Φυτά από τους αγρούς και τις παλιές αυλές της Κοζάνης: Η αγριάδα ή αγράδα – Της γεωπόνου Μάρθας Καπλάνογλου



Γράφει η Μάρθα Στ. Καπλάνογλου Τεχνολόγος Γεωπόνος:

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η αγριάδα (Cynodon dactylon, Κυνόδους, ο δάκτυλος) είναι ποώδες, πολυετές φυτό χαμηλής ανάπτυξης. Το υπόγειο μέρος του φυτού δημιουργεί διάφορα ριζώματα, των οποίων η κορυφή, βγαίνοντας από το έδαφος, σχηματίζει νέους βλαστούς. Ένα πολύτιμο φαρμακευτικό φυτό

ΙΣΤΟΡΙΑ

– Οι θεραπευτικές ιδιότητες της αγριάδας ήταν γνωστές από την εποχή του Διοσκουρίδη, τον πρώτο αιώνα μ.Χ. – Ήταν βότανο που χρησιμοποιήθηκε, ευρέως, το Μεσαίωνα, λόγω των διουρητικών του ιδιοτήτων. – Ο Κούλπεπερ, το 1653 έγραφε «αν και ένας κηπουρός θα έχει άλλη άποψη για την αγριάδα, ο γιατρός κρατάει 2 στρέμματα με αγριάδα, τα οποία αξίζουν τα διπλάσια, από 20 στρέμματα καρότα» ενώ – ο Τζον Πάρκινσον το 1640 έγραφε ότι «η αγριάδα όχι μόνο διαλύει τις πέτρες στην κύστη, αλλά ανοίγει και τα βουλώματα στο συκώτι και στη χοληδόχο κύστη, υποδεικνύοντας ότι ίσως βοηθάει να διαλύσει ακόμα και τις πέτρες στη χολή». – Στην Κρήτη την ονόμαζαν Άγκρουστο. Την έπιναν, όσοι έπασχαν από δρομπίκι (υδρωπικία) και στα παιδιά την έδιναν όταν είχαν κατσίβερη (ιλαρά). Την έπιναν, επίσης, όταν είχαν στραγγουργιά (δυσουρία) και για τα νεφρά.

ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

Με τον όρο αγριάδα ή αγράδα, σύμφωνα με το Κοζανίτικο ιδίωμα, εννοούμε : α. τα παράσιτα (ζιζάνια )των χωραφιών, β. Τους χοντροκομμένους τρόπους κάποιου, γ. την επιδείνωση του καιρού, δ. την αγριότητα της έκφρασης κάποιου, ε. κάποιο χωρικό και πιο συγκεκριμένα, ορεσίβιο άνθρωπο, στ. τον τραχύ. Προέλευση : από το μσν. αγριάδα<άγριο(πηγή : ΑΠΘ).

ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΙΣΗ

Ανήκει στο γένος Κυνόδους και στο είδος c.dactylon Ομοταξία Μονοκοτυλήδονα Τάξη Κυπειρώδη Οικογένεια Ποόειδη Γένους Κυνόδους Είδος C.Dactylon Άλλα ονόματα: Αγριάδα (Agropyron repens), Αγρόπυρο το έρπον, Τριτικό το έρπον, Άγλωσσο, Αούστας, Άργαστη, Άγρωστη, Κύνοδον δάκτυλο ενώ μερικοί τη λένε Σπυλόχορτο.

ΒΟΤΑΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

–Φυτό

Είναι είναι ένα ποώδες, πολυετές φυτό χαμηλής ανάπτυξης

– Φύλλο

Τα φύλλα του είναι κίτρινα και στενόμακρα, σαν λεπίδες, και έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση. Φύλλα λεπτά, γραμμοειδή, ελαφρώς οδοντωτά, πράσινο-κιτρινωπού χρώματος.

–Βλαστοί

Οι κάλαμοι είναι όρθιοι και το ύψος τους κυμαίνεται μεταξύ 60εκ. και ενός μέτρου.

–Άνθη

Ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο Τα άνθη φύονται σε ταξιανθία στάχυ

–Καρποί

Ο καρπός του είναι επιμήκης, στρογγυλός.

–Ρίζα

Έχει μακρύ έρπον άσπρο ρίζωμα

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ

–Έδαφος

Ιδανικό για καλλιέργεια, ακόμη και σε περιοχές με αμμώδη εδάφη, ιδιαίτερα ξηρά.

