Πανηγυρίζει ο Βαθύλακκος της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης – Στη σύναξη αυτή ζητάμε πιο έντονα ‘’Άγγελον ειρήνης…’’ – Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα



Στη λειτουργική στους Ναούς Σύναξη (8 Νοεμ.) που η Εκκλησία γιορτάζει τη Σύναξη των Αρχαγγέλων Γαβριήλ και Μιχαήλ και πασών των επουρανίων Δυνάμεων ζητάμε πιο έντονα από το Χριστό ‘’Άγγελον ειρήνης, πιστόν οδηγόν, φύλακα των ψυχών και των σωμάτων ημών’’.

Κάθε ημέρα στον Εσπερινό, στον Όρθρο, στη Θεία Λειτουργία, ακατάπαυστα όλο το χρόνο απευθύνεται στον Κύριο Ιησού Χριστό η Εκκλησία με το παραπάνω αίτημα. Το χαρακτηριστικό του αιτήματος είναι η ειρήνη, που είναι και το πρώτο δώρο που κομίζει στους μαθητές Του ο Χριστός στην πρώτη εμφάνισή Του (κεκλεισμένων των θυρών) μετά την Ανάστασή Του: ‘’Ειρήνη υμίν’’.

Η θέση των αγγέλων: ‘’Ανάμεσα στο Θεό και στον άνθρωπο είναι οι άγγελοι, που δημιουργήθηκαν από τον Θεό πριν από τον κόσμο και τον άνθρωπο, καθώς το λέει η θεία Γραφή: ότε εγεννήθησαν άστρα, ήνεσάν με εν φωνή μεγάλη πάντες οι άγγελοί μου’’. (Μικρός Συναξαριστής. Επισκόπου (μακαριστού) Διονυσίου Λ. Ψαριανού, Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης. Νοέμβριος 8).

Το έργο τους: ‘’Το έργο των αγίων Αγγέλων είναι να υπηρετούν στη σωτηρία των ανθρώπων, όπως πάλι μας το λέει η θεία Γραφή: πάντες εισί λειτουργικά πνεύματα εις διακονίαν αποστελλόμενα διά τους μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν’’. (Μικρός Συναξαριστής. Νοέμβριος 8).

Στην Α. Π. Βελβεντού της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης πανηγυρίζει ο Βαθύλακκος με κέντρο του τον Ιερό Ενοριακό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Χρόνια πολλά! Φέτος η πανήγυρη και στο Βαθύλακκο ακολούθησε τα διατεταγμένα.

Μπροστά από τον Ι. Ναό των Ταξιαρχών του Βαθυλάκκου περνούμε κάθε φορά που πάμε προς ή ερχόμαστε από την Κοζάνη. Κάνουμε το σταυρό μας και παρακαλούμε το Χριστό να μας χαρίζει (και) στο ταξίδι μας ‘’Άγγελον … πιστόν οδηγόν, φύλακα των ψυχών και των σωμάτων’’ μας.

Στον Ι. Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό τελέσαμε (8-11-2020) Θεία Λειτουργία, σύμφωνα και με τα νέα υγειονομικά μέτρα (κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς λαό) για την αποτροπή μετάδοσης του επιθετικού και φονικού ιού. Έψαλαν στα αναλόγια (δεξιό – αριστερό) οι ψάλτες: Γιώργος Πιτσιούγκας, Γιάννης Παπαγόρας. Διακονητής στο Ιερό ο Λεωνίδας Ματόπουλος, μαθητής Λυκείου Βελβεντού.

Ως άγγελοι χαράς και συγκίνησης μικρά παιδιά προσήλθαν (μετά το ‘’δι’ ευχών’’ που άνοιξαν οι πόρτες του Ναού) για να κοινωνήσουν και να πάρουν αντίδωρο. Με αξιοζήλευτο σεβασμό προς τον ‘’άλλον’’. Τα μικρά παιδιά είναι ‘’της καρδούλας μας το φως που ξεχειλίζει’’, η παιδική παρουσία τους αναδεικνύει την ‘’των πραγμάτων αλήθεια’’. Είναι η σπουδή μας. Όσοι, βέβαια, που θέλουμε να το καταλάβουμε.

Χρόνια πολλά με υγεία και χαρά στους εορτάζοντες, στις εορτάζουσες.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.