Γρεβενά: «Όχι» σε νέους πρόσφυγες και μετανάστες



«Δυσανάλογο και αβάσταχτο βάρος» χαρακτηρίζει τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών, που φιλοξενούνται τα τελευταία δύο χρόνια σε ξενοδοχεία της ορεινής περιοχής, αλλά και όσων πρόκειται να έρθουν τις επόμενες ημέρες ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών, Γιάννης Γιάτσιος.

Στην ανακοίνωσή του, αφού επισημαίνει ότι χθες Πέμπτη (28/05/2020) ενημερώθηκε για την έλευση νέων προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία του Δήμου Γρεβενών, τονίζει ότι η «αρχική επιφυλακτικότητα» για τη σύσταση της Δομής Προσφύγων στα Γρεβενά, «μετατρέπεται σε απόλυτη απογοήτευση».

«Πιστεύαμε και ευελπιστούσαμε να ακολουθήσει η εύρυθμη λειτουργία των Δομών προς όφελος των διαμενόντων και των τοπικών κοινωνιών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιάτσιος και προσθέτεί ότι «πλέον, η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί, καθώς η ροή προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή μας είναι ανεξέλεγκτη και δεν διαφαίνεται καμία πρόθεση περιορισμού των ελεύσεών τους».

Ο ίδιος όπως τονίζει αλλά «και η Περιφερειακή Αρχή εν συνόλω, αντιτίθενται σθεναρά και κατηγορηματικά στην καθολική απαξίωση της περιοχής μας και στην αποδυνάμωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των κατοίκων της».

Αντιδράσεις δημάρχου για την έλευση νέων προσφύγων και μεταναστών

Την έντονη αντίδραση και του δημάρχου Γρεβενών, Γιώργου Δασταμάνη προκάλεσαν οι πληροφορίες για την έλευση και νέων προσφύγων και μεταναστών σε ορεινά ξενοδοχεία και ξενώνες της περιοχής.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου χθες το βράδυ ο κ. Δασταμάνης, αφού επισήμανε ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί τίποτα από εδώ και πέρα, τόνισε ότι δε θα δεχτούν ούτε έναν πρόσφυγα παραπάνω.

Σύμφωνα με τον κ. Δασταμάνη «εδώ και δυο χρόνια φιλοξενούνται στον Ορεινό Όγκο πάνω από 1200 άτομα κάτι που σημαίνει ότι δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας σε σχέση με την υπόλοιπη Δυτική Μακεδονία και με τους γειτονικούς δήμους, θέτοντας το ερώτημα:που είναι η περιφερειακή συνείδηση;».

«Φτάνει με τα Γρεβενά. Ας σταματήσουν να παίζουν τα παιχνίδια τους. Ας αναλάβουν πλέον όλοι από τη θέση που έχουν τις ευθύνες τους», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Γρεβενών, ο οποίος ανέφερε ότι «παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης ότι στο Δήμο Γρεβενών δεν πρόκειται να έρθουν κι’ άλλοι πρόσφυγες, καθώς το αρμόδιο Υπουργείο είχε αναγνωρίσει το γεγονός ότι η περιοχή μας σηκώνει ήδη το μεγαλύτερο βάρος στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, τελικά μαθαίνουμε έκπληκτοι από τον Τύπο αλλά και από ανεπίσημες πηγές ότι αναμένονται κι’ άλλοι μετανάστες».

Αντίθετη και η Σμίξη για νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών

Την αντίθεσή του για την έλευση προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχείο της Σμίξης Γρεβενών, εκφράζουν εκ νέου το Τοπικό Συμβούλιο και κάτοικοι του χωριού.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση και πριν από 6 μήνες το μεγαλύτερο μέρος των δημοτών της Σμίξης αντιτάχθηκε στο ενδεχόμενο της έλευσης προσφύγων-μεταναστών σε ξενοδοχειακή μονάδα του χωριού μας.

Τονίζεται μάλιστα ότι συγκεντρώθηκαν πάνω από 600 υπογραφές σε ψήφισμα που περιέγραφε με σαφήνεια τους λόγους για τους οποίους κάτι τέτοιο δεν θα ήταν σωστό να συμβεί, ενώ ζητείται από τους αρμόδιους να προβούν στις άμεσες ενέργειες τους, ώστε να μην μεταβούν πρόσφυγες και μετανάστες στο χωριό τους.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Επιμέλεια: Μάκης Νασιάδης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.