– Κλίμα

Είναι ένα ισχυρό φυτό, το οποίο επιβιώνει ακόμη και στα πολύ θερμά και πολύ ξηρά καλοκαίρια, ενώ μεγαλώνει ακόμη και σε απαγορευτικές συνθήκες: αντέχει σε έντονη θερμότητα, ακόμη και πάνω από 35 ° C και δεν καταστρέφεται

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΔΑΣ ΣΕ ΑΓΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΗΠΟΥΣ

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που ασχολούνται με την γη, ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά, έχουν έρθει αντιμέτωποι με το πρόβλημα της αγρίαδας στους κήπους ή στα χωράφια τους.

Η αγριάδα αναπτύσσεται σε βάρος άλλων καλλιεργειών, επεκτείνεται γρήγορα και είναι δύσκολο να εξοντωθεί.

Στην Ελλάδα θεωρείται ένας από τους μεγάλους εχθρούς| των αγρών σποροπαραγωγής ,των αμπελώνων και των οπωρώνων.

Όταν η αγριάδα επεκταθεί μέσα σε μια καλλιέργεια, στερεί από τα άλλα φυτά τη δυνατότητα να απορροφήσουν τροφή και νερό, με αποτέλεσμα τα φυτά να εξασθενούν.

Μάλιστα, όταν κάποιος οργώνει ή προσπαθεί, με την τσάπα να τα αφαιρέσει και αφήνει κομμάτια από ρίζες, αυτά γρήγορα αναβλασταίνουν και αντί να καταπολεμούνται, πολλαπλασιάζονται .

Η μεγαλύτερη ζημιά προκαλείται, κυρίως σε ποτιστικά χωράφια.

Η καταπολέμηση της αγριάδας γίνεται με διάφορα εξειδικευμένα ζιζανιοκτόνα, ψεκάζοντας το φύλλωμα, όταν βρίσκεται σε ζωηρή ανάπτυξη και κατά την περίοδο της ανθοφορίας της.

Στη συνέχεια, το φάρμακο περνάει στο ρίζωμα, καταστρέφοντας, τελείως, το φυτό της αγριάδας .

Τα τελευταία χρόνια, η απαγόρευση κάποιων ζιζανιοκτόνων, για περιβαλλοντολογικούς λόγους και λόγους υγείας, περιόρισαν την χρήση τους και έτσι, το πρόβλημα παραμένει.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Πέραν όμως, από την απευκταία εμφάνιση της αγριάδας στους αγρούς και τους κήπους υπάρχουν και 2 περιπτώσεις, που το ζιζάνιο γίνεται χρήσιμο φυτό για φαρμακευτική χρήση και για τη δημιουργία χλοοτάπητα.

Ο τελευταίος μπορεί να εγκατασταθεί σε ένα κήπο ή σε πρανή δρόμων, για να αποφευχθεί η διάβρωση του εδάφους.

Γι’ αυτή τη χρήση, συνηγορεί το γεγονός, ότι η αγριάδα είναι εξαιρετικά ανθεκτικό, στην ξηρασία, είδος, το οποίο μετά την εγκατάστασή του εξαπλώνεται, τόσο με στόλωνες, όσο και με ριζώματα.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πάσης φύσεως χλοοταπήτων κυρίως δημόσιας χρήσεως, λόγω της μεγάλης του ανθεκτικότητας στις δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες (λίγο πότισμα, υφάλμυρα νερά, υψηλές θερμοκρασίες, αντοχή στο πάτημα).

Το μειονέκτημα του χλοοτάπητα από αγριάδα είναι ότι με την πτώση της θερμοκρασίας, το φθινόπωρο μαυρίζουν και ξηραίνονται τα φύλλα και μόνον οι ξεροί βλαστοί διακρίνονται.

Έτσι, το πράσινο φύλλωμα υπάρχει από την άνοιξη, που αναβλασταίνει και μέχρι να ξαναέρθουν οι χαμηλές θερμοκρασίες του φθινοπώρου.

Σε περιοχές κοντά στην θάλασσα η διάρκεια της εμφάνισης του πράσινου φυλλώματος,φυσικά,διαρκεί περισσότερο.

Βρίσκεται σε λήθαργο, το χειμώνα και αναβλαστάνει την άνοιξη .

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ

Αρχικά, θα πρέπει να αναφέρουμε. ότι το γκαζόν αγριάδας σπέρνεται, συνήθως από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και τον Ιούνιο και ξανά το Φθινόπωρο.

–Προετοιμασία εδάφους για σπορά

Καθαρίζουμε το χώρο μας από πέτρες, ξύλα και ζιζάνια. Ελέγχουμε την ποιότητα του χώματος. Αν παρατηρούμε ότι το χώμα μας λασπώνει εύκολα, τότε προσθέτουμε λίγα κυβικά χώμα, κατάλληλα για γκαζόν (αμμόχωμα) Φρεζάρουμε το χώμα μας για να αφρατέψει και να αεριστεί καλά, ώστε να δημιουργήσουμε ένα στρώμα 10-15 εκατοστών από την επιφάνεια του εδάφους.

