Πραγματοποιήθηκε έστω και με καθυστέρηση η πανήγυρη του ι. Εξωκλησιού Αγίου Αθανασίου Αγίας Κυριακής (Σκούλιαρης)



Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα:

Πραγματοποιήθηκε (30-5-2020) έστω και με καθυστέρηση, η πανήγυρη του ι. Εξωκλησιού Αγίου Αθανασίου Αγίας Κυριακής (Σκούλιαρης) της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Το πετρόχτιστο και παλαιό Εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου Σκούλιαρης είναι χτισμένο σε μια από τις πιο όμορφες κορυφές, πάνω από τη Σκούλιαρη, των Πιερίων ορέων, με ασυναγώνιστη θέα προς τη λεκάνη του Αλιάκμονα-Πολυφύτου, ωσάν και να δεσπόζει, με την ταπεινότητα του, στην περιοχή όλη, αποστέλλοντας σε όλες τις Ενορίες της Α.Π.Β. (Βελβεντό, Πλαρανόρεμα και Μοσχοχώρι, Παλαιογράτσανο, Καταφύγι, Αγία Κυριακή, Πολύφυτο, Νεράιδα, Βαθύλακκο, Μεσιανή και Κουβούκλια, Ροδίτη, Λεύκαρα) αλλά και μέχρι πέρα μακριά τα Καμβούνια και το Μπούρινο) τη Χάρη του Αγίου του.

Μέσα στη λειτουργική περίοδο της Αναλήψεως, το Απολυτίκιο ‘’Ανελήφθης εν δόξη Χριστέ ο Θεός ημών’’, ψαλλόμενο σ’ αυτή την κορυφή των Πιερίων ενισχύεται στην κατανόησή του και από το εξαίσιο φυσικό τοπίο.

Η πανήγυρή του είναι στις 2 Μαΐου, μνήμη της ανακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου Αθανασίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας του Μεγάλου.

Φέτος(2020) λόγω των ειδικών μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του αόρατου και φονικού ιού, που ακινητοποίησε τον κόσμο όλο, η πανήγυρή του δεν έγινε στην ημέρα του (2 Μαΐου), έγινε, με περιορισμένη τη συμμετοχή του πολλού λαού και των πολλών πανηγυρικών εκδηλώσεων, την 30η Μαΐου.

Η πανήγυρη όμως ήταν ουσιαστική. Λειτουργήθηκε πρωτ’ απ’ όλα το Εξωκλήσι και λιτανεύτηκε στη συνέχεια η εικόνα του Αγίου Αθανασίου από το Εξωκλήσι μέχρι το προαύλιο του Ενοριακού Ναού, όπου ο παπάς διάβασε την Ευχή του ελαίου στην κανδήλα του Αγίου. Με το λάδι αυτό αλείφονται στο μέτωπο οι πιστοί.

Περίπου 70 πιστοί, τηρώντας με ευλάβεια τα μέτρα ασφάλειας, συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία, μέσα στο Ναό και έξω οι περισσότεροι στο ηλιόλουστο προαύλιο του Εξωκλησιού και όσοι φιλότιμοι στη λιτάνευση της εικόνας, κατεβαίνοντας με τα πόδια το μονοπάτι της καταπράσινης πλαγιάς.

Στην αρχή του μονοπατιού εψάλη Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των εκτελεσθέντων κατοίκων της Αγίας Κυριακής από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής το Δεκέμβριο του 1943 (με προσθήκη Καταφυγίου, Παλαιογρατσάνου, Βελβεντού και Μοσχοχωρίου) σε Μνημείο που ανήγειρε η οικογένεια των εκεί εκτελεσθέντων.

Έψαλαν ο Βασίλης Καρανώτας και ο Αριστείδης Σταμάτης.

Παρόντες: Από την τοπική αυτοδιοίκηση ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίας Κυριακής Δημήτριος Ζουζός. Από το Σύλλογο “Η ΤΣΙΟΥΚΑ” η πρόεδρος Ευθυμία Στεφανοπούλου και μέλη του Δ.Σ.

Την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου μετέφερε στους πιστούς ο αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β. πρωτοπ. Κ.Ι.Κ., ο οποίος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία.

Συγχαρητήρια στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας για όλη τη φροντίδα και την προετοιμασία της ι. πανηγύρεως.

Ευχαριστίες στην Ελένη Πλιάτσα για τις φωτογραφίες.

ΥΓ. Τελέσαμε σήμερα, 1-6-2020, στον Ι.Ν. του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού, τον καθιερωμένο Αγιασμό για το μήνα Ιούνιο. Καλό μήνα, με υγεία και με αγάπη, σε όλους! Καλή δύναμη, με την καινούρια αρχή, στους μαθητές, νηπιαγωγούς, δασκάλους, καθηγητές!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.