Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας – Εξελέγη με 261 ψήφους



Ιστορία έγραψε σήμερα η Βουλή, καθώς εξέλεξε πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου με αυξημένη πλειοψηφία 261 «ναι».

Η ψηφοφορία που ξεκίνησε λίγο πριν τις 11:00 είχε πανηγυρικό χαρακτήρα αφού η εκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου ήταν δεδομένη αφού ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν προαναγγείλει πως θα την υπερψηφίσουν, μετά την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η σημερινή ψηφοφορία όπως προκύπτει από το αναθεωρημένο Σύνταγμα ήταν η πρώτη από μία σειρά συνολικά πέντε που μπορεί να χρειάζονταν. Σε αυτήν η κυρία Σακελλαροπούλου θα έπρεπε να συγκεντρώσει τα τα 2/3 των ψήφων, ήτοι 200 ψήφους για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Συνολικά την κυρία Σακελλαροπούλου ψήφισαν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, πλην του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος απουσίαζε σε οικογενειακό ταξίδι στις ΗΠΑ.

Την κ. Σακελλαροπούλου ψήφισε το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ πλην ορισμένων βουλευτών του. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, απουσίαζε ο Αντώνης Σαμαράς, λόγω της περιπέτειας με την υγεία του που είχε καθώς και ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος . Και οι δύο είχαν ενημερώσει με επιστολές τους τον Πρόεδρο της Βουλής πως θα στήριζαν την υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου. Από το ΣΥΡΙΖΑ επίσης απουσίαζαν και ο Αλ. Μεϊκόπουλος (σύμφωνα με πληροφορίες είχε βλάβη στο αυτοκίνητο) και ο Κ. Ζουράρις.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, την κυρία Σακελλαροπούλου συνεχάρη με τηλεφώνημα ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος τηλεφώνησε στην κυρία Σακελλαροπούλου προκειμένου να της εκφράσει τα ειλικρινή του συγχαρητήρια καθώς και τις θερμές ευχές του για κάθε επιτυχία κατά την άσκηση των καθηκόντων της.

Μητσοτάκης: Η εκλογή της Σακελλαροπούλου συμβολίζει τη μετάβαση στη νέα εποχή

«Η εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως πρώτης γυναίκας Προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας με πολύ μεγάλη πλειοψηφία συμβολίζει τη μετάβαση στη νέα εποχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την ψηφοφορία, στο περιστύλιο της Βουλής.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιβεβαιώνει ότι στα μεγάλα μπορούμε να συμφωνήσουμε για μια Ελλάδα που μπαίνει σε μια νέα εποχή με πρώτη γυναίκα Πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε επίσης σε όλους τους τόνους πως με την εκλογή τής κ. Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας ανοίγει «ένα παράθυρο στο μέλλον».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα παραμείνει στα καθήκοντά του μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του, στις 13 Μαρτίου, οπότε θα τον διαδεχθεί η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, μετά την ορκωμοσία της θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να γίνει η τελετή παράδοσης-παραλαβής με τον κ. Παυλόπουλο.

H πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Δημοκρατίας

Το ρεκόρ ψήφων κατέχει μέχρι σήμερα ο Κάρολος Παπούλιας ο οποίος εξελέγη το 2005 με 279 ψήφους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) και ακολουθεί ο Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος εξελέγη το 2000 με 269 ψήφους (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ).

Αμέσως μετά την εκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου από την ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος του σώματος Κωνσταντίνος Τασούλας μαζί με τους αντιπροέδρους θα μεταβούν στο γραφείο της κ. Σακελλαροπούλου στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να της ανακοινώσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και την εκλογή της στο αξίωμα του ανώτατου άρχοντος.

Από το newsbomb.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας – Εξελέγη με 261 ψήφους

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.