Ο ΣΠΕΔΕ Δυτικής Μακεδονίας για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 στη Δυτική Μακεδονία

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι μια μεγάλη πρόκληση για την εθνική οικονομία συνολικά, αλλά και για κάθε ελληνική επιχείρηση, ανεξαρτήτως του μεγέθους της. Ο ελληνικός κατασκευαστικός κλάδος, έχοντας ήδη διανύσει μια δεκαετή περίοδο ύφεσης, είχε την ατυχία να βρεθεί αντιμέτωπος και με μια πανδημία που προκαλεί μεγάλη ζημιά στην οικονομία. Τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση (αναστολή πληρωμής φόρων και εισφορών, οικονομικές ενισχύσεις, επιδοτήσεις μισθοδοσίας, κρατικές εγγυήσεις) στοχεύουν στην αποφυγή πτώχευσης υγιών επιχειρήσεων και απώλειας θέσεων εργασίας. Στην παρούσα φάση, τα μέτρα αυτά πρέπει να ενισχυθούν με συγκεκριμένες δράσεις που θα ενισχύσουν τις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα βρεθούν σε αδυναμία εκπλήρωσης των συμβατικών και οικονομικών τους υποχρεώσεων, καθώς οι κυβερνήσεις παίρνουν όλα τα απαραίτητα επιδημιολογικά μέτρα αντιμετώπισης μιας επείγουσας κατάστασης ιατρικού χαρακτήρα.

Υπό αυτή την έννοια, χαιρετίζουμε την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μέσω του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης. Πρωταρχικός στόχος της δράσης είναι να παρασχεθεί στοχευμένα, δημόσια στήριξη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στην αγορά θα υπάρξει επαρκής ρευστότητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου COVID-19. Στην παρούσα χρονική στιγμή είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Περιφερειακή Αρχή της Δυτικής Μακεδονίας κατάφερε να εξασφαλίσει το ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση περί των 19 χιλιάδων επιχειρήσεων, ποσοστιαία πολύ μεγαλύτερο από άλλες περιφέρειες της Χώρας. Μέσω της Περιφερειακής Αρχής δίνεται η ευκαιρία σε χιλιάδες επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα ανταποκριθεί στο νέο της ρόλο και θα συνεχίσει προς κάθε κατεύθυνση την προσπάθεια ενίσχυσης των επιχειρήσεων της περιοχής.

Εκ μέρους του Δ.Σ.
Η Πρόεδρος                             Ο Γεν. Γραμματέας
Μαρία Τσιομπάνου                 Ιωάννης Αποστολίδης
Μηχανολόγος Μηχανικός      ΕΔΕ Πολιτικός Μηχανικός ΕΔΕ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.