Μηνύματα για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου




Δήλωση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Κασαπίδη Γιώργου με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Κασαπίδης Γιώργος, με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Η 19η Μαΐου αποτελεί Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου, ενός από τα πιο στυγνά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δίνοντας την αφορμή να αναλογιστούμε το χρέος μας απέναντι στα θύματα της γενοκτονίας.

Υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων Ελλήνων Χριστιανών του Πόντου και κρατάμε ζωντανή την ιστορική μνήμη ως ελάχιστο φόρο τιμής και ιερή υποχρέωση στα θύματα της περιόδου εκείνης.

Το αίτημα διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων είναι αγώνας για τη δικαίωση των ψυχών των προγόνων μας που αδίκως σφαγιάστηκαν και ξεριζώθηκαν από τις προαιώνιες εστίες του Ελληνισμού της Ανατολής».


Γιώργος Αμανατίδης: Η 19η Μαΐου είναι η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Σήμερα, 101 χρόνια μετά την τραγωδία κρατάμε ζωντανή τη μνήμη της θυσίας των Ελλήνων του Πόντου.

Το οφείλουμε ως ελάχιστο φόρο τιμής στους 353.000 νεκρούς και στους χιλιάδες Πόντιους πρόσφυγες.

Με σεβασμό,
Γιώργος Αμανατίδης
Βουλευτής Ν. Κοζάνης – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


« Η ΕΝΩΣΗ »
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. Δ.Ε.Η. Α.Ε.

19η Μαΐου ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων.

1914-1923 η μαύρη περίοδος του ποντιακού Ελληνισμού.

Περίοδος όπου συντελέσθηκε η γενοκτονία 353.000 Ελλήνων.

Ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές εστίες, αποδεκατισμένοι από την πείνα, τις κακουχίες, τις αρρώστιες και τον θάνατο αγαπημένων προσώπων, πήραν τον δρόμο για να περάσουν στο επόμενο χειρότερο στάδιο, αυτό του δρόμου της προσφυγιάς.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το έγκλημα που διαπράχθηκε από το 1914 – 1923 σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού έχει όλα τα στοιχεία της γενοκτονίας.

Το κράτος των Νεότουρκων σε δύο φάσεις (1914-1918 και 1919-1923) εξετέλεσε το σχέδιο «λευκός θάνατος» για τους Έλληνες του Πόντου. Η Γενοκτονία αποτελεί σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το βαρύτερο σύμφωνα με το διεθνές δικαιο.

19 ΜΑΪΟΥ ΘΡΗΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ!!!

Να λοιπόν γιατί δεν επιτρέπεται να ξεχάσουμε αυτή την μέρα και όσο υπάρχει η ράτσα μας θα μνημονεύουμε τους παππούδες μας , τη γη των προγόνων μας και θα αναφερόμαστε στη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Δεν ξεχνάμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες του Πόντου που πλήρωσαν με τη ζωή τους , την ελληνική καταγωγή τους από ένα αδίσταχτο εθνικιστικό καθεστώς.

Ας δώσουμε σε όλους το μήνυμα, ότι η πατρίδα δεν πρέπει ποτέ, να ξαναθρηνήσει νεκρούς και αλησμόνητες πατρίδες .

ΟΠΟΙΟΣ ΛΑΟΣ ΞΕΧΝΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ


Δήμος Εορδαίας: 19 Μαΐου 1919-19 Μαΐου 2020. Γενοκτονία Ελλήνων του Πόντου.

Δεν ξεχνάμε, θυμόμαστε και διεκδικούμε…

Η 19η Μαΐου ως μέρα μνήμης θα αποτελεί ορόσημο και ηχηρό μήνυμα διεκδίκησης για αναγνώριση από όλη την ανθρωπότητα, καθώς και εθνικό χρέος μας για απόδοση φόρου τιμής στους 353 χιλιάδες και πλέον Έλληνες του Πόντου, που εξοντώθηκαν από το Κεμαλικό καθεστώς.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ήταν κομμάτι μιας σειράς ιστορικών γεγονότων του προηγούμενου αιώνα, που πληρώθηκαν με αίμα και σηματοδότησε την βίαια εκδίωξη πληθυσμών από τις πατρογονικές τους εστίες.

