Η Λαϊκή Συσπείρωση για τα τέλη, τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Κοζάνης – Από κοινού απόρριψη του master plan από τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου



Για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Κοζάνης.

(Δώρα στο κεφάλαιο -φτώχια και εξαθλίωση στο λαό) 

    Ολοκληρώθηκε με το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο η συζήτηση για τα τέλη – φόρους, τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Κοζάνης. Η συζήτηση ανέδειξε τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι σαν αποτέλεσμα της πολιτικής που στηρίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου με πακτωλό κεφαλαίων και κινήτρων και τα στερεί απο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Η χρηματοδότηση από το κράτος την περίοδο της προηγούμενης κρίσης μειώθηκε περίπου 60%, μια κατάσταση που δεν άλλαξε ούτε με την αναιμική ανάπτυξη των προηγούμενων χρόνων πολύ περισσότερο σήμερα που βιώνουμε την νέα καπιταλιστική κρίση. Αυτήν την πολιτική που μετέτρεψε τους δήμους σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς, που οδηγεί σε εμπορευματοποίηση υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με λαϊκές ανάγκες στήριξαν και στηρίζουν όλες οι άλλες δημοτικές παρατάξεις. Όλοι έβλεπαν στις αναδιαρθρώσεις στην Τοπική Διοίκηση (Καποδίστριας, Καλικράτης, Κλεισθενης ) ευκαιρίες και σήμερα «κλαίγονται» για τα στενά οικονομικά και τον ασφυκτικό κορσέ του κράτους που δεν δίνει τη δυνατότητα να «αυτοδιοικήσουν». 

    Αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά της Κοζάνης να πληρώνουν για κάθε βήμα που κάνουν, αφού πρώτα έχουν αφαιμαχθεί από την φορολογία του κεντρικού κράτους. Πληρώνουν για τον ηλεκτροφωτισμό και τη καθαριότητα, πληρώνουν για τον παιδικό σταθμό, για το ωδείο, για τις αθλητικές  εγκαταστάσεις, για την ελεγχόμενη στάθμευση κ.α. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι το εισόδημα των εργατικών – λαϊκών  νοικοκυριών δέχεται νέο πλήγμα λόγω της καπιταλιστικής κρίσης και της απολιγνιτοποίησης η δημοτική αρχή πανηγυρίζει για το γεγονός ότι «πάγωσε» τα δημοτικά τέλη.

    Με μια καλύτερη ανάγνωση οι μεγάλοι κερδισμένοι  από αυτό το πάγωμα των τελών είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις (Σούπερ Μάρκετ, βιομηχανίες) αφού με το διαχωρισμό των βοηθητικών χώρων κατοικιών και εμπορικών καταστημάτων, ο συντελεστής των βοηθητικών χώρων είναι μειωμένος. Αυτο θα έχει σαν συνέπεια η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Κοζάνης να κερδίσει περίπου μισό ευρώ το μήνα, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν πολλούς βοηθητικούς χώρους (Αποθήκες, πάρκινγκ κ.α) θα δουν τα τέλη τους να μειώνονται σε μεγαλύτερο βαθμό. Την στιγμή που τα μονοπώλια και οι μεγάλες επιχειρήσεις στηρίζονται ποικιλοτρόπως έρχεται η δημοτική αρχή να τους κάνει ένα ακόμα δώρο. Αυτή η εξέλιξη πρέπει να συνδεθεί και  με τα προνόμια που προωθούνται για πιο φιλικο περιβάλλον για τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα επενδύσουν στα πλαίσια της μεταλιγνιτικής. Ταυτόχρονα οι κάτοικοι του Δημητρίου Υψηλάντη και του Ελλησπόντου εντάσσονται σε ενιαίο συντελεστή με τον υπόλοιπο δήμο και χάνουν και τα ψίχουλα από τη μείωση του συντελεστή των βοηθητικών χώρων και ανάλογα την περίπτωση θα δουν αυξήσεις.  Αυτό είναι το πάγωμα των δημοτικών τελών που πανηγυρίζει η δημοτική αρχή .Τα 180.000 ευρώ  επιπλέον που θα μπουν στα ταμεία του Δήμου από τις δηλώσεις των επιπλέον τετραγωνικών και οι αυξήσεις σε Υψηλάντη και Ελλησποντο θα πάνε στις τσέπες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. 

    Για το τεχνικό πρόγραμμα αποκαλυπτικές ήταν οι τοποθετήσεις των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων που ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όπως η έλλειψη αγροτικής οδοποιίας με αποτέλεσμα οι παραγωγοί μετά από βροχή να αναγκάζονται να κουβαλάν τα προιόντα τους στα χέρια, πλημμυρισμένοι δρόμοι, γεμάτα νεκροταφεία που είναι ένα μέρος των προβλημάτων που αναδείχτηκαν. Τα έργα που προβλέπονται στο τεχνικό πρόγραμμα δεν αφορούν ούτε ένα μικρό ποσοστό των αναγκών που υπάρχουν και είναι μακριά από την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού για σύγχρονα σχολεία, προστασία από σεισμούς – πλημμύρες- πυρκαγιές, έργα άρδευσης, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους αναψυχής, οδοποιία κ.α. Την ίδια στιγμή που υποδομές καταρρέουν η δημοτική αρχή σχεδιάζει μέγαρα μουσικής με σκοπό να αποπροσανατολίσει από αυτήν την άθλια κατάσταση.

    Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα και καλούν το λαό να αγωνιστεί για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.  


Σχόλιο για την από κοινού απόρριψη του master plan από τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

    Την επιβεβαίωση της στρατηγικής σύμπλευσης των παρατάξεων Κασαπίδη, Καρυπίδη και Ζεμπελιάδου απέδειξαν οι θεατρινισμοί του τελευταίου διαστήματος που κατέληξαν στο «δρόμο της κοινής αγωνιστικής διεκδίκησης» όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης στο Περιφερειακό Συμβούλιο.  Όλοι μαζί «αγωνιστικά» πλέον έχουν αναλάβει το ρόλο της προώθησης των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων με παράλληλη ενσωμάτωση του λαού της περιοχής στους σχεδιασμούς τους. Ο ευτελισμός των διαδικασιών του Περιφερειακού Συμβουλίου, τα «ήξεις- αφήξεις», οι κωλοτούμπες, οι βερμπαλισμοί των τελευταίων ημερών, μόνο αποδέκτη έχουν το λαό  στην προσπάθεια να τον πείσουν να αποδεχτεί τη σφαγή του. Να πείσουν ότι δίνουν μάχη για τα συμφέροντα του, την στιγμή που στηρίζουν την πολιτική της απελευθέρωσης – απολιγνιτοποίησης, προωθούν πιο αποφασιστικά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό το στόχο έχει και η συζήτηση που ενισχύει τον τοπικισμό που κρύβει ότι στην Περιφέρεια και σε όποιον νόμο κατευθυνθούν τα όποια κονδύλια δεν θα πάνε για τις λαϊκές ανάγκες αλλά στους μονοπωλιακούς ομίλους που θα επενδύσουν. Ο λαός όλης της χώρας και της περιοχής είναι αυτός που θα πληρώσει το μάρμαρο. 

    Αυτό αποδεικνύουν τα 15 αιτήματα – διεκδικήσεις που είναι «αδιαπραγμάτευτες» και που «απαιτούν» πλέον όλοι μαζί, να συμπεριληφθούν στο master plan και προβλέπουν στήριξη του αναπτυξιακού σχεδιασμού των μονοπωλίων, νέα προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενσωμάτωση λαϊκών στρωμάτων, πιο αποφασιστική προώθηση της πολιτικής της «πράσινης» ανάπτυξης. Καλύτερη στήριξη από αυτήν στο master plan, δεν θα μπορούσαν σκεφτούν το κράτος και οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

    Ο αναξιόπιστος, ψεύτης, ειδικός στις μεθοδεύσεις περιφερειάρχης όπως τον αποκαλούσαν, πείστηκε από την αντιπολίτευση και με ένα κάλεσμα του για γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο έπεισε με τη σειρά του τους αντιπολιτευόμενους Καρυπίδη και Ζεμπελιάδου να ενταχθούν στο κοινό μέτωπο για πιο «ομαλή» και «δίκαιη μετάβαση». Αυτές οι κωλοτούμπες έχουν επίσης σαν στόχο να «σώσουν» το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης στο επίπεδο της περιφέρειας ώστε να παίζει καλύτερα το ρόλο του στην άμβλυνση των αντιδράσεων του λαού, σε μια περίοδο που η «κοινωνική συνοχή» τους είναι ιδιαίτερα απαραίτητη για να ξεπεραστεί και αυτή η καπιταλιστική οικονομική κρίση. Δεν είναι τυχαίο που σε διάφορες μετρήσεις ό λαός απορρίπτει την απολιγνιτοποίηση σε ποσοστά πολύ μεγάλα παρά τον πακτωλό χρημάτων που έχουν δοθεί στην κατεύθυνση στήριξης των σχεδιασμών των μονοπωλιακών ομίλων. Οι χειρισμοί αυτοί δείχνουν και την σύγκρουση ανταγωνιστικών συμφερόντων για το πιο επιχειρηματικό σχέδιο θα είναι αυτό που θα ευοδωθεί. 

    Για μια φορά ακόμα γίνεται σαφές ότι η εργατική τάξη και ο λαός της περιοχής δεν έχει να περιμένει τίποτα από την περιφερειακή αρχή αλλά και από την αντιπολίτευση που είναι ταγμένη με την πολιτική της απελευθέρωσης –απολιγνιτοποίησης, της εμπορευματοποίησης του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας που αυξάνει την ενεργειακή φτώχια, εκτοξεύει την ανεργία, σμπαραλιάζει  τα εργασιακά δικαιώματα, καταστρέφει το περιβάλλον και αφήνει ενεργειακά εξαρτώμενη την χώρα.      

    Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσεπρίρωσης καλούν το λαό, απέναντι σε αυτό το μέτωπο της σικέ αντιπαράθεσης ενάντια στην απολιγνιτοποίηση, να προτάξει το δικό του μέτωπο εναντίωσης διεκδικώντας η κλάδος της ενέργειας να εξυπηρετεί τις εργατικές –λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, τη διασφάλιση των εργασιακων δικαιώματων των εργαζόμενων, την προστασία του περιβάλλοντος, την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας. 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.