Οι “άλλοι ήρωες” της πόλεως της Κοζάνης – Γράφει ο Β. Π. Kαραγιάννης



Του Β. Π. Kαραγιάννη:

Παρακολουθώ δηλ. διαβάζω με θυμηδία πλέον, τα διαλαμβανόμενα για τους ανδριάντες, τις προτομές, τις φαιδρές προτάσεις για αλλαγές οδών, τις ιστορικές θεωρήσεις κι αναθεωρήσεις επί των γονάτων, των μικροϊστορικών στοιχείων μύθων, λίθων και πλίνθων ατάκτως ειρημένων και δημοσιοποιημένων. Γιατί τελικά τ’ αγάλματα είμαστε εμείς, όπως σημειώνει ο Γ. Σ, σε άλλα προπορευόμεθα ως αναξιοπαθές κοπάδι που το οδηγούν ποικίλοι βοσκοί η ποιμένες ή επόμεθα φτωχοί ιδεολογικοί, κομματικοί συγγενείς.

Στον καιρό μας στην πόλη πλην του εν μετακινήσει ήρωος μητροπολίτου, υπάρχουν κι άλλοι ήρωες ήσσονος δημόσιας σημασίας κι εικόνος που περιμένουν δικαίωση. Στο τέλος της οδού Παύλου Μελά αρχή οδού Μοναστηρίου, σε μια μικρή ιδιόκτητη πλαγιά υπάρχει μια μνημειακή σύνθεση και κάθε που ανεβαίνω ή κατεβαίνω τους δρόμους αυτούς, κάμνω στροφή της κεφαλής δεξιά ή αριστερά, να δω μια πέτρα στεφανωμένη με στεφάνι «καμωμένα από λίγα χορτάρια» ποιάς άραγε γης; Επίσης μια μαρμάρινη αφιερωματική πλάκα με τα στοιχεία «ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΡΓΚΑΝΑΣ ΑΠΕΒ. 20 -9 – 1932 ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912» και μια πακτωμένη στη γη φωτ. του καπετάνιου με στολή κλέφτη του 1821 ή Μακεδονομάχου.

Ποιός είναι αυτός ο άγνωστος μου ήρως της πόλεως που στη μοναξιά της πλαγιάς μετά βράχου, δίπλα από τη στάση των αστικών λεωφορείων, μας θωρεί ακίνητος και μας θυμίζει πως «κάτι αλήθεια συμβαίνει εδώ κάτι μυστικό και παράξενο…» για τη μικρή ιστορία της πόλεως που αγνοούμε. Πουθενά δε διάβασα γι αυτόν κάτι. Γνωρίζει κανείς περί τινος πρόκειται; Μήπως οι μικροεργολάβοι κι εμπειροτέχνες της μικροϊστορίας μας που μπήκαν τελευταία με τόση φόρα στα χωράφια της, μπορούν να μας διαφωτίσουν ποσώς.

10 σχόλια στο άρθρο “Οι “άλλοι ήρωες” της πόλεως της Κοζάνης – Γράφει ο Β. Π. Kαραγιάννης

  1. Στεφανια καμωμενα απο χορταρια της ερημης γης, υπαρχουν για ολους που αγωνιστηκαν τον αγωνα τον καλο!Παρε χορταρια απο την ερημη γη και στεφανωσε τον δοσιλογο και συνεργατη των γερμανων γκερτσο!Ειναι στο μποι σου!Αρθρογραγε μοχθηρε! εζυγισθης εμετρηθης και ελλιπης ευρεθης!
    Εξεστι ουν Καραγιαννη(δοτικη) ασχημονειν!Με αυτα τα λερα που εγραψες,αποδειχτηκες καραγιαννης!
    Οταν θα τοποθετηθει ο Ανδριαντας της μεγαλης μορφης,του ΙΩΑΚΕΙΜ,στην πλατεια της πολης,θα εισαι και εσυ εκει και πονηρα πονηρα θα βλεπεις τι γινεται,αλλα εισαι τοσο μικρος,που δεν θα δεις Τιποτα!Αν περιμενε ο Μητροπολιτης Ιωακειμ να τον υμνουν χειλη ραγιαδων,δεν θα ηταν ΙΩΑΚΕΙΜ!

  2. Πολλές φορές προσφυγας

    - Edit

    Απαντήστε

    ΤΩΡΑ ΞΑΦΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΔΕΣ ΤΗΝ ΕΠΙΓΡΑΦΗ?
    ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ,ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ:
    ΥΣΤΕΡΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ-ΕΜΠΕΙΡΟΤΕΧΝΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΕΣΥ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΞΙΩΣΕΙΣ.
    ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΝΑ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙΣ:ΕΚΤΙΘΕΣΑΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΣΟΥ!
    ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΦΥΣΙΚΑ Κ.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ!
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΞΙΟΠΑΘΕΣ ΚΟΠΑΔΙ ΠΟΥ ΛΕΣ ΜΑΛΛΟΝ ΕΣΥ ΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΜΕ ΑΦΑΝΤΑΣΤΗ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ!ΕΙΣΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜ!

