Η Αριστερή Συμπόρευση για την προτομή του Μητροπολίτη Ιωακείμ: «Κάποιοι κύκλοι θέλουν να εξοβελίσουν την προτομή από την πόλη – Απαιτούμε να τοποθετηθεί στο κέντρο της Κοζάνης»



ΟΧΙ στον «εξοβελισμό» του αγάλματος του Μητροπολίτη Ιωακείμ και της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης

Η προτομή του πνευματικού ηγέτη του ΕΑΜ και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του βουνού (ΠΕΕΑ), που κοσμούσε την κεντρική Πλατεία της Κοζάνης πριν την ανάπλασή της, αφαιρέθηκε λόγω εργασιών με σκοπό να τοποθετηθεί αργότερα αλλά εδώ και 5 χρόνια «αραχνιάζει» σε κάποια αποθήκη.

Η Δημοτική Αρχή της Κοζάνης αποφάσισε επί τέλους να ασχοληθεί με την προτομή του μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Ιωακείμ όχι όμως για να τον τιμήσει αλλά για να το «εξορίσει» επιδιώκοντας να σβήσει από τη μνήμη των κατοίκων ακόμα και τα ίχνη του.

Έτσι στο Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισαν πλειοψηφικά, δια περιφοράς, να τοποθετήσουν το άγαλμα του Μητροπολίτη, που τίμησε όσο λίγοι αυτή την Περιοχή, στη θέση «Νταμάρια» όπου υπάρχει μνημείο για τους αγωνιστές που εκτελέστηκαν σε εκείνη την τοποθεσία. Όμως τέτοια μνημεία που βρίσκονται έξω από τον ιστό της Πόλης, στα βουνά και στις λαγκαδιές, όπου έγιναν μάχες με τους κατακτητές και σκοτώθηκαν παλικάρια, υπάρχουν πολλά στον Τόπο μας αλλά είναι για να τιμούμε αυτούς που σκοτώθηκαν εκεί….

Είναι φανερό ότι κάποιοι κύκλοι (φανεροί και σκοτεινοί) θέλουν να εξοβελίσουν την προτομή από την Πόλη επειδή νομίζουν ότι έτσι σβήνουν και την ιστορία του αντιφασιστικού αγώνα της Περιοχής και της Χώρας μας.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες και της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής «Τόπος να ζεις» που τώρα κάνει τον τιμητή αλλά επί 5 χρόνια απέφυγε, συνειδητά προφανώς, την τοποθέτηση της Προτομής στο κέντρο της Πόλης.

Απαιτούμε, και θα αγωνιστούμε γι αυτό, η Προτομή να τοποθετηθεί στο κέντρο της Πόλης για να θυμίζει και να διδάσκει στους κατοίκους, στους επισκέπτες και στους νέους, την ιστορία του τόπου μας, τον μεγαλειώδη αντιφασιστικό και απελευθερωτικό αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του λαού μας.

Το Γραφείο Τύπου

3 σχόλια στο άρθρο “Η Αριστερή Συμπόρευση για την προτομή του Μητροπολίτη Ιωακείμ: «Κάποιοι κύκλοι θέλουν να εξοβελίσουν την προτομή από την πόλη – Απαιτούμε να τοποθετηθεί στο κέντρο της Κοζάνης»

  1. Παιδιά ήρεμα, σε λίγο θα αναγκαστούμε να φύγουμε όλοι από την Κοζάνη με την πορεία που πήρε η περιοχή και τα προβλήματα!
    Βρείτε κανένα σοβαρό θέμα αντιπαράθεσης αυτό έχει εξαντληθεί εδώ και χρόνια!
    Άλλοι τον βγάλανε, άλλοι τον ξέχασαν και τώρα μάθαμε ότι ο ίδιος… Ζητάει δικαίωση!
    Το στιγμές ζούμε σε αυτήν την Πόλη, ξανά γράφουμε Ιστορία!

