Τελικά, ο «Κορωνοϊός» χτυπά στοχευμένα! Άδικη και βίαιη η μετάβαση που έρχεται – Γράφει ο Μιχάλης Αγραφιώτης



Γράφει ο Μιχάλης Αγραφιώτης για το KOZANILIFE.GR:

Τίτλοι τέλους για τους ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου, με τον πρώτο να «ελπίζει» σε επαναλειτουργία τον επόμενο χειμώνα λόγω τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας και τον δεύτερο να έχει βάλει οριστικά λουκέτο. Η μείωση της τιμής του Πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρώπης να αποτινάξουν τελείως το λιγνίτη από τις ζωές μας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο τέλος της καύσης του λιγνίτη στην Ελλάδα, και το τέλος χωρίς συνέχεια της παραγωγής ρεύματος στην περιοχή μας.

Αυτό που μου κάνει αλγεινή εντύπωση είναι ότι η ΡΑΕ προτιμά να στείλει «καυτό» συνάλλαγμα στους ξένους, παρά να προτιμήσει ακόμη και τις ΑΠΕ ή τον Ελληνικό λιγνίτη για να παραμείνουν τα χρήματα εδώ και να ενισχύσουν την Ελληνική οικονομία, παρά το γεγονός ότι πρέπει να είναι αρχή μας, να μη φεύγει το χρήμα από την περιοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι οι εισαγωγές είχαν μερίδιο στο 29,72%, ενώ η παραγωγή των ΑΠΕ στο 28,86%. Οι δικές μας, λιγνιτικές μονάδες κάλυψαν μόλις το 8,77% του φορτίου, ενώ χαμηλά μόλις στο 2,52% κινήθηκε και η υδροηλεκτρική παραγωγή, γιατί προφανώς το κρατάνε για το καλοκαίρι.

Οι εκτιμήσεις μου είναι ότι μέσα στο 2020 η λιγνιτική παραγωγή θα πέσει μέχρι και το 6% ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ την επόμενη διετία θεωρώ βέβαιο ότι θα μηδενιστεί και η περιοχή μας θα αποτελείται από «κουφάρια», τα οποία θα θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν της λιγνιτικής παραγωγής στη χώρα, ενώ τότε θα πληρώνουμε το ρεύμα ως «χρυσό».

Οι επόμενοι μήνες θα είναι οικονομικά πολύ κρίσιμοι, με το χρήμα να μη περισσεύει από τους καταναλωτές. Πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν, πολλοί εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά, ενώ αυτοί που θα παραμείνουν στον ιδιωτικό τομέα, θα υποστούν τη μέγγενη των περικοπών στους μισθούς τους.

Την ίδια στιγμή, η ΡΑΕ δεν θα προτιμά το δικό μας προϊόν, τη δική μας παραγωγή, αλλά θα ΑΝΕΧΕΤΑΙ να κάνει εισαγωγές ρεύματος, που αν και φθηνότερες, θα προτιμά να δίνει τον ιδρώτα των Ελλήνων στους ξένους και δη στους Τούρκους. Με την απάτη του χρηματιστηρίου των ρύπων, που θα έπρεπε λόγω δυσμενών αναγκών να τεθεί σε αναστολή, στερούμε από την Τοπική μας οικονομία χρήματα, τα οποία τα καρπώνονται οι ξένοι.

Χίλιες φορές να πληρώναμε το ρεύμα λίγο ακριβότερο αλλά τα χρήματα να έμεναν στην Ελλάδα και να βοηθούσαν τους δικούς μας εργαζόμενους, παρά αυτός ο παραλογισμός που γίνεται σήμερα και θα συνεχίζει να γίνεται ες αεί.

Όσο για τη δίκαιη μετάβαση;

Φοβάμαι ότι θα είναι άδικη και βίαιη, αφού εδώ δεν μπορούν να συμβάλουν, ώστε να απαλλαγούμε από το στυγνό και φασιστικό χρηματιστήριο των ρύπων, θα επιβάλλουν στην Ευρώπη να δώσει χρήματα για να μεταβούμε ασφαλώς; Όλα αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός!

