Ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου στη Βουλή για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων στη Δαμασκηνιά και Δραγασιά Βοΐου

Κ. Βελόπουλος: «Ανάγκη αποζημίωσης των κτηνοτρόφων των αποκλεισμένων χωριών Δαμασκηνιάς και Δραγασιάς, της Δυτικής Μακεδονίας, λόγω του κορωνοϊού»

Ο αποκλεισμός των χωριών της Δαμασκηνιάς και της Δραγασιάς, στη Δυτική Μακεδονία, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει δημιουργήσει πρόβλημα στους λιγοστούς κτηνοτρόφους των παραπάνω οικισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες των κατοίκων του χωριού, το γάλα των 500 ζώων της Δαμασκηνιάς δεν μπορεί να πωληθεί, αφού το χωριό είναι σε καραντίνα και τίποτα δεν εισέρχεται, ούτε εξέρχεται, εντός ή εκτός του ως άνω οικισμού.

Στη Δαμασκηνιά, οι τρεις κτηνοτρόφοι του χωριού, οι δύο με πλέον των 200 ζώων ο καθένας και ο τρίτος με καμιά σαρανταριά πρόβατα, βιοπορίζονται από την πώληση του γάλακτος. Σύμφωνα με τους κατοίκους της Δαμασκηνιάς, όταν ζητήθηκε από τους κτηνοτρόφους του ανωτέρω οικισμού, να μεταφέρουν το γάλα τους εκτός της περιμετρικής ζώνης της περιοχής για να πωληθεί, δεν επιτράπηκε από την αστυνομία η σχετική μεταφορά και γύρισε πίσω η πρώτη ύλη στους παραγωγούς.

Μάλιστα, είναι αδύνατον, όπως επισημαίνουν οι ως άνω, να γίνει το ως άνω γάλα τυρί, αφού δεν υπάρχουν στην περιοχή οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για την παραγωγή του και ως εκ τούτου, δυστυχώς,
χάνεται αναξιοποίητη η σχετική πρώτη ύλη. Οι κάτοικοι του χωριού πιέζουν προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου να αποζημιωθούν.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ Υπουργοί,

1. Προτίθεσθε να αποζημιώσετε τους κτηνοτρόφους των δύο ως άνω αποκλεισμένων χωριών της Δαμασκηνιάς και της Δραγασιάς, της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς, η ζημιά που έχουν υποστεί από την αδυναμία διάθεσης των προϊόντων τους, οφείλεται αποκλειστικά στα έκτακτα μέτρα που τους έχουν επιβληθεί, λόγω του κορωνοϊού;

2. Έχει τεθεί υπόψη σας τεκμηριωμένη επιστημονική γνωμάτευση περί ήδη τετελεσμένης ή ενδεχόμενης επιμόλυνσης των προϊόντων των ως άνω αιγοπροβάτων από τον κορωνοϊό;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

 

 


Kaplanoglou Photography | Νέα πακέτα γάμου και βάφτισης για τις ανάγκες και απαιτήσεις σας
Δημιουργίες Like a Dream | Ολοκληρωμένα πακέτα προτάσεων στολισμού γάμου και βάφτισης

 

 

10 Shares

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου στη Βουλή για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων στη Δαμασκηνιά και Δραγασιά Βοΐου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.