Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κοζάνης για το νέο lockdown

Συνάδελφοι συνταξιούχοι,

Μετά από οκτώ μήνες πανδημίας, τα κρούσματα κορονοϊού, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι αυξάνονται δραματικά. Τα νοσοκομεία έχουν φθάσει σε σημείο κορεσμού! Στο 180% λειτουργεί η Παθολογική κλινική στο «Μαμάτσειο» Γ Ν Κοζάνης! Το νοσηλευτικό, ιατρικό και λοιπό προσωπικό, “ενισχυμένο” ίσα για τα μάτια του κόσμου, έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής του! Η λειτουργία της ΜΕΘ δεν εξασφαλίστηκε και τα νοσοκομεία στο νομό μας τείνουν να μετατραπούν σε νοσοκομεία “μίας νόσου”. Τρομάζει η πρόσφατη ανακοίνωση ότι τα προγραμματισμένα χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία μειώνονται, έως και 80% με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ νέο lockdown, που αποτελεί τη φυσική κατάληξη, από τη στιγμή που δεν πήρε έγκαιρα κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι ευθύνες της, είναι τεράστιες. Είναι ξεκάθαρο ότι ο χρόνος που κερδήθηκε από τον ελληνικό λαό κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Τεράστιες ευθύνες αναλογούν και σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για τις αλλεπάλληλες περικοπές στη Δημόσια Υγεία με κλείσιμο κλινικών, υπολειτουργία άλλων και γενικευμένη υποστελέχωση, στο δρόμο πάντα της εμπορευματοποίησης της υγείας.

Από την άλλη πλευρά τα παιδιά και τα εγγόνια μας στοιβάζονται σε τάξεις-κλουβιά, με ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και υποδομών, με υποτυπώδη καθαριότητα. Και ενώ μετά την κατασυκοφάντηση και καταστολή των αγώνων τους, σχεδόν δυο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η κυβέρνηση κλείνει τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τα ΕΠΑΛ όλης της χώρας!!! Ξαφνικά, τα σχολεία είναι χώροι συνωστισμού και μετάδοσης του ιού και η μάσκα από μόνη της δεν αρκεί! Τελικά είχαν δίκιο οι μαθητές.

Επίσης, τα λεωφορεία και τα άλλα ΜΜΜ συνεχίζουν να μεταφέρουν “σαρδελοποιημένους” τους εργαζόμενους – τα παιδιά μας. Μετά την Υγεία, ούτε τα σχολεία, ούτε και τα μέσα μεταφοράς η κυβέρνηση φρόντισε -μέσα στους εννιά μήνες που πέρασαν- να τα ενισχύσει, προασπίζοντας την υγεία του λαού. Απλά συνέχισε την πολιτική της υποχρηματοδότησης των προκατόχων της.

Αντίθετα, η κυβέρνηση πιστή στις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, ειδικά στον Τουρισμό και τις Μεταφορές, κάνει “εκπτώσεις” στα υγειονομικά πρωτόκολλα-λάστιχο και τα μέτρα προστασίας. Συνεχίζει επίσης να ανέχεται, χωρίς να παίρνει μέτρα σε εργασιακούς χώρους, εστίες υπερμετάδοσης της πανδημίας, με πραγματικά θύματα τους εργαζόμενους – τα παιδιά μας.

Μέσα σ’ αυτό το γενικότερο κλίμα της «ατομικής ευθύνης», ανησυχούμε για την «επάρκεια» των μέτρων που λαμβάνονται για την προστασία μας, απέναντι στην πανδημία.

Την ώρα, που όπως αποδεικνύεται, για την κυβέρνηση η προστασία της ζωής και της υγείας του λαού θεωρείται κόστος, την ίδια στιγμή δρομολογεί με ζήλο δισεκατομμύρια για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, αποδεικνύοντας στην πράξη ποιους ευνοούν και ποιους όχι οι περιβόητες αντοχές της “εθνικής” οικονομίας. Τη στιγμή που η κυβέρνηση αντί να επιτάξει πραγματικά, χωρίς αποζημίωση, τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, εντάσσοντας όλες τις υποδομές και το προσωπικό σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, με τροπολογία της αποφάσισε το Δημόσιο να αγοράζει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα! Αυτήν την επιδότηση του παρασιτικού ιδιωτικού τομέα Υγείας η κυβέρνηση την ονομάζει επίταξη. Άλλοθι σε αυτό έδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, που ψήφισαν την τροπολογία της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, δεν κρύβει τα σχέδιά της να εκμεταλλευτεί την έξαρση της πανδημίας και τα έκτακτα μέτρα για να «τρέξει» τα αντεργατικά της σχέδια.

Με πρόσχημα και την πανδημία, ετοιμάζει νέο αντεργατικό νομοσχέδιο – έκτρωμα, που περιλαμβάνει 10ωρη εργάσιμη μέρα, επέκταση της δουλειάς την Κυριακή, τηλεργασία, νέα εμπόδια στην απεργία, στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση και την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης.

Συνάδελφοι, τα κουτσουρεμένα αναδρομικά που έδωσαν (η πλειοψηφία μας δεν πήρε), δεν κλείνουν τα στόματά μας! Όσα χρήματα πήραμε, ήταν ελάχιστα σε σχέση με όσα μας χρωστούν. Έτσι συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

Άμεση ενίσχυση του προσωπικού με προσλήψεις μονίμων για τη δημόσια και δωρεάν Υγεία και την Παιδεία. Άμεση ενίσχυσή τους σε εξοπλισμό και υποδομές.

Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Άμεση ενίσχυση των δημόσιων ΜΜΜ με οχήματα και προσωπικό.

Να δημιουργηθούν τώρα νέες υποδομές με δημόσιους οίκους ευγηρίας, κέντρα αποκατάστασης. Να γίνει πρόσληψη προσωπικού για βοήθεια στο σπίτι των ανήμπορων.

Να επιστραφούν με ανακεφαλαιοποίηση όλα τα “κλεμμένα” με το PSI και το χρηματιστήριο, αποθεματικά των Ταμείων μας.

Επαναφορά των συντάξεων στα προ κρίσης επίπεδα. Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις. Κάλυψη των απωλειών άμεσα δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα. Επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης.

Να σταματήσει κάθε ενέργεια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία, στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Η δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής, είναι υποχρέωση του κράτους.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.