Οι Πόντιοι έδειξαν το σθένος τους παρά τις κακουχίες που προέκυψαν από τους μαζικούς διωγμούς. Άντεξαν τα δεινά και ήρθαν στην μητέρα Ελλάδα για να ξαναστήσουν τη ζωή τους. Είμαστε πολύ τυχεροί που ένα μέρος των Ελλήνων προσφύγων από τον Πόντο εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Εορδαίας.

Μαζί με τις μνήμες και τον πόνο τους έφεραν τα ήθη, τα έθιμα, την πνευματική καλλιέργεια, τις τέχνες και το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο. Η προσφυγιά και ο ξεριζωμός τους αποτέλεσαν μαθήματα ζωής για όλους μας και χάρη στην δική τους παρουσία, γίναμε όλοι κοινωνοί του πολιτιστικού τους πλούτου.

Σήμερα οι νεότερες γενιές οφείλουμε να απαιτούμε το δικαίωμα στην ιστορική μνήμη, με τη διεθνοποίηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας και το επισφράγισμα των αγώνων των Ελλήνων του Πόντου οι οποίοι, ενώ βίωσαν βίαιο ξεριζωμό, επιβίωσαν βαδίζοντας στο δρόμο της προκοπής και της προόδου, μην λησμονώντας ούτε την πατρίδα που άφησαν πίσω ούτε τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους.

Η ιστορική συνείδηση είναι και θα παραμείνει ζωντανή, μαζί με την τιμή και την ευγνωμοσύνη που οφείλουμε προς τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Τραντέλλεναν εσκότωσαν και κείται ματωμένος…

Τιμή στους Ήρωες νεκρούς της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Δεν ξεχνάμε, θυμόμαστε και διεκδικούμε…


Αλέξανδρος Κων. Κοκκινίδης: 101 χρόνια Γενοκτονίας, 101 χρόνια δίχως δικαίωση, δίχως αναγνώριση

Φέτος συμπληρώνονται εκατόν ένα χρόνια για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους και συγκεκριμένα από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Ένας χρόνος προστέθηκε στον αιώνα που συμπλήρωσε την περασμένη χρονιά (2019) η Γενοκτονία των προγόνων μας.

Ένας χρόνος ακόμα στα εκατό (100) που πέρασαν και όμως για εμάς είναι μόλις χθες.

Μόλις χθές που παραπάνω από 353.000 ψυχές, σφαγιάστηκαν, κυνηγήθηκαν και βασανίστηκαν με κάθε βίαιο τρόπο που μπορεί να υπάρξει.

Εκατόν ένα χρόνια πέρασαν και όμως το άδικο συνεχίζεται, η βαρβαρότητα συνεχίζεται, η Γενοκτονία συνεχίζεται..

Όσα χρόνια και αν περάσουν ούτε δευτερόλεπτο δεν θα ξεχάσουμε, ούτε μια σταγόνα αίμα δεν θα αφήσουμε να χαθεί στην λήθη που θέλουν να μας επιβάλλουν, ούτε έναν από αυτούς που χάθηκαν, δεν θα αφήσουμε να τον θάψουν σαν να μην υπήρξε ποτέ…

Όχι γιατί έχουμε χρέος απλά, αλλά γιατί αυτοί μας γέννησαν και εμείς είμαστε η συνέχεια αυτών που κάποιοι βάναυσα, βάρβαρα και άδικα τους στέρησαν την ζωή.

Γιατί η βαρβαρότητα πρέπει να αναγνωριστεί για να μην ξανασυμβεί, γιατί το άδικο ζητά αναγνώριση και οι ψυχές που σφαγιάστηκαν ζητούν δικαίωση.

Όσο η Γενοκτονία δεν αναγνωρίζεται τόσο πιο βάρβαρη γίνεται, αφού έτσι το έγκλημα συνεχίζεται και αφού ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας παραμένει δίχως αναγνώριση και δικαίωση.

Δεν ξεχνάμε γιατί πλέον οι Γενοκτόνοι διαπράττουν και το έγκλημα της χρονοκτονίας, αφού θέλουν να εξαφανίσουν μια πραγματικότητα σκοτώνοντας εκτός από τους προγόνους μας με την μη αναγνώριση και την Ιστορία, όχι μόνο την δική μας, των Ελλήνων, αλλά και της Ανθρωπότητας.

