Χαλβάς Νιαημεριώτικος: Αυτή είναι η παραδοσιακή συνταγή μιας παλιάς Κοζανίτισσας



Για πρώτη φορά φέτος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δεν πραγματοποιήθηκε η μεγάλη εμποροπανήγυρης της Κοζάνη, ο γνωστός σε όλους «Νιάημερος».

Παρόλα αυτά ο Εμπορικός Σύλλογος της Κοζάνης θέλοντας να τονώσει την τοπική αγορά αλλά και την ψυχολογία των καταναλωτών, πραγματοποίησε δράση με 9 μέρες προσφορών στα καταστήματα της Κοζάνης, η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 6 Οκτωβρίου, κερνώντας τον παραδοσιακό νιαημεριώτικο χαλβά στον κόσμο.

Το KOZANILIFE.GR και φέτος σας παρουσιάζει μία από τις παραδοσιακές συνταγές του «νιαημεριώτικου χαλβά» όπως συνήθιζαν να τον κάνουν οι παλαιότερες.

Η συνταγή προέρχεται από γνήσια Κοζανίτισσα της «παλιάς σχολής», η οποία μπορεί να μην βρίσκεται εν ζωή, άφησε όμως την συνταγή της να αναπαράγεται για τους νεότερους.

Απολαύστε τον και «καλή επιτυχία» σε όσες και όσους τον επιχειρήσουν!

Υλικά:

4 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
2 ποτήρια νεζεστέ
1 ποτήρι λάδι (ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο)
1 κούπα αμύγδαλα (άσπρα καθαρισμένα )

Εκτέλεση:

Καίμε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα με το 1 ποτήρι της ζάχαρης σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά.

Όσο βρίσκονται επάνω στη φωτιά η ζάχαρη με το λάδι, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί και να γίνει σκούρο – μελί γύρω στα 10 λεπτά (ίσως και περισσότερο) μέχρι να γίνει μια λαχταριστή καραμέλα. Προσθέτουμε τα υλικά που έχουμε αναμείξει στο μπολ στην κατσαρόλα, προσθέτοντας και τα αμύγδαλα συνεχίζουμε να ανακατεύουμε έως ότου το μείγμα γίνει αρκετά συμπαγές.

Στην αρχή αφού αναμείξετε τα υλικά από το μπολ στην κατσαρόλα, θα σας φανεί «ότι κάτι δεν πάει καλά», ίσως σας δώσει την αίσθηση ότι το μείγμα απέτυχε, μην απογοητευτείτε, θέλει αρκετό ανακάτεμα . Το κλειδί της επιτυχίας είναι το καλό ανακάτεμα για να μη μας κολλήσει.

Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το βάζουμε σε ταψί Νο36 και το «στρώνουμε» να πάει σε όλο το ταψί.

Προαιρετικά:

Το ψήνουμε γύρω στα 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200c .

Πριν το ψήσουμε προσθέτουμε ζάχαρη για να κάνει την κρούστα από πάνω.

«Καλή σας όρεξη» και του χρόνου με υγεία!

Αργυρώ Ζιάμπα για το KOZANILIFE.GR

2 σχόλια στο άρθρο “Χαλβάς Νιαημεριώτικος: Αυτή είναι η παραδοσιακή συνταγή μιας παλιάς Κοζανίτισσας

  1. Ευχαριστουμε για την συνταγη.Ευχομαι του χρονου να γιορτασετε κ τις 9 ημερες,χωρις περιορισμους.

Γράψτε απάντηση στο Ανώνυμος Ακύρωση απάντησης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.