  3. Πολλές φορές προσφυγας

    - Edit

    Απαντήστε

    Κ.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΕΝΑ ΛΑΘΑΚΙ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ
    ΑΤΑΚΤΩΣ ΕΡΡΙΜΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ!
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!!!!!!!!!!
    ΚΑΙ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΣΤΙΓΜΗ ΣΑΣ ΠΗΡΕ Ο ΠΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥΣ!

  4. Πολλές φορές προσφυγας

    - Edit

    Απαντήστε

    ΞΕΝΕ ΟΠΟΥ ΠΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΠΑΤΑΣ
    ΤΗ ΓΗ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΤΑΣ ΣΕΜΝΑ
    ΚΑΙ Ν’ΑΛΑΦΡΟΔΙΑΒΑΙΝΕΙΣ
    ΤΙ ΕΙΝ’ ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΑΙΜΑΤΟΠΟΤΙΣΜΕΝΟΣ
    ΚΑΘΕ ΔΡΑΣΚΕΛΙΑ ΚΙ ΑΠΟ ΕΝΑΣ
    ΣΚΟΤΩΜΕΝΟΣ.
    ΕΝΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΠΟΥΠΕΣΕ ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ
    ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ,ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΜΑΣ!
    ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΩΤΑΣ
    Κ.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΑΣ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΝΩ,ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΡΕΣΚΑΡΩ ΛΙΓΑΚΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΑΣ ΜΝΗΜΗ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΠΟΥ ΠΑΤΑΤΕ!!!!!!
    ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΓΩ Η ΤΑΠΕΙΝΗ ΕΧΑΣΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΡΙΝΩ,ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΣΟΙ ΘΡΗΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥΣ!
    ΑΥΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑ ΔΙΚΑΙΟ!
    ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΙΤΩ ΧΑΜΗΛΑ,ΑΛΛΑ ΘΑΜΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΩ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΟΥ!!!!!!!

  5. Λιθοι και πλινθοι ατακτως ερριμμενοι,εν τω κρανιω σου!ολα αρχιζουν απο την γραμματικη!δεν με ενδιαφερει αν ξερεις γραμματα η οχι! Ολοι μας κανουμε λαθη! αλλα μη βασανιζεις και την Ιστορια! Ο φαιδρος ομως γραφεται με αλφα γιωτα!

  6. Ξαναδιαβασε την καταστροφη των Ψαρων,αλλα για μεταφραση να εχεις τα Απομνημονευματα του Μακρυγιαννη και οχι βιβλια συνεργατων των γερμανων!Ριξε και καμια ματια στην τεραστια βιβλιοθηκη που δωρισε ο ΙΩΑΚΕΙΜ,στην βιβλιοθηκη της Κοζανης,πριν βγει στα βουνα!και ισως εκει βρεις κατι αληθινο ,ωραιο και μεγαλο!
    Να παρεις λιγο βουνησιο αερα,γιατι πνιγεσαι στα πνιγερα σου αρθρουλακια!

  7. Λαλιστατε της σταγονας που ανακαλυπτεις ηρωες του 12 και καλα κανεις,για πες μας και για τον πεταμενο Ανδριαντα του Ιωακειμ!γιατι δεν πηρες την φωτογραφικη σου επιλεκτικη μηχανη και γιατι δεν εβγαλες φωτογραφια τον Επισκοπο που κειται αταφος;Αντε να σε δω και γραψε την γνωμη σου!αν εχεις γνωμη!να παρεις θεση υπερ η κατα!η με την ανηφορα η με την κατηφορα!ο ισιος δρομος ειναι τελικα για τις καμηλες!Αντε να σε δω ,ποσα απιδια πιανει ο σακκος σου;για την χηρα του Καζαντζακη ο σακκος επιανε δυο απιδια!αντε ξυσε το καρμιρικο μολυβακι σου και γραψε!

  8. Σε βλεπω να γινεσαι βαιραλ,σαν τον ανεκδιηγητο εκεινον νεκροθαφτη της Ιστοριας που γραφει για νεκρους και αναζωπυρωνει μνημες ηρωικων αγωνιστων της Αριστερας!

  9. Δεν ξέραμε πως τα χωράφια της ιστορίας είναι δική σου ιδιοκτησία!εκείνο που τοχεις εσύ σε αποκλειστικοτητα είναι η ειρωνεία,η προκλητικότητα,ο διασυρμός και η φαιδροτητα!
    Σε βαθμό κακουργηματος !
    Σε ενοχλεί η απόδοση της δικαιοσύνης,η αναγνώριση των ηρώων και δε σε ενοχλεί το να θεωρούνται ευεργέτες κάποιοι δοσίλογοι του παρελθόντος!
    Είναι προφανές το γιατί!

  10. Βάζεις μπροστά και τον μακεδονομάχο για να πετύχεις τον σκοπό σου!αυτό είναι αθλιότητα και αν δεν την νιώθεις εσύ εμείς οι υπόλοιποι (ερασιτέχνες)την αντιλαμβανόμαστε και χαμογελάμε με τη φαιδροτητα που σου αξίζει.
    Το ύφος του άρθρου σου στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι εμετικό!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.