4 σχόλια στο άρθρο “Τελικά, ο «Κορωνοϊός» χτυπά στοχευμένα! Άδικη και βίαιη η μετάβαση που έρχεται – Γράφει ο Μιχάλης Αγραφιώτης

  1. Μιχάλη μου η δεν είναι “του λαού”. Είναι κομματικό παραμάγαζο του ΠΑΣΟΚ που το πληρώνει πανάκριβα η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Στην πραγματικότητα μας συμφέρει να εισάγουμε κιλοβατώρες από τη Βουλγαρία παρά να τις παράγουμε εδώ. Και όσο για το αν η δεν βοηθάει την τοπική κοινωνία σου έχω μια έκπληξη: που ήταν η ΔΕΗ να στηρίξει την τοπική κοινωνία τα τελευταία 10 χρόνια που είχαμε κρίση; Έχουν κλείσει πάνω από 2000 μαγαζιά και επιχειρήσεις στο νομό αλλά οι δεητζήδες το μισθό στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη τον ξόδευαν. Πάει αυτό το παραμύθι ψόφησε. Η ύπαρξη της ΔΕΗ οφελεί μόνο τους δεητζήδες σε βάρος του λαού. Μακάρι να κλείσει να απαλλαγεί η περιοχή από τον καρκίνο που οι ίδιοι οι δεητζήδες παραδέχονται πως φέρνουν στην περιοχή. Αντίο

    1. υποκριτές και Φαρισαίοι

      - Edit

      Απαντήστε

      Τα είπατε σχεδόν όλα!!Δυστυχώς η κοινωνία μας κατά κόρον είναι εγωκεντρική.Ο καθένας κοιτάει το σινάφι του και την συντεχνία του.
      Πότε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι απαίτησαν αναβάθμιση της Δεή?Χρόνια τώρα βλέπεις και προβλέπεις που πάει το πράμα με την ενέργεια και αυτοί ΟΧΙ σε ολα!!ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
      Δηλαδή που ακούστηκε μονοπωλιακή εταιρεία να έχει τεράστιες ζημιές. Που ακούστηκε εργαζόμενοι να παίρνουν τόσα και τόσα λεφτά και να υπάρχουν πολλών ταχυτήτων μισθοί?Οχι δεν δέχομαι νέος με τρία πτυχία και άνεργος να ακούω καλύτερα να πληρώνω ακριβότερα το ρεύμα γιατί κάποιοι συνδικαλιστές !!!αν είναι δυνατόν αρνούνται την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και δη της Κρήτης!!
      Αρνούμαι να θυμήθηκαν όλοι τώρα τους υγειονομικούς και να χειροκροτούν, ενώ την ίδια στιγμή κάποιος που βγαίνει σύνταξη στα 49 του και περνάει άκοπα την ζωή του σένα γραφείο, να παίρνει βαρέα και ανθυγιεινά και τριπλάσιο μισθό από έναν Νοσοκόμο!!
      Να τελειώνουν τα κροκοδείλια δάκρυα με τη ΔΕΗ.Μπορούσε να αλλάξει αλλά όλοι αυτοί που τώρα κλαίνε πάνω από το χυμένο γάλα ποιούσαν τη νήσσα κάποτε.Βλέπεις ήταν πολλά τα λεφτά. Δεν κλαίνε και δε νοιάζονται αυτοί που δούλεψαν, θα κλάψουμε εμείς?Έλεος

      1. Αν ψάξεις λίγο θα βρεις ποιοί είναι αυτοί που θησαυρίζουν απο το τετρέλαιο στα νησιά!Θα βρεις ποιά ΜΜΕ τους ανήκουν,ποιοί μεγαλοδημοσιογράφοι τους υπηρετούν!Θα βρεις ποιοί πολιτικοί,ποιών κομμάτων είναι κολλητοί και κουμπάροι τους!Θα βρεις ποιοί κατασπαράζουν την χώρα μας και καταδικάζουν τη νεολαία μας στην ανεργία και στην απελπισία.Αλλά όπως πολύ σωστά γράφεις,εμείς κοιτάμε μόνο την βόλεψή μας και το ατομικό μας συμφέρον.Μέχρι να έρθει η καταστροφή και σε μας!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.