Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας: Περί των περιαστικών δασών, αλσών και δενδροφυτεύσεων στην Αιανή ο λόγος – Του Γιώργου Τζέλλου



Η 21η Μαρτίου συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης. Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας για να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος που καλύπτει το 25% της επιφάνειας της Γης, να του κεντρίσει το ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες του, αλλά και για την ανάγκη προστασίας του, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/7

Στην Αιανή οι περισσότερες απο τις δενδροφυτεμένες- δασωμένες εκτάσεις εντός και πέριξ του χωριού έγιναν την εποχή που ήταν δάσκαλος και διευθυντής στο Δημοτικό Σχολείο ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Σιαμπανόπουλος (1946-1962) . Αυτός σχεδίαζε , οργάνωνε και σε συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές, παρακινούσε κατοίκους και με την συνδρομή των Υπηρεσιών και τη σημαντική -καθοριστική συμμετοχή, συμβολή των μαθητών έγιναν δενδροφυτεύσεις στη Ράχη Πεντέση, στο παλιοκόνακο, στο πάρκο της Αγίας Αναστασίας, στην Αγία Τριάδα και στους Αγίους Αναργύρους. Έτσι δημιουργήθηκαν τα περιαστικά δάση και άλση της Αιανής. Και αυτός δημιούργησε λίγο πιο κάτω απο την Παναγία τον Σχολικό Κήπο , στη θέση του βούρκου που υπήρχε πρώτα, τον οποίο κατέστρεψε η αδιαφορία μερικών απο τους τότε υπεύθυνους που είχαν σαν σύνθημα “φάγωμεν , πίωμεν, αύριον γαρ αποθνήσκομεν”. Τα΄χουμε πει πολλές φορές του χρωστάμε πολλά.

Βέβαια θυμάμαι πως και αργότερα οι Κοινοτικές και Δημοτικές Αρχές έκαναν φιλότιμες προσπάθειες και σε συνεργασία με τον Π.Μ.Σ. .Αιανής η Πρόοδος και τα σχολεία πραγματοποίησαν δενδροφυτεύσεις.

Υπάρχει λοιπόν μια καλή και πλούσια παράδοση που πρέπει να συνεχιστεί. Το σημαντικότερο όμως είναι να προστατεύονται και να φροντίζονται τα δάση αυτά και να αναδεικνύονται.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.