Σκέψεις για την Ορθοδοξία στην Ευρώπη – Του Απόστολου Παπαδημητρίου

Η πρόσφατη κοίμηση του πατριάρχη Σερβίας έδωσε αφορμή για διάφορες σκέψεις. Ο υπέργηρος πατριάρχης Ειρηναίος χοροστάτησε πριν από λίγες ημέρες στη νεκρώσιμη ακολουθία του μητροπολίτου Μαυροβουνίου Αμφιλοχίου, ενώ η πανδημία εκ του κορονοϊού έχει πλήξει και τις δύο αυτές χώρες. Ο Αμφιλόχιος, με τίτλο, πέραν των άλλων, διδάκτορος από πανεπιστήμιο της Αθήνας, ήταν πολύ γνωστός στους εκκλησιαστικούς κύκλους της χώρας μας. Ο Ειρηναίος, με μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο πανεπιστήμιο, υπήρξε επίσης ελληνομαθής. Οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών σφυρηλατήθηκαν κατά τη δοκιμασία του σερβικού από τον άγριο βομβαρδισμό από αεροπλάνα του ΝΑΤΟ, τότε που ο λαός μας έδειξε την αμέριστη συμπαράστασή του προς τον δοκιμαζόμενο γείτονα.

Κατά την εξόδιο ακολουθία στο Μαυροβούνιο υπήρξε το αδιαχώρητο. Πολύ μεγάλο πλήθος πιστών, που πονά για τη διάσπαση του σερβικού λαού σε δύο κράτη, κατά τις επιθυμίες των ισχυρών, προσήλθε για να δώσει τον τελευταίο ασπασμό στον μητροπολίτη του και να λάβει την ευλογία από τον πατριάρχη. Το γεγονός δεν παρήλθε απαρατήρητο από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία επέκριναν τον συνωστισμό εν μέσω πανδημίας, αφήνοντας να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι οι ορθόδοξοι δείχνουν ανορθολογική συμπεριφορά. Η επίκριση επιτάθηκε με τη νόσηση από τον ιό του πατριάρχη και την μετά από ημέρες κοίμησή του. Και στο Βελιγράδι υπήρξε το αδιαχώρητο κατά την προσέλευση για απόδοση του τελευταίου ασπασμού.

Οι εμφορούμενοι από ορθολογική σκέψη θεωρούν τα πάντα περί το θρησκευτικό αίσθημα μωρία. Έχοντας επί πλέον μονομερή πληροφόρηση για τα συμβαίνοντα στην πολιτική σκηνή, αδυνατούν ή δεν έχουν τη διάθεση να ερευνήσουν και να κατανοήσουν τον πόνο ενός λαού, ο οποίος επί αιώνες δέχεται απηνή διωγμό από Αυστριακούς, Γερμανούς και τους συμμάχους τους Αλβανούς και Κροάτες. Μάλιστα πρόσφατα προστέθηκαν σ’ αυτούς οι Αμερικανοί των ΗΠΑ, οι επίδοξοι διαφεντευτές του συνόλου της Βαλκανικής. Οι Σέρβοι, πού γεύτηκαν τον πόνο και την ταπείνωση, αισθάνθηκαν ως χρέος την προσέλευσή τους. Ασφαλώς και ήταν σε γνώση τους ο κίνδυνος, όμως τον αψήφησαν. Αφροσύνη; Με βάση τον δυτικό ορθολογισμό, ναι. Όμως υπάρχει και άλλη οπτική. Φάνηκε η ενότητα σε κρίσιμη για τον σερβικό λαό, όπως και για τους άλλους, περίοδο, κατά την οποία ο διεθνισμός τείνει να σαρώσει την εθνική αυτοσυνειδησία. Φάνηκε η δύναμη της Εκκλησίας, ως ενοποιού παράγοντα του λαού. Τέτοιες συγκεντρώσεις δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν πλέον ούτε οι ισχυροί πολιτικοί σχηματισμοί, αν και διαθέτουν προς τούτο πακτωλούς χρημάτων, που απομυζούν απ’ τους λαούς ή τους προσφέρουν οικονομικά ισχυροί. Συμπέρασμα: Το θρησκευτικό αίσθημα είναι πολύ βαθύτερο από ένα κοινωνικό επιφαινόμενο, καταδικασμένο να χαθεί με τη μεταβολή των κοινωνικών συνθηκών, σύμφωνα με κάποιους «προφήτες». Δεν θα υποστούν και άλλοι τις συνέπειες, πέραν του πατριάρχη Σερβίας; Ασφαλώς ναι. Θα πεθάνουν και κάποιοι άλλοι. Ποιος όμως θα εκπονήσει μελέτη για την ψυχική ανάταση του λαού, ο οποίος, αντί να παραμείνει έγκλειστος, δια τον φόβον του ιού, βγήκε και ενώθηκε με τους συμπατριώτες του δηλώνοντας ότι η Εκκλησία καθοδηγεί το έθνος;