Αυτοί που το κάνουν αυτό είναι οι ίδιοι που διέπραξαν άλλες δύο Γενοκτονίες, αυτές των Ασσυρίων και των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας αποτελεί η συνέχεια αυτών.

Η τελευταία είναι το δικό μας αίμα. Είναι η δική μας πληγή που αιμορραγεί και μας τροφοδοτεί ταυτόχρονα με δύναμη και ζωή για να συνεχίσουμε να θυμόμαστε και να αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση και την δικαίωση.

Άγιος Δημήτριος Ελλησπόντου Κοζάνης

Αλέξανδρος Κων. Κοκκινίδης


«Καλλιόπη Βέττα: Οι θυσίες των Ποντίων δεν θα ξεχαστούν ποτέ»

«Η 19η Μαΐου είναι μια ημέρα θλίψης και αναστοχασμού.

Είναι μια ημέρα θλίψης καθώς θυμόμαστε τους θανάτους, τους διωγμούς και τις απίστευτες κακουχίες που πέρασαν οι Πόντιοι συμπατριώτες μας όταν εκδιώχθηκαν από τη γενέθλιά τους γη και ήρθαν έπειτα από πολλά βάσανα στην Ελλάδα για να μεγαλουργήσουν αφήνοντας το διακριτό τους στίγμα στην πολιτική, την οικονομία, τον πολιτισμό.

Ωστόσο, είναι και μια ημέρα αναστοχασμού και περίσκεψης μιας και είναι αφορμή να συλλογιστούμε ότι η βία και η μισαλλοδοξία οδηγούν αναπόφευκτα στην καταστροφή.

Η ανάμνηση θα είναι αιώνια. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ»

Με εκτίμηση,
Γραφείο Βουλευτή
Καλλιόπη Βέττα
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης


Της Αργυρώς Ξανθοπούλου: Η Γενοκτονία Των Ποντίων -Αφιέρωμα – Καλλιτέχνες ποντιακής καταγωγής στέλνουν το μήνυμά τους στην μνήμη των χιλιάδων ψυχών που χάθηκαν.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (1914-1924), είναι γεγονός. Αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη γενοκτονία του αιώνα, πρώτη των Αρμενίων και τρίτη των Ασσυρίων. Περισσότεροι από 350.000 ψυχές βρίσκουν μαρτυρικό θάνατο από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς. Χωρία αφανίστηκαν, κόποι χρόνων χάθηκαν, βουνά και χαράδρες γέμισαν από τα πτώματα αθώων θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας.

Με τρίπτυχο «ένα κράτος, μια θρησκεία, ένας λαός», και έχοντας ως συμβουλάτορες Γερμανούς αξιωματικούς, οι Νεότουρκοι αρχικά και στη συνέχεια ο Μουσταφά Κεμάλ, σχεδίασαν και εκτέλεσαν τις δύο πρώτες γενοκτονίες. Το 1915 την γενοκτονία των Αρμενίων και από το 1914 έως το 1923 τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Τρομοκρατία, τάγματα εργασίας αμελέ ταμπουρού, εξορίες, κρεμάλες, πυρπολήσεις χωριών, βιασμοί και δολοφονίες ανάγκασαν τους Έλληνες του Πόντου να ανέβουν στα βουνά οργανώνοντας αντάρτικο.

Με την επικράτηση του Κεμάλ οι διωγμοί συνεχίστηκαν και αναζωπυρώθηκαν. Το μισό του πληθυσμού εξοντώθηκε (353.000). Οι υπόλοιποι ξεριζώθηκαν.

Αύγουστος 1923, ο Μουσταφά Κεμάλ αναφωνεί θριαμβευτικά: «Επιτέλους τους ξεριζώσαμε».

Με τον νόμο 2193 της 8/11/3/94, η 19η Μαΐου, καθιερώνεται ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η ημερομηνία αυτή επιλέχτηκε επειδή ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στις 19 Μαΐου του 1919 στην Σαμψούντα . Η τελευταία πράξη του δράματος ξεκινά.

101 χρόνια μετά και η λέξη γενοκτονία είναι σχεδόν απαγορευμένη, χάριν της Ελληνοτουρκικής φιλίας.

