Άρχισε η δίκη Μαρινάκη και άλλων 27 για τα στημένα παιχνίδια – Τι κατέθεσε ο Κοζανίτης πρώην μέλος της ΚΕΔ Χρήστος Σάββας



Μετά από δύο διακοπές και μία αναβολή ξεκίνησε σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης των στημένων αγώνων και της σύστασης συμμορίας για την οποία είναι κατηγορούμενος ο Βαγγέλης Μαρινάκης και άλλοι 27.

Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού δεν ήταν παρών στην αίθουσα και εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του, ενώ απόντες ήταν και οι Δημήτρης Μελισσανίδης και Γιάννης Αλαφούζος

Σήμερα κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, και και το πρώην μέλος της ΚΕΔ, Χρήστος Σάββας .

Η δίκη διακόπηκε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι λόγω παρέλευσης ωραρίου και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, ενώ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο Γιάννης Αλαφούζος και ο Τάκης Φύσσας θα καταθέσουν τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου.

Κατά την κατάθεσή του ο Σοφοκλής Πιλάβιος φέρεται να δήλωσε ότι στο ποδόσφαιρο υπήρχαν και υπάρχουν πάντα συμμαχίες, ενώ, αναφορικά με τη εμπλοκή του ονόματός του σημείωσε ότι «ο πρόεδρος είναι πάντα το εξιλαστήριο θύμα».

Για την επίμαχη συνεδρίαση ο Σοφοκλής Πιλάβιος ανέφερε «θυμάμαι ότι υπήρχαν κάποια τηλεφωνήματα αλλά δεν θυμάμαι αν συνεδρίασε η ΚΕΔ στις 13/8 του 2012 για να βγάλει τους πίνακες. Το πρώτο μου μέλημα ήταν οι εκλογές που ακολουθούσαν. Είχε έρθει ο Κούγιας και μου είπε ότι αδικείται από τη διαιτησία κι ότι εγώ ήθελα να “ανεβάσω” την Καλλονή»

Στη συνέχεια πρόσθεσε «πιστεύετε ότι όλα αυτά τα χρόνια ή και πριν το 2012 δεν γίνονταν αυτά τα πράγματα; Κάθε καλοκαίρι ο πρόεδρος και το ΔΣ κρίνεται στη γενική συνέλευση. Το 2012 είχα παρατηρήσει μια δυσαρέσκεια στο πρόσωπο μου και στη γενική συνέλευση ενώ ο οικονομικός απολογισμός είχε περάσει με 55-0 ο διοικητικός απολογισμός πέρασε με 32. Εκεί είπα “τέλος, έκλεισα”. Το τι ψήφισαν, γιατί ψήφισαν δεν το ξέρω. Δεν ήθελα να μείνω άλλα τέσσερα χρόνια στην ΕΠΟ, ήθελα να πάω στην UEFA. Δεν έχω λόγο να φοβάμαι. Συμμαχίες στο ποδόσφαιρο, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Θυμάμαι μια ατάκα του συγχωρεμένου του Βασίλη Κοντοβαζαινίτη που είχε πει, σε ένα ΔΣ παιδιά σήμερα τι συμμαχία έχουμε; Αναφέρομαι σε συμμαχίες παραγόντων».
Ερωτηθείς εάν είχε διαπιστώσει περιπτώσεις μεροληψίας υπέρ διαιτητών, ο κ. Πιλάβιος απάντησε αρνητικά, όμως δήλωσε ότι δεν θυμάται την επιστολή του Κύρου Βασάρα με τις καταγγελίες.

Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν γνώριζε εάν υπήρξε συνομιλία Μαρινάκη-Θεοδωρίδη για το μέλλον του στην ΕΠΟ μετά το 2012. «Δεν ξέρω, μπορεί να μιλούσαν γενικά. Ο Θεοδωρίδης είναι φίλος μου» είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάποιο σημείο της κατάθεσής του ο εισαγγελέας Λακαφώσης ανέφερε «ήσασταν πρόεδρος της ΕΠΟ εκείνη την περίοδο και ακούω ότι δεν θυμάστε τίποτα από όλα αυτά» με τον Σ. Πιλάβιο να απαντά ««Αντιδράσεις υπήρχαν. Εμπιστοσύνη υπήρχε στη διαιτησία. Αν ένας διαιτητής δεν ήταν καλός, δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλός ο πρόεδρος της ΚΕΔ».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δικηγόρων των κατηγορουμένων για περιστατικά μεροληψίας υπέρ διαιτητών ο Σοφοκλής Πιλάβιος δήλωσε «όλοι θέλουν κάποιον διαιτητή. Δεν έχω κάποιο στοιχείο για συμφωνία κάποιων σε ό,τι αφορά διαιτητές».