—Σπορά

Η ποσότητα σπόρου αγριάδας που χρειάζεται είναι 2-3 kg σπόρο για 100 τμ. Σπέρνουμε ομοιόμορφα και συμπληρώνουμε με σπόρο,όπου χρειάζεται, ώστε να έχουμε μια ομοιόμορφη κατανομή του σπόρου στη έκτασή μας. Μετά την σπορά,σκεπάζουμε ελαφρά με μια τσουγκράνα και πατάμε το χώμα από πάνω με κύλινδρο,ώστε να μπει ο σπόρος λίγο μέσα στο έδαφος. Ποτίζουμε καλά σε στυλ απαλής βροχής ή ανοίγουμε το αυτόματο πότισμα, χωρίς όμως να πλημμυρίσουμε την επιφάνεια σποράς.

– Άρδευση σε νέο σπαρμένο χλοοτάπητα

Μέχρι να αρχίσει να φυτρώνει ο σπόρος (8-12 ημέρες) πρέπει να ποτίζουμε 1-3 φορές την ημέρα, ελαφρά. Πρέπει το χώμα μας να είναι συνεχώς βρεγμένο, όχι όμως λασπωμένο

. – Εργασίες, μετά το φύτρωμα

Αφού φυτρώσει ο σπόρος, μειώνουμε το πότισμα στην μισή ποσότητα, για να εξαναγκάσουμε το σπόρο να δημιουργήσει ρίζα. Προσοχή: πρέπει πάντα ποτίζουμε νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα προς βράδυ. Εάν έχουμε κατοικίδια κλείνουμε τον χώρο μας, μέχρι να φυτρώσει το γκαζόν.

– Λίπανση

Την άνοιξη του επόμενου χρόνου προσθέτουμε αζωτούχο λίπασμα του τύπου 26-0-0

– Άρδευση

Σε γενικές γραμμές, δεν χρειάζεται τακτικό πότισμα, συγκρατώντας τις αρδεύσεις που παρέχονται από τις βροχοπτώσεις. Το πότισμα παρέχεται μόνο κατά τη φάση σποράς του χλοοτάπητα.

-Κούρεμα

Η αγριάδα δεν θέλει συχνό κούρεμα, όπως γίνεται με τους άλλους συνηθισμένους χλοοτάπητες 1-2 κουρέματα είναι αρκετά, για όλη την άνοιξη και το καλοκαίρι Απαιτεί χαμηλό κούρεμα και συχνές αραιώσεις, με κάθετες κοπές

ΧΡΗΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ

–Συγκομιδή αγριάδας αυτοφυούς

Τα φύλλα και κυρίως, η ρίζα της αγριάδας χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς. Όταν λέμε ρίζα, εννοούμε τα ριζώματα και τους ριζώδεις μίσχους ή στόλωνες. Το ρίζωμα το συλλέγουμε την άνοιξη ή στις αρχές του φθινοπώρου. Το πλένουμε και το ξηραίνουμε στη σκιά. Το βότανο,σε στεγνό μέρος, διατηρείται για τρία χρόνια περίπου.

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

Το βότανο είναι άοσμο με γεύση γλυκιά, λίγο σακχαρώδη, αλευρώδη και ελαφρά στυπτική. Η αγριάδα περιέχει μία βλεννώδη ουσία, την τριτισίνη (φρουκτοζάνη) σε ποσοστό 8%, ινοσιτόλη 3%, μανιτόλη, σταθερό έλαιο, βιταμίνες Α και Β, γλυκοσίδιο βανιλλίνης, σαπωνίνη, φυτική κόλλα, σιλικούχο κάλιο, σίδηρο, μικρή ποσότητα πτητικού ελαίου (κυρίως αποτελούμενο από αγροπυρίνη ηοποία έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει αντιβιοτικές ιδιότητες ευρέως φάσματος).

Η αγριάδα είναι ένα βότανο, με ευεργετικές ιδιότητες και θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη C, και βιταμίνη Ε, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και αμινοξέα.