101 χρόνια μετά τα πάθη των προγόνων μας παραμένουν στο σκοτάδι.
101 χρόνια μετά και οι μνήμη των γονέων, των παππούδων, των συγγενών ή ακόμα και αυτών των άγνωστων ανθρώπων που ήταν εκεί δεν έχει αποκατασταθεί.

Πατρίδα θα είναι πάντα μια ! Στο άκουσμα της λέξης , τα μάτια μας θα είναι γεμάτα δάκρυα. Κάθε δοξαριά της ποντιακής λύρας είναι ένας καημός, κάθε ήχος της και μια ιστορία. Τα τραγούδια μας, αφηγήσεις πόνου και νοσταλγίας, κάθε χορός ο πολιτισμός μας .Με κάθε χτύπο του νταουλιού, θα χτυπούν δυνατά οι καρδιές μας .

Αδήριτη ανάγκη η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Αυτό το ειδεχθές – προμελετημένο έγκλημα πρέπει επιτέλους να αναγνωριστεί από ολόκληρο τον κόσμο.

Στην μνήμη των χιλιάδων ψυχών …

1. Αλεξανδρίδης Στάθης – ερμηνευτής

Σαν σήμερα…. στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα και έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο των Νεότουρκων για την εξόντωση του ελληνικού πληθυσμού του Πόντου! Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 έχασαν τη ζωή τους πάνω από 353.000 θύματα εκείνου του εγκλήματος που θεωρείτε η δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του 20ου αιώνα, μετά από αυτή των Αρμενίων! Είναι ημέρα μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό!
19 Μαΐου ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΩ. Πρέπει να γίνει αναγνώριση η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι χρέος μας!
Αλησμόνητη πατρίδα κι ανασπάλω σε ποτέ!!

2. Γκόσιος Γιάννης – Ερμηνευτής -Καθηγητής μουσικής

Ανήκοντας στην τέταρτη γενιά προσφύγων και μεγαλωμένος κοντά στους παππούδες μου, θυμάμαι πάντοτε όλες εκείνες τις ιστορίες των γονιών τους από τον ξεριζωμό. Η ενασχόληση με την ποντιακή μουσική, η οποία περιγράφει μέσα από τους στίχους τις ιστορίες αυτές και τα μέρη που με τόσο πόνο και θλίψη άφησαν πίσω οι πρόγονοί μας, οδηγεί την ψυχή και την σκέψη μας ακόμη πιο κοντά σε αυτούς αλλά και στον πανέμορφο Πόντο. Τα χρόνια περνούν κι όπως εμείς δεν ξεχάσαμε, το ίδιο οφείλουν να κάνουν και οι επόμενες γενιές, μεσά απ’ την αλήθεια που έχουμε χρέος να μεταφέρουμε. Είμαι βέβαιος πως ο μουσικός μας πολιτισμός αποτελεί ένα σημαντικό τρόπο για να επιτευχθεί αυτό. Μια αλήθεια που οφείλει να αναγνωριστεί και μια συγνώμη που θα αναπαύσει τις ψυχές των προγόνων μας και θα απαλύνει τις δικές μας.

3. Κατοτικίδης Γιάννης – ερμηνευτής

Σήμερα ημέρα μνήμης για μια γενοκτονία που πόνος το αίμα και ο ξεριζωμός χάραξε ανεξίτηλα σημάδια στις ψυχές των Ελλήνων του Πόντου και όλων των ανθρώπων που άγγιξε την καρδιά τους ο άδικος χαμός ενός ολοκλήρου γένους. Δεν ξεχνώ.

4. Κεμανετζίδης Μπάμπης – Λυράρης – Ενορχηστρωτής

5. Νικολαΐδη Πέλα – Ερμηνεύτρια

19 Μαΐου ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του πόντου,101 χρόνια πέρασαν από τότε που σφαγιάστηκαν 353.000 ψυχές, όχι άλλο γενοκτονίες .

6. Παπαγερίδου Δήμητρα – Ερμηνεύτρια

Υποχρέωσή μας απέναντι στις χιλιάδες ψυχές που χάθηκαν είναι να κρατήσουμε ΖΩΝΤΑΝΗ την ιστορία για τον αγώνα!θυμόμαστε,τιμούμε κ δοξάζουμε για να μην ξαναζήσουμε γενοκτονίες!!!

