χρυσή αίθουσα που είναι η αίθουσα συζήτησης, τη μαγική αίθουσα όπου εκεί υπάρχουν όλοι οι προηγούμενοι βοηθοί του και, τέλος, τον στάβλο των ταράνδων, όπου εκεί μένει η Lilack. 

     Κι αυτά ήταν μόνο κάποια πράγματα για το χωριό και το σπίτι του Αι Βασίλη. Πάμε να δούμε τώρα και κάποια πράγματα για τη ζωή του… Ο Αϊ-Βασίλης δεν αγαπάει την πολυτέλεια κι  είναι ένας απλός άνθρωπος, όπως κι όλοι στο χωριό. Ο Αϊ-Βασίλης όλο το χρόνο περιμένει τα γράμματα των παιδιών και συνήθως ξεκινάνε να φτάνουν στο γραμματοκιβώτιο περίπου στις 15 Νοεμβρίου και τελειώνουν στη 1 Δεκεμβρίου, οπότε ξεκινάει ο Αϊ-Βασίλης να μοιράζει τα δώρα σε όλο τον κόσμο  μέχρι και στις 25 Δεκεμβρίου. Στην Ελλάδα, όμως, επειδή δεν προλαβαίνει να μοιράσει όλα τα δώρα, σε κάποια παιδιά τα πηγαίνει 1 Ιανουαρίου. Τα ξωτικά ξεκινάνε να δουλεύουν στις 16 Νοεμβρίου, δηλαδή μια μέρα αφού έρθουν τα περισσότερα γράμματα. Όταν ο Αϊ-Βασίλης ή ο Rudolph έχουν κάποιο πρόβλημα πηγαίνουν στο γραφείο του Αϊ-Βασίλη και φωνάζουν τον Spirit, έναν από τους παλιούς τάρανδους του Αϊ-Βασίλη. 

     Σήμερα ο Αϊ-Βασίλης δοκίμασε για πρώτη φορά για φέτος το έλκηθρό του (που, μεταξύ μας, δεν πήγε και πολύ καλά). Οπότε πήρατε μια γεύση από τη ζωή του Αϊ- Βασίλη. Κι όλα κυλούν ομαλά στο χωριό του Αϊ-Βασίλη… 

     Καλά Χριστούγεννα!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.