Η σερβική Εκκλησία είχε λάβει μέρος στη Σύνοδο στο Κολύμπαρι της Κρήτης το 2016, που στάθηκε η αρχή της διάστασης στους κόλπους της Ορθοδοξίας, διάσταση που τείνει νε γενικευθεί με την αναγνώριση του αυτοκεφάλου της ουκρανικής Εκκλησίας. Δεν ήταν εύκολη η λήψη εκείνης της απόφασης. Η Σερβία είναι η μόνη που ακόμη αντιστέκεται στην πίεση προς υποταγή στη Δύση, αν και αρκετοί πολιτικοί της έχουν ενδώσει. Η Ρωσία, που επιδιώκει να την κρατήσει στη σφαίρα επιρροής της, καθώς δεν της απόμεινε άλλη στη Βαλκανική, ασφαλώς δυσαρεστήθηκε. Το πατριαρχείο Μόσχας υπηρετεί τη ρωσική πολιτική ακόμη και με θέσεις αντίθετες προς το πνεύμα της Ορθοδοξίας. Αλλά μήπως είναι σύμφωνες προς το πνεύμα αυτό όλες οι θέσεις και οι απόψεις του πατριαρχείου, που εμείς οι Έλληνες θέλουμε να το αποδέχονται όλοι οι ορθόδοξοι ως οικουμενικό; Δεν μας πονά η υπαγόρευση εντολών από τις ΗΠΑ, υπό τις απειλές της Τουρκίας, και η εμπλοκή της Εκκλησίας σε θέματα πολιτικής και γεωστρατηγικής;

Υπήρξε μεγάλο πλήγμα για την ενότητα του σώματος του Χριστού η μόρφωση εθνικών Εκκλησιών με τη διεκδίκηση τίτλου πατριαρχείου. Ο πάπας της Ρώμης Γρηγόριος (6ος αιών), ο επονομασθείς Διάλογος, αποκαλούσε τον εαυτό του, σε αντίθεση προς τον οικουμενικό πατριάρχη, «δούλο των δούλων του Θεού». Ήταν τότε που ακόμη ο θρόνος της Ρώμης δεν είχε αλωθεί από τους Φράγκους. Και ο τίτλος βέβαια οικουμενικός είχε δοθεί ελέω αυτοκράτορος. Λίγο αργότερα τα παλαίφατα πατριαρχεία Ιεροσολύμων, Αντιόχειας και Αλεξάνδρειας θα υποτάσσονταν στην αραβική λαίλαπα. Όμως έμεινε να ψάλλουμε στους ναούς κατά τον εσπερινό «χαίρε Σιών αγία μήτηρ των Εκκλησιών…». Όταν αλώθηκε η Κωνσταντινούπολη ο μητροπολίτης Ρωσίας με τη στήριξη των τσάρων επέτυχε με πιέσεις την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας και την προαγωγή σε πατριαρχείο της Εκκλησίας της Ρωσίας. Μέχρι σήμερα αυτοπροβάλλεται η Μόσχα ως τρίτη Ρώμη, αν και η ρωσική Εκκλησία δέχθηκε καίρια πλήγματα τόσο από τον μεγάλο αποκαλούμενο Πέτρο, όσο και από την οκτωβριανή επανάσταση. Η αντιπαράθεση μεταξύ εθνικών Εκκλησιών, στα πλαίσια της στήριξης του έθνους απ’ αυτές σε διεκδικήσεις δίκαιες και, το θλιβερότερο, άδικες, προκάλεσαν μεγάλη οδύνη στη Βαλκανική εξ αιτίας του επείσακτου από τη Δύση εθνικισμού, από τον οποίο επωφελήθηκαν οι ισχυροί και την αιματοκύλισαν για δικά τους συμφέροντα. Και ήταν θλιβερή η στήριξη από τη ρωσική Εκκλησία των αποσχιστικών από το οικουμενικό Πατριαρχείο κινήσεων. Όμως η πρώτη διδάξασα το σχίσμα υπήρξε η ελλαδική Εκκλησία με την καθοδήγηση των Βαυαρών. Θλιβερή υπήρξε και η ύπουλη διείσδυση της ρωσικής Εκκλησίας στο Άγιον Όρος, διείσδυση που ανέκοψε η οκτωβριανή επανάσταση.