7. Παρχαρίδης Αλέξανδρος – Ερμηνευτής

19 Μαΐου ημέρα μνήμης για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η αναπόληση του παρελθόντος βρίθει από θύμησες που αντανακλούν την πολύπαθη ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού.
Τιμή και δόξα στους γενοκτονηθεντες και αγώνας για αποτροπή νέων εγκλημάτων γενοκτονίας.

8. Πουτακίδης Κώστας – Ερμηνευτής

Φτωχά τα λόγια μπροστά σε αυτό το τραγικό γεγονός…. Θλίψη και συγκίνηση μοναδικά μου συναισθήματα για αυτήν την μαύρη σελίδα της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου… Των δικων μας ανθρώπων… Των παππούδων μας… Χρέος μου να διατηρώ τα ήθη τα έθιμα την κουλτούρα την γλώσσα και την μουσική των προγόνων μου…
Χρέος μου να θυμάμαι !!!

9. Πουταχίδης Θεόφιλος – Ερμηνευτής

Ιερή η μνήμη των άταφων νεκρών προγόνων μας, τραγικά θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

10. Τσαχουρίδης Κωνσταντίνος – Ερμηνευτής

Η γενοκτονία αφορά ολόκληρο των ελληνισμό της Ανατολής. Έλληνες του Πόντου- μικρασιατικός ελληνισμός. Πρόκειται για ένα θηριώδες έγκλημα το οποίο ακολούθησε ο μεγάλος ξεριζωμός. Αλληλένδετα συμβάντα ενορχηστρωμένα αδικήματα με απολογισμό 1.280.00-1.500.00 ψυχές. Ένα καλά προμελετημένο σχέδιο αφανισμού των Ελλήνων.

ΘΑ ΣΑΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ…

Επιμέλεια κείμενου Ξανθοπούλου Αργυρώ, σπουδάστρια Δημοσιογραφίας


Το μήνυμα του Δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη
για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των 353.000 θυμάτων.
Τιμούμε τη μνήμη τους και κρατάμε ζωντανή την ιστορική μας συνείδηση.

Η θλιβερή επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου φέρνει στο νου τις αναλλοίωτες φοβερές μνήμες, που πάντα ζωντανές, μας φέρνουν κοντά στα όσα έζησε εκεί, στον πανέμορφο Πόντο, ένας ολόκληρος κόσμος.

Υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των 353.000 θυμάτων. Τιμούμε τη μνήμη τους και κρατάμε ζωντανή την ιστορική μας συνείδηση.


Μήνυμα του Περιφερειάρχη της ΟΝΝΕΔ Δυτικής Μακεδονίας Διονυσίου Αυγουστίνου για τη Γενοκτονία των Ποντίων

«Η Ρωμανία κι αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο»

1919-2020

100+1 χρόνια από τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.

100+1 χρόνια από την άγρια σφαγή 353.000 Ελλήνων του πόντου από τους Νεότουρκους του Μουσταφά Κεμάλ.

100+1 ολόκληρα χρόνια και όχι μόνο ο ποντιακός αλλά ολόκληρος ο ελληνισμός δεν ξεχνά, δεν λησμονεί, αγωνίζεται και θα συνεχίσει ν’ αγωνίζεται για τη διεθνοποίηση και την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ποτέ πια γενοκτονίες!!!

«No more Genocides”


Ο Βουλευτής Π.Ε Γρεβενών, Ανδρέας Πάτσης εξέδωσε το ακόλουθο μήνυμα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου:

101 χρόνια έχουν περάσει από τότε που γράφτηκε μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του Έθνους μας. Οι Έλληνες του Πόντου βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν, ξεριζώθηκαν βίαια και απάνθρωπα αφήνοντας πίσω τους τα σπίτια και τα υπάρχοντα τους και άταφους τους νεκρούς τους. Μπροστά σε αυτό το δράμα στεκόμαστε όλοι με βαθιά θλίψη για τα δεινά που υπέστησαν τα αδέρφια μας αλλά και με δέος για όσα κατάφεραν να πετύχουν στη συνέχεια οι Έλληνες του Πόντου. Γιατί παρά τον ξεριζωμό, τoν πόνο, τον σπαραγμό, τη φτώχια και τις κακουχίες κατάφεραν ως άξια τέκνα των προγόνων τους να μεταφέρουν μαζί τους τον σπόρο της δημιουργίας , να χτίσουν από την αρχή μια καινούργια ζωή και να διαπρέψουν. «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο».