  2. Δε θα διαφωνησω για τα προβληματα που υπαρχουν οχι μονο στην περιοχη μας αλλα κ σε ολη την επικρατεια!και πριν απο την πανδημια ειχαμε και τωρα εχουμε και οπως παει φιλε μου παντα θα εχουμε!αυτη ειναι η ζωη τι προτεινεις εσυ λοιπον;το θεμα του αντριαντα δεν παραμεριζει κανενα προβλημα απο οσα υπονοεις αντιθετα πρεπει να ξερεις πως εμεις οι ελληνες ημαστε σκληρα καρυδια αντεχουμε πολλα βρισκουμε λυσεις σε περισσοτερα ,εχουμε δοκιμαστει σε μπορες κ γενικα δεν το βαζουμε κατω!αν δε μπορει ενας λαος ομως να τιμησει ηρωες του παρελθοντος οπως τους αξιζει τοτε πως να λυσει τα δυσκολα;την οικονομικη καταστροφη απο το σταδιακο κλεισιμο της ΔΕΗ κ τωρα με τον κορονοιο ολοι θα το υποστουμε:δημοσιοι υπαλληλοι-ιδιωτες-εργατες-καταστηματαρχες-συνταξιουχοι κ ολος ο ντουνιας.ομως οπως περασαμε κρισεις κ σταθηκαμε ορθιοι ετσι κ τωρα!μη χανεις το κουραγιο σου πρεπει να παλεψουμε για τα παιδια μας για τα παιδια ολου του κοσμου!

  3. Ο Μητροπολίτης Ιωακείμ υπήρξε σίγουρα ένας άνθρωπος με ποικίλα χαρίσματα, δυναμισμό, πλούσια ακαδημαϊκή μόρφωση και, όπως κάθε άνθρωπος έχει το ύψος του και το βάθος του, έτσι και ο μακαριστός υπήρξε αψυχολόγητος, ιδιαίτερα φιλόδοξος και ενίοτε προκλητικός. Χαρακτηριστικό είναι ότι στράφηκε στον ορθολογισμό ως προσωπικό του πιστεύω την δεκαετία του 190.
    Βέβαια, το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ με τους σύγχρονους πολιτικούς του απογόνους, ως συνήθως υφαρπάζει και μετασκευάζει την σύγχρονη πολιτική ιστορία κατά τα δικά του “καλά και συμφέροντα”. Έτσι και εκμεταλλεύτηκε την φυγή του Ιωακείμ και την προσχώρησή του στο ΕΑΜ. Σίγουρα, όσοι εντάχθηκαν στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ δεν υπήρξαν μόνο κομμουνιστές ή εν γένει αριστεροί αλλά και πλήθος απλών πατριωτών από όλους τους πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους. Εξαπατήθηκαν βέβαια από τις πατριωτικές πομφόλυγες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ τα οποία κατευθύνονταν από το ΚΚΕ. Ένα θα αναφέρουμε από τα ίδια τα αρχεία του ΚΚΕ. Ότι τον Ιανουάριο του 1942 στην 8η Ολομέλεια του Κόμματος αποφασίστηκε ότι μετά την κατοχή η εγκαθίδρυση είτε δια εκλογών, είτε διά της βίας σοσιαλιστικού καθεστώτος. Άρα, βλέπουμε ποιος ήταν ο πραγματικός σκοπός του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ…

    Υ.Γ. Εάν συζητάμε για τοποθέτηση αγάλματος στον Ιωακείμ, τί θα πρέπει να συζητάμε για τον Παύλο Μελά, τον Ιωακείμ Λιούλια και τον Αυγουστίνο Καντιώτη;; Εκτός αν κάποιοι θέλουν να στήσουν και την προτομή του “πατερούλη” Στάλιν… Είναι ώρα να αφήσουμε πίσω ότι μας χωρίζει, ιδεολογίες, ιδεοληψίες, κόμματα, φιλοσοφήματα και χωρίς παρωπίδες να είμαστε πραγματικά μέλη της Εκκλησίας και αληθινοί πατριώτες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.