Τα κύρια συστατικά του φυτού ΕΙΝΑΙ :

Το φυτό είναι μια πλούσια πηγή μεταβολιτών όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ανόργανα συστατικά, β-σιτοστερόλη, φλαβανοειδή, αλκαλοειδή, γλυκοσίδες και τριτερπενοειδή (τριτισίνη,μαννιτόλη,ινοσιτόλη,βιταμίνες Α και Β, γλυκωσιδική βανιλλίνη, σαπωνίνη, κάλιοπυρίτιο, ,αγροπυρόνη, λεκτίνη, φλαβονοειδή, σίδηρος κ.α)

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Το φυτό έχει χρησιμοποιηθεί, από παλιά, στα παραδοσιακά φάρμακα για τη θεραπεία ή την καλυτέρευση διαφόρων παθήσεων όπως η ανασαρκά(οίδημα), ο καρκίνος, οι σπασμοί, ο βήχας, οι κράμπες, η διάρροια, η σταγόνα, η δυσεντερία, η επιληψία, ο πονοκέφαλος, η αιμορραγία, η υπέρταση, η υστερία, η ιλαρά, η ερυθρά, το φίδι, οι πληγές, πέτρες, όγκοι, ουρογεννητικές διαταραχές, κονδυλώματα και πληγές. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, φυτικές ίνες, κάλιο και πρωτεΐνες που παρέχει ένα ευρύ φάσμα οφέλη για την υγεία.

– Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

– Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι το κλειδί για τη διατήρηση της καλής υγείας και της πρόληψη των ασθενειών

— Διουρητικές ιδιότητες

Αγριάδα διαθέτει διουρητικές ιδιότητες, λόγω της παρουσίας των υδατανθράκων, όπως η μαννιτόλη και ινουλίνη Έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και άλλων προβλημάτων υγείας, για πέτρες των νεφρών ή χολής, την κυστίτιδα και τα αρθριτικά

– Βελτιώνει την πέψη

Μπορεί κανείς να μειώσει τον κίνδυνο παθήσεων του στομάχου, εκτός από τη βελτίωση της πέψης και των κινήσεων του εντέρου και τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Λειτουργεί ως ένας φυσικός αποτοξινωτής, που αποβάλλει τις τοξίνες από το σώμα και επίσης μειώνει την οξύτητα

– Τονωτική και αφροδισιακή

Η αγριάδα είναι χρήσιμο, τόσο ως γενικό τονωτικό, όσο και ως αφροδισιακό – Αναπνευστικά προβλήματα Είναι κατάλληλη για την θεραπεία προβλημάτων του αναπνευστικού συστήματος, όπως κοινό κρυολόγημα, βήχας, βρογχίτιδα και πονόλαιμος.

– Ανακουφίζει από τα στοματικά προβλήματα

Αυτό το γρασίδι, όχι μόνο βοηθά στη θεραπεία των αιμορραγικών ούλων, αλλά επίσης καταπολεμά την κακή οσμή (halitosis) από το στόμα.

– Καρκίνος

Έχει υγιή θρεπτικά συστατικά που ονομάζονται φλαβονοειδή και έχει αντικαρκινική δράση, αποτρέποντας, έτσι τα έλκη.

– Κρυολόγημα

Βοηθά στην καταπολέμηση του κρυολογήματος και επίσης βοηθά στη μείωση του φλέγματος.

– Καθαρίζει το αίμα –

Λειτουργεί ως φυσικός καθαριστής αίματος και βοηθά, επίσης στη διατήρηση της αλκαλικότητας του αίματος. Είναι πολύ αποτελεσματικό στη μείωση της απώλειας αίματος λόγω τραυματισμού, ρινορραγίας ή υπερβολικής ροής αίματος της εμμήνου ρύσεως.

– Αποτρέπει την αναιμία

Αυξάνει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης στο σώμα και έτσι αποτρέπει από την αναιμία

– Αιμορραγίες

Ως ισχυρό στυπτικό, αναστέλλει αποτελεσματικά την αιμορραγία σε δυσεντερία, , αιματουρία, επίσταξη, μηννορραγία, διάρροια, ρακταπίτιδα κ.λπ.

Ελέγχει την αιμορραγία της μήτρας, ενισχύει τη μήτρα, αποτρέπει την άμβλωση και αυξάνει την ανάπτυξη του εμβρύου.

– Θεραπεύει δερματικά προβλήματα

Είναι ένας ισχυρός αντιφλεγμονώδης και αντισηπτικός παράγοντας, χρησιμοποιείται ευρέως στη θεραπεία διαφόρων δερματικών προβλημάτων όπως φαγούρα, δερματικά εξανθήματα και έκζεμα.

– Χοληστερόλη

Μειώνει το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα

– – Δερματικές παθήσεις

Χρησιμοποιείται επίσης ως φυσική θεραπεία για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων, όπως η λέπρα και η ψώρα.