Η ύπαρξη εθνικών Εκκλησιών συντελεί στη διαμόρφωση κακής εικόνας για την Ορθοδοξία στη λεγόμενη διασπορά, σε χώρες δηλαδή, όπου οι ορθόδοξοι αποτελούν μικρή μειοψηφία. Δεν έχει συζητηθεί διόλου σε κάποια σύνοδο και πώς να εξευρεθεί λύση, ώστε η Εκκλησία να έχει κοινή εκπροσώπηση στις χώρες της διασποράς; Σ’ αυτές αργά αλλά σταθερά, κάτοικοι μη αντέχοντας το υπαρξιακό κενό εκ της αρνήσεως του Θεού ή έχοντας απογοητευθεί από τις διάφορες επικρατούσες χριστιανικές ομολογίες, αναζητούν κάτι διαφορετικό. Βέβαια δεν στρέφονται όλοι προς την Ορθοδοξία.

Αρκετοί καταφεύγουν στον ανατολικό διαλογισμό και μυστικισμό ακόμη και στο ισλάμ. Όμως αργά αλλά σταθερά η Ορθοδοξία κερδίζει έδαφος στη δυτική Ευρώπη. Πάντως θα ήταν πολύ πιο ικανοποιητικά τα αποτελέσματα, αν προβάλλαμε ως ορθόδοξοι ενότητα εν Χριστώ και αν οι ηγέτες των εθνικών Εκκλησιών τηρούσαν έναντι των ετεροδόξων χριστιανών πατερική στάση.

Ο κορονοϊός δεν επέτρεψε την παρουσία πολλών εκπροσώπων εθνικών Εκκλησιών στην εξόδιο ακολουθία του πατριάρχη Σερβίας. Ίσως να είχαν συμβεί σκηνές διόλου ευχάριστες, ίσως και θλιβερές και διόλου συμβατές προς το ορθόδοξο πνεύμα.

«ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»

4 σχόλια στο άρθρο “Σκέψεις για την Ορθοδοξία στην Ευρώπη – Του Απόστολου Παπαδημητρίου

 1. Δακρυα Μεγαρεων!