Σήμερα είναι ημέρα Μνήμης για όλες τις ψυχές που χάθηκαν τόσο άδικα. Είναι η ημέρα που ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας απέναντι στους Έλληνες του Πόντου αλλά και απέναντι στην Ιστορία μας: Να μην τους ξεχάσουμε ποτέ.

Με εκτίμηση,
Ανδρέας Πάτσης
Βουλευτής Π.Ε Γρεβενών- Νέα Δημοκρατία


ΚΚΕ: Το πρωί της Τρίτης 19 Μάη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, στην τοποθέτησή του, στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μεταξυ άλλων είπε:

«Για το ΚΚΕ η μεγαλύτερη τιμή για τη μνήμη, την ιστορία του ποντιακού λαού είναι η πάλη για να μην ζήσει ποτέ ξανά κανείς λαός αυτά που υπέστη ο ποντιακός και μικρασιάτικος ελληνισμός, ο αγώνας ενάντια στους φορείς και τα γενεσιουργά αίτια των πολέμων και της προσφυγιάς, ενάντια στο δηλητήριο του σοβινισμού, του εθνικισμού και του φασισμού».

Ο Μ. Συντυχάκης αναφέρθηκε επίσης στους βασικούς ιστορικούς παράγοντες που συντέλεσαν στη Γενοκτονία των Ποντίων, υπενθύμισε την απαξίωση που γνώρισαν οι Πόντιοι πρόσφυγες όταν ήρθαν στην Ελλάδα από το ελληνικό αστικό κράτος και τους διωγμούς που υπέστησαν από τους πατριδοκάπηλους φασίστες της εποχής και τόνισε ότι μοναδικό αποκούμπι τους υπήρξε το ΚΚΕ, που πρωτοστάτησε στους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους, καταπολεμώντας την τακτική του διαίρει και βασίλευε της αστικής τάξης.

Επίσης αναφέρθηκε στο σήμερα, όπου ο ιμπεριαλισμός συνεχίζει να γεννά πολέμους, σφαγές, προσφυγιά και οι «λυκοσυμμαχίες» τύπου ΕΕ και ΝΑΤΟ συνεχίζουν να ξαναχαράζουν τα σύνορα της ευρύτερης περιοχής, εγκυμονώντας νέους κινδύνους για τους λαούς.

Από το Γραφείο Τύπου
της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ


ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Ο ξεριζωμός του Ποντιακού Ελληνισμού από τις πατρογονικές εστίες και η εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων είναι από τα πιο στυγερά εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας.

Μαζί με τις μαζικές δολοφονίες των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών ήταν το αποτέλεσμα των μαζικών διωγμών και της εθνοκάθαρσης που εφάρμοσε τον κίνημα των Νεοτούρκων.

Έχουμε χρέος να μην ξεχάσουμε και να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη όχι μόνον ως δέσμευση απέναντι στα τραγικά θύματα (353.000) της Ποντιακής Γενοκτονίας αλλά και ως υπόσχεση ότι θα αγωνιστούμε μαζί με όλους τους λαούς ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα εγκλήματα στο μέλλον.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ομιλία της εκπροσώπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Παρασκευής Βρυζίδου Βουλευτή Ν. Κοζάνης:

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Η Βουλή των Ελλήνων με απόφασή της, 26 χρόνια πριν, με το Ν. 2193/1994 αναγνωρίζει ομόφωνα την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας.

19 Μαΐου ημέρα μνήμης και τιμής στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του Πόντου, που χάθηκαν 101 χρόνια πριν, αλλά και δήλωση της αμείωτης και σταθερής προσπάθειας μας για την αναγνώριση της θυσίας τους.

Οι Πόντιοι των ακτών του Εύξεινου Πόντου, επί χιλιάδες χρόνια υπήρξαν το απόμακρο ανατολικό άκρο του Ελληνικού κόσμου.