Επισήμανε, ακόμη, πως δεν γνωρίζει εάν υπήρχε έγγραφη διαμαρτυρία για τους πίνακες διαιτησίες του 2012.

«Ο Σπάθας έπρεπε να είναι στους πίνακες, πολύ καλός διαιτητής. Είχαν κάποιες αντιρρήσεις, θυμάμαι τον ΠΑΟΚ σε έναν αγώνα με τον Αρη, με είχε πάρει τηλέφωνο και ο κύριος Ζαγοράκης και σε ένα παιχνίδι ΠΑΟ – ΑΕΚ που υπήρχαν αντιρρήσεις από τον πρόεδρο της ΑΕΚ. Αδίκως κατηγορείται για αυτά τα δύο ματς που δεν είναι στο βούλευμα. δεν γνωρίζω αν υπήρχαν ύποπτα παιχνίδια της UEFA για τον Σπάθα, μετά το 2012. Μέχρι το 2012 δεν υπήρχαν. Δεν έχω καμία ένδειξη ότι υπήρχε οποιαδήποτε ανάμειξη του Σπάθα σε χειραγώγηση αγώνων…» είπε σε άλλο σημείο της κατάθεσής του.

Μετά τον Σοφοκλή Πιλάβιο ξεκίνησε την κατάθεσή του το πρώην μέλος της ΚΕΔ, Χρήστος Σάββας, ο οποίος μίλησε για τον καταρτισμό των πινάκων διαιτητών το καλοκαίρι του 2012.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του ο Κύρος Βασάρας τον είχε πάρει τηλέφωνο για να του πει ότι δεν συμμετείχε στον καταρτισμό των πινάκων αναφέροντάς του ότι «τα παιδιά που μπήκαν στους πίνακες, δεν τα γνωρίζω. Μπήκαν έπειτα από πιέσεις των Ενώσεων, όλοι οι πρόεδροι των Ενώσεων ήθελαν να βάλουν διαιτητές για το πρεστιζ των Ενώσεων τους μόνο. Κάθε χρόνο πίεζαν οι πρόεδροι των Ενώσεων αλλά εκείνη τη χρονιά ένας λόγος παραπάνω ήταν οι εκλογές».

Ο Χρήστος Σάββας μίλησε και για μία συνάντηση του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού με μέλη της ΕΠΟ, τον Δεκέμβρη του 2011, κατά την οποία ο Β. Μαρινάκης φέρεται να εξέφρασε παράπονα για τον Σοφοκλή Πιλάβιο.

«Σε εκείνο το γεύμα με τον Σαρρή και τον Μαρινάκη, με κάλεσε ο Σαρρής, δεν ήξερα ποιος θα είναι. Έχει ξαναγίνει να με καλέσει πρόεδρος σε γεύμα. Εκείνη την ώρα έδινε τηλεοπτική συνέντευξη ο Πιλάβιος και γω πήγαινα σε διπλανή αίθουσα και την παρακολουθούσα. Στη συνάντηση ηταν ο Προύντζος, ο Σαρρής, ο Κουρίδης. Η συνάντηση δεν ήταν θεσμική. Τότε ο Μαρινάκης ήταν α’ αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, θεώρησα ότι η συνάντηση θα ήταν θεσμική. Ο Μαρινάκης εξέφρασε τα παράπονα του και έγινε μια κουβέντα αν μπορεί να αντικατασταθεί ο Πιλάβιος. Δεν άκουσα όμως, να στηρίζει κάποιον για πρόεδρο, δεν είπε κάτι ύποπτο. Εγώ επέμενα ότι η συνάντηση ήταν άκαιρη, μόνο αν πιέζαμε τον Πιλάβιο να παραιτηθεί. Δεν μπορούσαμε να αντικατασταθεί. Είπε απλώς τα παράπονα του για τον Πιλάβιο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Χ. Σάββας σημείωσε, ακόμη, ότι κάποιοι κάνουν παιχνίδια πίσω από κάποιο διαιτητή, όμως όταν ο εισαγγελέας του ζήτησε να πει ονόματα απάντησε «δεν μπορώ να πω ονόματα. δεν φοβάμαι τίποτα. Γνωρίζω περιστατικά. Οι τακτικές που ακολουθούνται έφεραν το ποδόσφαιρο στην κατάσταση που είναι σήμερα. Παράνομες τακτικές. Οι πίνακες το 2012 έγιναν από δύο ονόματα ενώ έπρεπε να γίνουν τουλάχιστον από τρία. Κατά την άποψη μου υπήρχε η δυνατότητα να μην αλλάξουν οι πίνακες».