  - Edit

  Απαντήστε

  Μια μανα!μια μανα που εχασε το παιδι της το σπλαχνο της τουτες τις ζοφερες ημερες,ημερες θανατου,ημερες επιδημιας δεν ημπορει να κλαψει το παιδι της,δεν ημπορει να παρευρεθει στο μνημα του παιδιου της,να κλεισει τα ματια του μονακριβου παιδιου της,λογω του απαγορευτικου,λογω του χτικιου,του κορονοιου!
  Ενα μικρο παιδακι δεν μπορει να ριχτει στην αγκαλια του παππου,της γιαγιας,λογω κορονοιου!!!!
  Μια κορη δεν μπορει ν αγκαλισει την μητερα της!! Φοβαται μη κολλησει το χτικιο!
  Οι ανθρωποι κλειστηκαμε σε μια φουσκα!
  Κλειστηκαμε στον εαυτο μας με ολα τα προβληματα που δημιουργει αυτη η απομονωση!
  Σχολεια κλεισαν για να περιοριστει η ασθενεια,μαγαζια κλεισαν,καταστροφη στην οικονομια,κοινωνια και τα παντα τα πλακωνει και τα σκιαζει το τερας του κορονοιου!
  Και εσυ!και εσυ!
  Επαινεις αυτους που συνωστιζονταν στην εξοδιο ακολουθια του Πατριαρχου!
  Εσυ!εσυ!δεν ακουσες τιποτα!
  Εσυ!εσυ δεν ειδες τιποτα!
  Κατηγορεις πολιτεια,νομους,επιστημη,λογικη και ιατρικη γιατι ειναι υπερ των μετρων και ζηλεψες το πληθος των αρνητων,των ψεκασμενων,των σκοταδιστων που μαζευτηκε στην κηδεια του Ιεραρχου!
  Υποκρισια!ανορθολογισμος και σκοταδισμος!
  Αρχολιπαροι πιασαν τις μισες μεθ των νοσοκομειων και για προληπτικους λογους αφεθησαν στην αγκαλια των γιατρων και της επιστημης και εγκατελειψαν οι υποκριτες την αγκαλια και την μεγαλοσυνη του Θεου τους!
  Στα εγκληματικα κηρυγματα τους( χθες ετσι ακριβως το ειπε ο Ανθιμος Αλεξπολεως) μιλουσαν οι υποκριτες και λεγανε στην αγκαλια του Θεου δεν αρρωσταινεις!ελατε!ελατε!
  Και τωρα σαν δαρμενα σκυλακια γεμισαν τις καψουλες και τις μεθ,εκλιπαρουν οι ολιγιστοι την επιστημη,την ιατρικη για παραταση της ζωης των!
  Επανερχομαι σε σενα!
  Κορονοιος επελαυνει,χαλασμος,θανατος περα ως περα και εσυ!,ω!εσυ!
  Βλεπεις τους ιστορικους δεσμους με την Σερβια,βλεπεις λεπτομερειες της Ιστοριας και δεν βλεπεις τον χαλασμο,το θανατικο,το χτικιο!
  Διυλιζεις τον κωνωπα και τον καταπινεις μαζι με την καμηλο( καραβοσχοινο)
  Βρηκες ωρα να μας υπενθυμισεις τις σχεσεις φιλιας με την φιλη χωρα Σερβια!Λες και δεν γνωριζουμε την Ιστορικη αληθεια!
  Απλωςβρηκες πατημα στην Ιστορια για να περασεις την υποκρισια και τον ανορθολογισμο σου!
  Αλλα πραγματα σε ενοχλουν,για αλλα ποναει η ψυχη σου!
  Το ειπε ο Αλεξπολεως,Ανθιμος!
  Τα κηρυγματα τους και τα κηρυγματα σου κρυβουν εγωισμο,φοβια γιατο διαφορετικο!
  Βλεπετε πως η επιστημη και μονο η επιστημη θα φερει την ζωη,το εμβολιο!
  Το παραδεχτηκε και οπαραπανω Ιεραρχης!
  Οσο πλησιαζει η ωρα του εμβολιου,τοσο πιο μεγαλη θα γινεται η απουσια σας υμων των παραεκκλησιαστικων!
  Δοκιμαζεται η πιστη σας!
  Πιστευετε σε εναν Θεο που εχει γινει παιχνιδακι στα χερια των διαχρονικα σκοταδιστων,ανορθολογιστων!
  Ο Θεος δεν στελνει το Αγιο Πνευμα για να αναρριχηθουν,οι ιερωνυμικοι χουντικοι,οι αμβροσιανοι οι ψεκασμενοι και οι οιωνει αρνητες της Λογικης!
  Ο Θεος αυτη την στιγμη ειναι με αυτους που συνδεουν τις μεθ και τις καψουλες και οχι με τους υποκριτες που γεμισαν τις μεθ και ειναι μεσα στις καψουλες!
  Μακαρι οι ανθρωποι να γινουν καλα με την βοηθεια της επιστημης και τον Θεο της λογικης,τονΘεο των ανθρωπων καιοχι των Αρχολιπαρων!
  Αρχολιπαροι: οσοι διψουν για εξουσια με καθε τροπο( μακιαβελλι)
  Δακρυα Μεγαρεων: στα Μεγαρα καλλιεργουσαν πολλα κρεμμυδια!
  Και επειδη καθε φορα μας ζαλιζεις με το κακο πνευμα του Ορθολογισμου,μαθε πως ορθολογισμος σημαινει: η φωνη του οθρου λογου,η φωνη της λογικης!
  Κρατα τον ανορθολογισμο σου,ψεκασμενο με υποκρισια και σκοταδισμο και κλαψε στις οχθες της Βαβυλωνος για….το πληθος των αρνητων κσι ψεκασμενων που πηραν μερος στην εξοδιο ακολουθια!
  Απο ενα κρουσμα κυριε του ανορθολογισμου,εχουμε 1.500.000 θανατους και η η ωρα ειναι 5:10 και ακομη δεν εχουμε τα σημερινα εκατομμυρια κρουσματα….
  Απο χιλιαδες που συνωστιστηκαν χθες στην Σερβια,μηπως δεν υπαρχει κανενα κρουσμα;
  Μηπως μεσολαβησει κανεναςζητω!ζητω!η χωροφυλακη!ζητω!ζητω!!ο σκοταδισμος! Και μας εγκαταλειψει ο κορωνοιος;
  Σεβασμιωτατε Ανθιμε,εκ μεσης καρδιας σας ευχομαι καλη δυναμη στο θεαρεστο εργο Σας!
  Ταω ειπατε ολα χθες μια και εξω σαν το …Πατερ Ημων. ..Σας θαυμαζω,αλλα δεν θα γινετε ποτε Αρχιεπισκοπος!
  Το Αγιο Πνευμα θα περασει διπλα σας,ξωφαλτσα,σαν σφαιρα,αλλα θα παει και καθισει επι της κεφαλης καποιου “Αγιου,”που απεχει ετη φωτος απο Υμας!
  Αν σας ψηφιζε και ο λαος,οπως στους πρωτους χριστιανικους αιωνες,θα γινοσασταν και ΠατριαρχηςΑλεξανδρουπολεως,Τραιανουπολεως,Σαμοθρακης και Πασης Ελλαδος!
  Σας αγαπαμε!η φωνη σας μια ολοδροση οαση στο ανυδρο τοπιο του σκοταδισμου και του ανορθολογισμου του ” αρθρογραφου”!!!!