Επιβίωσαν για αιώνες υπό ξένη κυριαρχία, διατήρησαν όμως αναλλοίωτο τον πολιτισμό τους, την πίστη τους στην Ορθοδοξία, τη γλώσσα τους, που ήταν συνέχεια της Αρχαίας Ελληνικής, και κυριάρχησαν στην απεραντοσύνη της γης, με τον δυναμισμό, την αισιοδοξία και δημιουργικότητά τους.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός μεγαλούργησε σε οικονομικό, πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο, τα εκπαιδευτήρια του Πόντου, με πρώτο το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, υπήρξαν φωτεινά κέντρα παιδείας στην ευρύτερη περιοχή και μαζί με τη διατήρηση και διάδοση του λαμπρού Ελληνικού Πολιτισμού, κατάφεραν να ακτινοβολήσουν πολύ πέραν των δικών τους ορίων.

Μετά τους Βαλκανικούς πολέμους, όπως αποκαλυπτικά ανέφερε ο καθοδηγητής των Τούρκων, Γερμανός συνταγματάρχης Σάντερς, αλλάζει το σκεπτικό των Τούρκων: «Η Τουρκία δεν έχει ουδεμία ασφάλεια, ούτε δύναται να οργανωθεί ελευθέρως στο μέλλον, λόγω της παρουσίας των Ελλήνων, γι΄ αυτό πρέπει να διωχθούν και να εξοντωθούν. Για να μη προκληθεί αντίδραση στον πολιτισμένο κόσμο, προτείνω ως τελική λύση το λευκό θάνατο, τις ατελείωτες οδοιπορίες. Σας διαβεβαιώνω ότι το κρύο, οι παγωνιές, οι βροχές, η ζέστη, οι κακουχίες, η ασιτία και οι αρρώστιες θα φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα με τις σφαγές που λογαριάζετε να κάνετε εσείς».

Έτσι ξεκίνησε η συστηματική Τουρκική εκδίωξη του Ποντιακού Ελληνισμού και των λοιπών Χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από την ιστορική πατρίδα τους.

Έτσι συντελέστηκε το μαζικό έγκλημα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, οι μνήμες δεν ξεθωριάζουν, οι Έλληνες του Πόντου, που εγκαταστάθηκαν στη νέα τους πατρίδα, που ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο, δεν ξέχασαν ποτέ τη γη τους, την ιστορική τους κοιτίδα, τον Πόντο και την Τραπεζούντα, τα Παρχάρια στα οροπέδια, την Παναγία Σουμελά, τα Μοναστήρια του Βαζελώνα και του Περιστερεώτα, αλλά κυρίως δεν ξέχασαν τον ξεριζωμό των προγόνων τους, τα βασανιστήρια, τις κακουχίες που έζησαν και που είχαν σαν κατάληξη τον αναγκαστικό τους εκπατρισμό και την εξόντωση 353.000 αθώων ψυχών.

Όλοι εμείς οι απόγονοι τους, δεν έχουμε σταματήσει να θρηνούμε τους νεκρούς μας. Έτσι μεγαλώσαμε στις οικογένειές μας και έτσι μεγαλώνουμε και τα παιδιά μας και αγωνιζόμαστε να κερδίσουμε την επίσημη παγκόσμια αναγνώριση για τη γενοκτονία του λαού μας.

Όταν τα φρικιαστικά γεγονότα αποκαλύπτονται

· δεν μπορείς πλέον να λησμονείς,

· δεν μπορεί να μη ζητάς την ιστορική δικαίωση των θυμάτων,

· δεν μπορεί να μην αποζητάς τη συγνώμη των υπευθύνων.

Το έγκλημα της γενοκτονίας δεν αφορά μόνο τα θύματα και τους απογόνους τους, αλλά είναι έγκλημα κατά της ίδιας της ανθρωπότητας, που οφείλει να το καταδικάσει, για να το προλάβει και να το αποτρέψει στο μέλλον.

Η ατιμωρησία των δραστών και η ανοχή των Μεγάλων Δυνάμεων προς την Τουρκία, αφήνει περιθώρια για νέες προκλήσεις, παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, συνέχιση της επιθετικής και επεκτατικής στρατηγικής της εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας.