– Καρδιά

Βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία. Εκτός από το ότι είναι καλό για την καρδιά, δρα επίσης ως ισχυρός αντι-αρρυθμικός παράγοντας.

– Επιληψία

Αυτό το βότανο είναι ευεργετικό στη θεραπεία της επιληψίας και της υστερίας και σε καταστάσεις που σχετίζονται με τον πόνο.

–Αιθέριο έλαιο αγριάδας

Το αιθέριο έλαιο της αγριάδας χρησιμοποιείται για την αντιμικροβιακή του δράση, ενώ το εκχύλισμα της αγριάδας χρησιμοποιείται ως διαιτητικό συστατικό, σε ασθενείς με διαβήτη.

– Το αφέψημα

Το αφέψημα της αγριάδας φαίνεται να δρα θετικά στον ίκτερο, την ηπατίτιδα, τους πόνους των αρθριτικών, σε προβλήματα του εντέρου και του στομάχου. Το αφέψημα της αγριάδας, σε συνδυασμό με γλυκόριζα, έχει ευεργετική επίδραση στην έκκριση χολής και συνιστάται σε χολοκυστίτιδα και αγγειοχολίτιδα. Επιπλέον έχει αντιπυρετική δράση

* – Προσοχή : Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα, υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Οι προφυλάξεις είναι απαραίτητε,ς γιατί όπως όλα τα βότανα άλλα και τα φάρμακα η λανθασμένη χρήση έτσι και η αγριάδα έχει παρενέργειες. Και ιδού μερικές από αυτές :

–Υποκαλιαιμία

Θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική και παρατεταμένη χρήση της αγριάδας, λόγω της διουρητικής δράση της, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υποκαλιαιμία (ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα).

– Απαγορεύονται στους έχοντες καρδιακή ή νεφρική νόσο.

Συνιστάται προσοχή σε ασθενείς που έχουν οίδημα (πρήξιμο) προκαλείται από την καρδιακή ή νεφρική νόσο.

– Αγριάδα -αλλεργίες

Θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση αγριάδας, από άτομα με αλλεργία ή υπερευαισθησία σε οποιοδήποτε συστατικό της, ή σε άλλα είδη της οικογένειας Αγρωστώδη (Gramineae).

Η ινουλίνη μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε ορισμένα άτομα, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με πρήξιμο στο λαιμό, ρινική φαγούρα, βήχα, ή δυσκολία στην αναπνοή.

– Αγριάδα εγκυμοσύνη και θηλασμός

Αγριάδα δεν συνιστάται στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό, λόγω της έλλειψης διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων.

– Αγριάδα αλληλεπιδράσεις

Λόγω της ήπιας διουρητικής ιδιότητα της, η αγριάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και να προκαλέσει ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα.

Συνιστάται προσοχή σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιυπερτασικά φάρμακα. Θεωρητικά, η αγριάδα μπορεί να έχει αθροιστική δράση με άλλα διουρητικά φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής.

– Παιδιά (κάτω των 18 ετών):

Δεν υπάρχει αποδεδειγμένα ασφαλής ή αποτελεσματική δόση κατανάλωσης αγριάδας στα παιδιά.

– Ενήλικες (18 ετών και άνω):

Αγριάδα αποξηραμένο ρίζωμα: 4-8 γραμμάρια τρεις φορές ημερησίως. Αγριάδα υγρό εκχύλισμα (1: 1 σε 25% αλκοόλη): 4-8 ml τρεις φορές την ημέρα. Αγριάδα βάμμα (1: 5 σε 40% αλκοόλη): 5-15 ml, τρεις φορές την ημέρα.

Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.

ΧΡΗΣΕΙΣ

Χρησιμοποιείται για δημιουργία χλοοταπήτων και ως καλλωπιστικά φυτά, για εδαφοκαλύψεις, ιδιαίτερα σε περιοχές με θερμά κλίματα, λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας της στην ξηρασία.

Η αγριάδα έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως μια φυσική πηγή αρωματικής ύλης τροφίμων.

Το αιθέριο έλαιο της αγριάδας χρησιμοποιείται για την αντιμικροβιακή του δράση.

Η αγριάδα χρησιμοποιείται, ευρέως, στην Ινδία, στην Βρετανία, στην Αυστραλία και στην Αμερική ως συμπλήρωμα διατροφής.

Τα ζώα σκύλοι και οι γάτες το τρώνε σαν φυσικό καθαριστικό, και οι ιδιοκτήτες αλόγων την προσθέτουν στην τροφή τους, για να καλυτερεύσουν το τρίχωμά τους.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.