Κάλεσμα σε απεργιακή απάντηση στις 26 Νοέμβρη για τη προστασία της υγείας του λαού και ενάντια στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗ ΠΕΜΠΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ !

Συνάδελφοι, Συναδέλφισες

Είναι ώρα ευθύνης για κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη, ανεξάρτητα τη πολιτική του τοποθέτηση.

Με την ανακοίνωση του νέου lockdown αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν πείρε όλα εκείνα τα μέτρα που χρειαζόταν για τη προστασία της υγείας του λαού. Ενώ ο λαός έκανε τεράστιες θυσίες στη πρώτη καραντίνα και έδειξε μεγάλη πειθαρχία για τη προστασία της υγείας του, η κυβέρνηση ξέροντας ότι το 2ο κύμα της πανδημίας θα είναι πιο δύσκολο δεν πείρε έγκαιρα μέτρα για την ενίσχυση του συστήματος υγείας με προσλήψεις προσωπικού, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Εδώ στη περιοχή μας αυτό μεταφράζεται με κρούσματα σε χώρους δουλειάς όπου συγκεντρώνεται μαζικά κόσμος και εργαζόμενοι όπως τα Σούπερ Μάρκετ οπού ακόμα και αυτά τα μέτρα προστασίας που υπάρχουν, υπάρχουν γιατί τα διεκδίκησαν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης και δεκάδες σωματεία του κλάδου πανελλαδικά και δεν τα χάρισε κανείς.

Ενώ ήδη μετράμε μέρα με τη μέρα χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς, και το σύστημα υγείας βρίσκεται οριακά στα όρια της κατάρρευσης η κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο στο λαό και τη νεολαία ότι δεν έπαιρναν τα μέτρα τους. Αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα μπροστά σε αυτήν την έκτακτη κατάσταση τον πριμοδοτεί με περισσότερο χρήμα.

Ταυτόχρονα έχει το θράσος και τολμάει να φέρει νομοσχέδιο που καθιερώνει το 10ωρο δουλειάς, νέο συνδικαλιστικό νόμο και επεκτείνει και μονιμοποιεί αντεργατικά μέτρα που πήρε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, μέτρα που δεν έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αν και ο λαός ζει πρωτόγνωρες και ιδιαίτερες συνθήκες δεν πρέπει να μείνει με το σόμα κλειστό μπροστά σε αυτή την επίθεση που δέχεται στην υγεία και τα δικαιώματα του. Αποδεικνύεται ότι ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ που τη καλεί να κυβερνήσουν μαζί στην υγεία με υπουργό κοινής αποδοχής μπορούν να τον προστατεύσουν. Οι εργαζόμενοι και ο λαός μέσα από τον οργανωμένο αγώνας τους μπορούν να βάλουν φρένο σε αυτή τη κατάσταση διεκδικώντας άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, μέτρα για τη προστασία του εισοδήματος τους, μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο αντιλαϊκό πρόγραμμα, στις δεσμεύσεις στις ενώσεις εργοδοτών στην εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων. Δείχνει ότι ελίσσεται και παίρνει υπόψη τις αντιδράσεις, είναι όμως αταλάντευτη στις μεταρρυθμίσεις που έχει αποφασίσει.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει τη νομοθέτηση νέων βάρβαρων αντεργατικών ανατροπών. Στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται το παραπέρα χτύπημα στον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασία και τη ψήφιση του νέου συνδικαλιστικού νόμου που θα συνιστά ουσιαστικά νόμο δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης. Μέσα στη νέα οικονομική κρίση η κυβέρνηση «τρέχει» πάγιες αξιώσεις του κεφάλαιο, επιδιώκει να μετατρέψει όλη τη χώρα σε μία «ειδική οικονομική ζώνη» με παραπέρα κατακρεούργηση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ανεξάρτητα από το χρόνο και τον τρόπο –σε ξεχωριστά νομοσχέδια ή όλα μαζί- που θα μεθοδεύσει τελικά η κυβέρνηση για την ψήφιση των παραπάνω χτυπημάτων, το βέβαια είναι ότι η νέα αντεργατική επίθεση πρέπει να βρει όλους τους εργαζόμενους « επί ποδός πολέμου» σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα, για να δοθεί ισχυρή απάντηση.

Πιο συγκεκριμένα

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο χτύπημα του 8ωρου προωθώντας την ουσιαστική απελευθέρωση των υπερωριών και το πλήρες ξεχείλωμα του ωραρίου εργασίας, χωρίς καμία επιβάρυνση για την εργοδοσία. Το 8ωρο από σταθερός ημερήσιο χρόνος εργασίας θα γίνεται μέσος όρος σε βάθος εξαμήνου ή χρόνου.

Στον νέο συνδικαλιστικό νόμο θα προβλέπονται τα εξής: Α) Γενίκευση της πρόβλεψης για προσωπικό ασφάλεια σε όλες τις επιχειρήσεις και πέρα από τις ΔΕΚΟ. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά η παραγωγή θα συνεχίζεται και η απεργία δε ασκεί καμία πίεση. Β) Ποινές στα σωματεία και αποζημίωση της εργοδοσίας για παράνομες και καταχρηστικές απεργίες που με δεδομένο ότι 9 στις 10 απεργίες βγαίνουν παράνομες από τα δικαστήρια μιλάμε για οικονομική εξόντωση των συνδικάτων. Γ) Πρόσθετα εμπόδια στη λήψη απόφασης για απεργία και νέο χτύπημα στη ζωντανή δράση των συνδικάτων με εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε συνδυασμό με το όριο του 50% των οικονομικών ενεργών μελών που θα συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση. Δ) Περιορισμός της νομικής προστασίας των συνδικαλιστών από απόλυση καθώς μειώνεται ο αριθμός των μελών του ΔΣ που προστατεύονται και η χρονική περίοδος που προστατεύονται. Ε) Εξοβελισμός συνδικαλιστών από τους εργασιακούς χώρους καθώς μειώνονται οι συνδικαλιστικές άδειες μετατρέποντας τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης εδώ στην περιοχή με τις δεκάδες απολύσεις σε εργολαβικές εταιρείες στη ΔΕΗ και με την τηλεθέρμανση στον αέρα αλλά και το lockdown που επιβλήθηκε με αφορμή τα δεκάδες κρούσματα σε μαζικούς χώρους δουλειάς και έχει αφήσει χωρίς μεροκάματο δεκάδες εργαζόμενους κυρίως στον χώρο της εστίασης διαμορφώνει μία κόλαση για όλο το λαό της περιοχής.

Αυτή η κατάσταση έρχεται να επιδεινώσει τους όρους ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων σε μία περίοδο που η ανεργία εκτοξεύεται, το εισόδημα δέχεται χτυπήματα από παντού, τα χρέη εκτοξεύονται.

Από όλα αυτά που ζούμε με την πανδημία και τα πρωτόκολλα που γίνονται κουρελόχαρτα μπροστά στη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων αλλά και με τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης αποδεικνύεται ότι ο λαός και οι εργαζόμενοι τον μόνο δρόμο που έχουν να ακολουθήσουν είναι αυτός του οργανωμένου αγώνα. Αυτό τρομάζει όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά και γι’ αυτό η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν όλα εκείνα τα μέτρα και προσπαθούν όχι απλά να βάλουν εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση άλλα να φιμώσουν κάθε φωνή αντίδρασης και διεκδίκησης καθώς ξέρουν ότι ο λαός ασφυκτιά κάτω από την πολιτική τους και κάποια στιγμή θα αντίδραση.

ΑΣ ΚΆΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΌΝ ΤΟΥΣ ΦΌΒΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ!
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.