Σε κίνδυνο η συγκομιδή κρόκου στην Κοζάνη λόγω του τοπικού “lockdown” – Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» στη Βουλή



Των: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας
Αντώνη Μυλωνάκη, Βουλευτή Λ’ Ανατολικής Αττικής

ΠΡΟΣ : Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ : «Η συγκομιδή κρόκου στην Κοζάνη, λόγω του τοπικού “lockdown” σε κίνδυνο»

Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με κροκοπαραγωγούς της Κοζάνης και με δημοσίευμα ηλεκτρονικού τύπου της 19ης Οκτωβρίου 2020 , με βάση την απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας για τα περιοριστικά μέτρα, που έχουν επιβληθεί στην ΠΕ Κοζάνης αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στους παραγωγούς κρόκου. Το ζήτημα το οποίο προκύπτει καταδεικνύεται κι από τις δηλώσεις του Προέδρου του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης: «.ο κορωνοϊός Covid-19 ήδη μας έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη διακίνηση του κρόκου. Τώρα η απόφαση για λοκ ντάουν σε όλη την Π.Ε. Κοζάνης θα αναγκάσει πολλούς παραγωγούς να αφήσουν ασυγκόμιστα τα χωράφια τους …υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την μετακίνηση των εργατών γης στα χωράφια…» και: «..σε 710 ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή» ενώ, συνεχίζει, τονίζοντας ότι «.φέτος έχουμε μια καλή παραγωγή και ο καιρός μέχρι σήμερα βοηθά την καλλιέργεια. Πολλοί νέοι ενδιαφέρονται για την καλλιέργεια κρόκου στην περιοχή. Με την πανδημία όμως υπάρχουν προβλήματα στην απορρόφηση του προϊόντος».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεσθε άμεσα να εξασφαλίσετε ότι, αφενός, θα γίνει απερίσπαστα η συγκομιδή του κρόκου τις επόμενες ημέρες και αφετέρου, θα ξεπεραστούν τα ζητήματα διακίνησης και εξαγωγής του κρόκου, μιας και είναι ήδη διαπιστωμένη από τον περασμένο Απρίλιο μια μείωση στις σχετικές πωλήσεις κατά 45%, λόγω των προβλημάτων σε εστίαση και τουρισμό;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.