Την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης επισκέφτηκε η σκηνοθέτιδα Νανά Νικολάου και εκπρόσωποι του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Βαφοπούλειου Ιδρύματος – Δημιουργία αρχείου των ημερών του κορωνοϊού



Το νέο κτίριο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης επισκέφτηκε χθες η σκηνοθέτιδα κ. Νανά Νικολάου και ξεναγήθηκε στους χώρους της.

Η κ. Νικολάου που σκηνοθετεί την καλοκαιρινή παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης “Αχ, έρωτα!”. υπήρξε η πρώτη καλλιτεχνική διευθύντρια του και παρέμεινε στο τιμόνι του για μια δεκαετία (1997-2007), συνδέοντας το όνομα της με την θεμελίωση και καταξίωση του θεατρικού αυτού οργανισμού τόσο στην περιοχή όσο και πανελλήνια.

Επίσκεψη γνωριμίας στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης και το νέο της σύγχρονο κτίριο πραγματοποίησε την Τρίτη 7 Ιουλίου 2020 αντιπροσωπεία εκπροσώπων του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Βαφοπούλειου Ιδρύματος.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Στεφανία Τανιμανίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, η κ. Μαρία Τατάγια, Γενική Δντρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, η κ. Ελένη Τσιτσιμίκλη, Δντρια του Βαφοπουλείου Ιδρύματος, η κ. Γεωργία Μιχαήλ, Προϊσταμένη του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Εκ μέρους του Δήμου Κοζάνης και της Κ.Δ.Β.Κ. τους υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Ελπίδα Κοϊμτζίδου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Κ.Δ.Β.Κ. κ. Ιωάννης Μυροφορίδης, η Αντιπρόεδρος κ. Δήμητρα Τσότσιου και η προϊσταμένη Δνσης της ΚΔΒΚ κ. Ιωάννα Στεργιοπούλου, οι οποίοι τους ξενάγησαν στο νέο κτίριο και τους θησαυρούς που φυλάσσονται σ’ αυτό και συζήτησαν μαζί τους τις δυνατότητες και τις προοπτικές που υπάρχουν για μια συνεργασία μεταξύ των Δήμων αλλά και των Βιβλιοθηκών στην κοινή τους προσπάθεια για την ανάδειξη και την προώθηση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.


 “Κοζάνη και κορωνοϊός” – Δημιουργία αρχείου στην Βιβλιοθήκη Κοζάνης

Η πανδημία του κορωνοϊού υπήρξε για όλους μας μια πρωτόγνωρη και δύσκολη εμπειρία. Η ζωή μας άλλαξε από την μια μέρα στην άλλη και όλοι μας βιώσαμε για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα μια καθημερινότητα πολύ διαφορετική απ’ αυτήν που είχαμε συνηθίσει.

Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα αυτής της περιόδου, η οποία δυστυχώς συνεχίζεται, και πλέον αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας, σκοπεύει να δημιουργήσει ένα “αρχείο των ημερών του κορωνοϊού”. Ένα αρχείο που θα αποτελείται από προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων της περιοχής μας, κάθε ηλικίας, για το πώς πέρασαν αυτό το διάστημα. 

Γι’ αυτό θα θέλαμε να προσκαλέσουμε όλους τους Κοζανίτες να μας στείλουν με όποιο τρόπο θέλουν τις προσωπικές τους μαρτυρίες και εμπειρίες: Με ένα κείμενο, κάποιο πεζό ή ποίημα, μια ζωγραφιά, ένα βίντεο, ένα πρωτοσέλιδο εφημερίδας που τους έκανε εντύπωση και το κρατήσανε, ένα μουσικό κομμάτι, κάτι που έγραψαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συμμετέχουν και μοιράστηκαν με τους διαδικτυακούς τους φίλους, κάποια χαρακτηριστική φωτογραφία που τράβηξαν και αποτυπώνει μια ή περισσότερες απ’ τις εικόνες των ημερών κλπ.

Ξεχωριστή κι ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι η συμμετοχή των παιδιών καθώς βλέπουν τα πάντα με μια ιδιαίτερη ματιά και μπορούν να στείλουν είτε μια δική τους μικρή ιστορία για το πώς έζησαν την περίοδο που τα σχολεία ήταν κλειστά, ή να την ζωγραφίσουν, είτε να αποτελέσει αφορμή για μια εργασία-έκθεση-δρώμενο κλπ με το άνοιγμα των σχολείων.

Σημαντική κρίνεται επίσης η συμμετοχή των ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών της περιοχής μας, με όποιο τρόπο αυτοί επιθυμούν, γιατί η δική τους οπτική θα καταδείξει και θα τονίσει την καλλιτεχνική χροιά του εγχειρήματος που είναι πάντα ελκυστική και διαφορετική και σίγουρα θα εμπλουτίσει σε μεγάλο βαθμό αυτή την προσπάθεια.

Με τη δική σας συνδρομή ελπίζουμε ότι θα δημιουργήσουμε και θα διασώσουμε μια πολύτιμη παρακαταθήκη για τους ιστορικούς του μέλλοντος.

Τα αρχεία, με την ένδειξη: αρχείο κορωνοϊού, σε συμβατική ή ψηφιακή μορφή, μπορούν να κατατίθενται στην Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη, Κ. Δαβάκη 9, 50132 Κοζάνη, κατά τις ώρες λειτουργίας της και ηλεκτρονικά στο email: draseis@kozlib.gr μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.  

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.