Όσο νοιώθει ανενόχλητη, τόσο ανοίγει ο δρόμος για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της.

Ακόμη φοβάται ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, θα εγείρει αιτήματα για αποζημιώσεις των κλεμμένων περιουσιών των διωχθέντων.

Την ίδια περίοδο και οι Έλληνες της Μικράς Ασίας και της Θράκης υπέστησαν τα ίδια δεινά. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο ομόφωνα, με το Ν.2645/1998, αναγνώρισε τη 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και παραμένει η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Θράκης.

Η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών, αποφάσισε ότι η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, έχει συντελεσθεί.

Στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που διοργάνωσε η Πανποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στην Αθήνα, το Δεκέμβριο του 2019, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι: «η Γενοκτονία στον Πόντο και στη Μικρά Ασία δεν έχει αναγνωριστεί μόνο από την Ελληνική Βουλή. Έχει αναγνωριστεί από πλήθος ξένων χωρών και πολιτειών. Ο κύκλος αυτός όμως οφείλει να διευρυνθεί και γι΄ αυτό τον συγκεκριμένο στόχο η Κυβέρνηση κινείται μεθοδικά».

Κυρίες και Κύριοι,

Με εθνική στρατηγική και κυρίως ενωμένη την κοινωνία, τους θεσμούς, τα κόμματα και με αξιοποίηση του απίστευτου δυναμικού του Οικουμενικού Ελληνισμού, καθώς και την συνεργασία με τους συμμάχους που διακατέχονται με φιλελληνικό πνεύμα και επιθυμούν το δίκαιο, οφείλουμε να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες προώθησης αυτού του Εθνικού καθήκοντος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη Ευρωβουλή, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Σκοπός μας η Διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και η επίτευξη ενός κύκλου αναγνωρίσεων από ξένα κοινοβούλια, ώστε η Τουρκία να αναγκαστεί να αναγνωρίσει την ιστορική πραγματικότητα και κυρίως να σταματήσει τις προκλήσεις και την επεκτατική πολιτική της, γιατί το Διεθνές δίκαιο δεν θα την ανέχεται και δεν θα την καλύπτει.

Αυτή η εξέλιξη θα επιβεβαιώσει τους αγώνες μας.

Θα προασπίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα διασφαλίσει την αποφυγή γενοκτονιών στο μέλλον.

Θα προστατέψει τη χώρα μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Θα δικαιώσει τις ψυχές των αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου.


Μήνυμα του Βουλευτή Ν. Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο

#Ποτέ_Ξανά

Δεύτερος απόγονος κι εγώ της γενιάς του ξεριζωμού, εκφράζω την οδύνη μου για τα τραγικά θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων και παράλληλα την πίστη ότι η διατήρηση ζωντανού του πνεύματος της ουτοπίας, θα μας οδηγήσει στην εθνική ευτοπία, δανειζόμενος την υπέροχη σύνθεση, από το πόνημα «Το πνεύμα της ουτοπίας και η γενιά του ξεριζωμού», του διδάκτορα των Επιστημών Συμπεριφοράς, κ Θεόδωρου Κωνσταντινίδη.

Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο, απερίφραστα δηλώνουμε ταγμένοι στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, ως την καλύτερη εγγύηση για τη μη επανάληψη παρόμοιων εγκλημάτων.

Στάθης Κωνσταντινίδης
Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Π.Ε. Κοζάνης

3 σχόλια στο άρθρο “Μηνύματα για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

  1. Πολλές φορές προσφυγας

    - Edit

    Απαντήστε

    Ενας ατελείωτος ξεριζωμός
    Ένας πόνος διαρκής,μια φωτιά που καίει πάντα σε όλες τις ψυχές των Ποντίων,όπου κ να βρεθούν δε θα πάψουν ποτέ να πονουν για την “πατρίδα” και για όλες τις χαμένες ζωές της παράλογης γενοκτονίας!
    Λήθη γιαυτους δεν υπάρχει,γιατί αλλοιως είναι σαν να αρνούνται την ίδια τους την ύπαρξη!

  2. Εκκλησιας ερημας,μοναστηρια ακαντηλα,πορτες και παραθυρα εμειναν ακρανοιχτα!
    Ενας θαυμαστης των Ποντιων!Ποντιος και μεν οματ!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.