Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σερβίων για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων

Συνεδρίαση για τη λήψη προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων χειμερινής περιόδου 2020-2021 στο Δήμο Σερβίων πραγματοποίησε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, παρουσία όλων των επιχειρησιακά εμπλεκόμενων φορέων.

Στη συνεδρίαση η οποία έγινε υπό την προεδρία του Δημάρχου Δ. Σερβίων Χρήστου Ελευθερίου, εξετάστηκε η ετοιμότητα των μέσων και του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και η δυνατότητα βελτίωσης του συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των συνεπειών που προκαλούνται από πλημμυρικά φαινόμενα, τόσο στη φάση της πρόληψης όσο και της έλευσης του γεγονότος και της διαχείρισης-αποκατάστασης των πληγέντων .

Τονίστηκε ιδιαίτερα η συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων στον Ελλαδικό Χώρο και κατ’ επέκταση στο Δήμο Σερβίων, ενώ όσον αφορά στα πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκε η επιβολή προγραμματισμού έργων και δράσεων και η έγκαιρη προετοιμασία όλων των εµπλεκόµενων φορέων.
Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν, η ετοιμότητα των υπηρεσιών του Δήμου Σερβίων που εμπλέκονται σε δράσεις πολιτικής προστασίας, η διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και οργάνων σε επίπεδο Δήμου, οι αρμοδιότητες του Δήμου Σερβίων στη συντήρηση και αποκατάσταση βλαβών στο οδικό δίκτυο εντός της επικράτειας του Δήμου, ενώ προσδιορίστηκαν τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας όταν προβλέπεται από την ΕΜΥ η εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδική αναφορά έγινε στο «Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών Και Άμεση-Βραχεία Διαχείριση Των Συνεπειών Από Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων» και ειδικά στην εκδήλωση εθελοντικής δράσης, αλλά και στο μητρώο εργοληπτών που κρίθηκε από όλους τους φορείς ως ένα χρήσιμο και ευέλικτο «εργαλείο» στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών πολιτικής προστασίας συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρικών φαινομένων.

Συζητήθηκε επίσης το επίπεδο καλής λειτουργίας των εγγειοβελτιωτικών έργων αρμοδιότητας ΤΟΕΒ ΣΕΡΒΙΩΝ ,καθώς και η επίλυση ζητημάτων σχετικά με την αρμοδιότητα συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών στο αγροτικό οδικό δίκτυο σε περιοχές αναδασμών.

Τέλος έγινε διεξοδική ανάλυση του σχεδίου διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας λεκάνης απορροής σε ότι αφορά στη «Δεξιά Παρόχθια Περιοχή Λίμνης Πολυφύτου» και τον εν δυνάμει κίνδυνο πλημμύρας που αφορά στο ρέμα που διασχίζει την περιοχή Πλατανορρέματος –Λάβας –Σερβίων.

Από το Γραφείο Τύπου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.