Τέλος, το πρώην μέλος της ΚΕΔ υποστήριξε ότι δεν έχει πάρει πίσω τίποτα από αυτά που έχει πει, λέγοντας «επιβεβαιώνω το περιεχόμενο των δύο καταθέσεων μου. Ο Σαρρής μου είπε ότι υπάρχει ανάγκη να βγουν οι πίνακες. Ο Βασάρας που διαφώνησε αποπέμφθηκε. Στον πίνακα τότε μπήκαν 8-9 νέοι διαιτητές. Ο Σαρρής έβαλε διαιτητές στους πίνακες για να πάρει ψήφους στις εκλογές της ΕΠΟ. Τα ίδια έχω κάνει κι εγώ. O Σαρρής προσπάθησε να με εκβιάσει για τα όσα είχα καταθέσει στον ανακριτή το 2015».

Σημειώνεται ότι το σκάνδαλο με τους αγώνες που φέρονται να είναι στημένοι αφορά στο 2012 και σχετίζεται με περισσότερους από 15 ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Μαζί με τον μεγαλομέτοχο του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη κατηγορούνται και άλλοι γνωστοί παράγοντες ομάδων και της ΕΠΟ, ποδοσφαιριστές, δικηγόροι και διαιτητές, όπως οι Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ), Θεόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ), Αρης Σταθόπουλος (πρώην αντιπρόεδρος ΕΠΟ), Γιάννης Παπακωνσταντίνου (πρώην αναπλ. πρόεδρος ΕΠΟ), Νίκος Προύντζος (πρώην μέλος Δ.Σ. ΕΠΟ), Γιώργος Δούρος (πρώην αρχιδιαιτητής), Θανάσης Μπριάκος (πρώην αρχιδιαιτητής), Κώστας Ιωαννίδης (πρώην διαιτητής Super League), Γιάννης Κάμπαξης (πρώην διαιτητής Super League), Απόστολος Αμπάρκιολης (πρώην διαιτητής Super League), Αλέξανδρος Δημητρόπουλος (πρώην διαιτητής Super League), Γιώργος Σπανός (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ατρόμητος) κ. ά.

Από την efsyn.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Άρχισε η δίκη Μαρινάκη και άλλων 27 για τα στημένα παιχνίδια – Τι κατέθεσε ο Κοζανίτης πρώην μέλος της ΚΕΔ Χρήστος Σάββας

  1. Εντάξει να λέει ο Πιλάβιος οτι ο Σπάθας αδικως κατηγορείτε για το Αρης-ΠΑΟΚ με ξεπερνάει και καταλαβαίνουμε τα δικα του εν τέλει συμφέροντα. Σένα ματς που ο ΠΑΟΚ εχασε το πρωτάθλημα και ο Σπάθας έκανε όργια μας λέει οτι “Είχαν κάποιες αντιρρήσεις, θυμάμαι τον ΠΑΟΚ σε έναν αγώνα με τον Αρη, με είχε πάρει τηλέφωνο και ο κύριος Ζαγοράκης”. ΔΕΝ ήταν απλα ενα παιχνίδι Αρης-ΠΑΟΚ, ο ΠΑΟΚ είχε βάσιμες ελπίδες για πρωτάθλημα και ο Σπάθας έκανε τα ίδια με κάποιον Παραπέτου, Κασναφέρη κ.λ.π. και το πρωτάθλημα πήγε μαζί με τα μαγικά 44!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.