 2. μασκοφορούσα καταμάγια

  - Edit

  Απαντήστε

  Το να τρέξουν να παστωθούν μέσα στη φονική πανδημία κατά χιλιάδες,χωρίς μάσκα,χωρίς απαστάσεις,φιλώντας το πτώμα κάποιου που πέθανε (εντάξει…αποκοιμήθηκε!Βάλτε τον στο πλάι μην ροχαλίζει και κάνει και καμμιά αναρρόφηση και πνιγεί) από κοροναϊό,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΩΡΙΑ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΚΕΙΑ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ,ΟΟΟΟΟΟΟΧΙ!!!!!!!!!!!!Κατά τον κύριο Απόστολο ”είναι η ψυχική ανάταση του σερβικού λαού που δήλωσε πως η Εκκλησία καθοδηγεί το έθνος”!!!!!!!!!!Τί είναι ετούτοι ρεεεεεε!!!!!!Τι είναι ετούτοι μωρέεεεεεεεεε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Μαντρώστε τους,ρε,θα μας ξεκάνουν όλους,πατριώτεεεεες!!!!!!!

 3. Δακρυα Μεγαρεων!στελιος

  - Edit

  Απαντήστε

  Καταμαγια,ποτε στην ιστορια δεν ειχαμε εκατομμυρια νεκρους σε 9 μηνες και εκατομμυρια ασθενειων(60.000.000) μεχρι στιγμης!
  Αποκαλυφθηκαν τωρα οι σκοταδιστες
  Βλεπουν οτι ο ψεκασμος με αρνηση και κολω(ο)νια που ψεκαζε ο αμβροσιος την πλουσια γενειαδα του δεν πιανει,ανεκρουσαν πρυμναν και εμειναν καποιοι λιγοι ,να διαιωνιζουν την απυθμενη ” μωρια τους” και την παχυλη αγνοια της λογικης!
  Ποιος ανθρωπος λογικος ειδε την εικονα του συνωστισμου και δεν ειπε: ελεος!
  Πατας πανω στην ομαδικη παρακρουση των αρνητων,των σκοταδιστων και κανεις λεπτομερη αναλυση,των οντως φιλικων σχεσεων Ελλαδος-Σερβιας;
  Κουβαλας νερο στον μυλο του χτικιου,διασπειρεις και βαζεις ιδεες περι δηθεν αγαπης των πιστων στο προσωπο του Πατριαρχη και θελεις και ακροατηριο;
  Θα μου πεις υπαρχει και ο Βολταιρος!
  Εχει δικαιωμα να γραφει ο καθενας ο,τι θελει….ο,τι θελει…
  Αλλα οχι να προσβαλλει τον κοσμο ολοκληρο που προσπαθει με την επιστημη της ιατρικης και την τηρηση των μετρων,να περιορισει και να εξαφανισει το θανατικο!
  Ειναι σαν να χορευεις ζειμπεκικο στα γενεθλια σου,την ωρα που απ εξω περναει ενα ασθενοφορο με εναν αρρωστο……και η μουσικη του τραγουδιου ανακατευεται με τον ηχο της σειρηνας….
  Οπως ο Π.Δ.Σ.Α: ο προεδρος δικηγορικου συλλογου ΑΝΕΥΘΥΝΩΝ!
  Ευχαριστω!!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.