Ανοιχτή επιστολή των 5.500 πτυχιούχων του ΟΑΕΔ προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εργασίας



Παλεύουμε για ένα καλύτερο μέλλον στην πατρίδα μας αλλά κανείς δεν δέχεται να μας ακούσει, μόνο κλειστές πόρτες βρίσκουμε μπροστά μας.

Έχουμε φτάσει όμως στο ύστατο σημείο!

Από 21 Ιανουαρίου αρχίζουν να λήγουν οι συμβάσεις μας και 3.650 νέοι αντικρίζουν ξανά την ανεργία. Αν και έχουμε αγωνιστεί να μάθουμε τι πρόκειται να συμβεί με το πρόγραμμα μας δεν έχουμε καμία επίσημη απάντηση. Είμαστε οι 5.500 νέοι πτυχιούχοι του Ειδικού Προγράμματος του ΟΑΕΔ. Οι νέοι επιστήμονες, όπως μας αποκαλούν όλοι. Νέα παιδιά που με μεγάλο κόπο καταφέραμε να σπουδάσουμε και με εφόδια που μας καθιστούν αξιόλογο δυναμικό προσωπικό. Νέα παιδιά που επιθυμούμε το απλούστατο, να εργαστούμε και να προσφέρουμε. Με ποσοστό ανεργίας που αγγίζει το 22% στις ηλικιακές ομάδες 25-34, θα μπορούσαμε όπως πολλοί νέοι να έχουμε φύγει και εμείς στο εξωτερικό, παρόλα αυτά μένουμε να παλέψουμε στην πατρίδα μας δίνοντας τη νέα πνοή.

Σε αυτό όμως δεν μας στηρίζει κανείς!

Όλοι κάνουν λόγο τα τελευταία χρόνια για την αναχαίτιση του brain drain, αλλά οι πράξεις που είναι;

Μας δόθηκε η ευκαιρία να εργαστούμε πάνω στο αντικείμενό μας, μετά από χρόνια ανεργίας για πολλούς από μας, και αδιαμφισβήτητα ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τις επιστολές που έχουν συντάξει οι προϊστάμενοί μας και αναφέρονται στην αναγκαιότητα ανανέωσης των συμβάσεών μας προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν πολλές από τις δομές που στελεχώνονται σχεδόν εξολοκλήρου από εμάς. Καλύπτουμε λειτουργικά κενά, καθώς δεν επαρκεί το μόνιμο προσωπικό, με ζήλο και επαγγελματισμό δίνοντας καθημερινά τον καλύτερό μας εαυτό στις υπηρεσίες μας.

Είμαστε νέα παιδιά με τεχνογνωσία και αντί αυτό να μας κάνει περιζήτητους, μας κρατάνε στο περιθώριο.

Τοποθετηθήκαμε σε νευραλγικές, διοικητικές, οικονομικές θέσεις από την αρχή με πλήρη συνείδηση της ευθύνης που αναλαμβάνουμε και δουλεύοντας με τρομερή διάθεση. Και πραγματικά δεν θα το χωρούσε η συνείδησή μας να κάνουμε κάτι λιγότερο, βλέποντας και οι ίδιοι τις ελλείψεις που υπάρχουν στις υπηρεσίες που έχουμε τοποθετηθεί.

Μπορείς να κάνεις εκπτώσεις στην ποιότητα της δουλειάς σου όταν εργάζεσαι σε δομές Υγείας και η ζωή του άλλου είναι στα χέρια σου;

Όταν είσαι σε δομές ΑΜΕΑ και οι άνθρωποι αυτοί βρίσκουν την κατάλληλη προσοχή και φροντίδα; Όταν είσαι σε δομές Πρόνοιας και τα παιδιά βλέπουν στο πρόσωπό σου την οικογένεια που τους λείπει;

Όταν είσαι σε δομές Κοινωνικής Ασφάλισης και οι συνταξιούχοι αρχίζουν να ελπίζουν ξανά γιατί προχωράνε οι χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις τους; Όταν είσαι σε δομές Απασχόλησης και Ασφάλισης ανέργων και λαμβάνεις την ευγνωμοσύνη των ανθρώπων οι οποίοι με την καθοδήγηση σου κατάφεραν να βρουν μια εργασία ή να επιδοτηθούν στην ώρα τους;

Αυτά και άλλα πολλά είμαστε και όχι απλά ένας αριθμός. Μία επίσκεψη σε κάποια από τις δομές εργασίας μας θα απομακρύνει και την παραμικρή αμφιβολία που μπορεί να έχει κάποιος για εμάς. Γιατί οι χαρακτηρισμοί αυτοί προέρχονται από ανθρώπους που μας ζουν καθημερινά εδώ και σχεδόν 12 μήνες και έμπρακτα έχουμε δείξει και αποδείξει ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να προσφέρουμε.

Και εδώ θέλουμε να θέσουμε το μεγάλο μας ερώτημα για την απαξίωση που βιώνουμε συναντώντας κλειστές πόρτες.

Γιατί κύριε Πρωθυπουργέ/ Υπουργέ δεν θέλετε να το διαπιστώσετε και μόνος σας αυτό; Γιατί δεν δέχεστε μία απλή συνάντηση με τους εκπροσώπους μας; Έχουμε προσπαθήσει αμέτρητες φορές για αυτό και μόνο κλειστές πόρτες βρίσκουμε μπροστά μας. Έχουμε κάνει πορείες έξω από το Υπουργείο Εργασίας και ούτε μία φορά δεν γίναμε δεκτοί ώστε να συναντήσουμε τον Υπουργό.

Το μόνο που ζητάμε είναι να μάθετε ποιοι πραγματικά είμαστε και τα δίκαια αιτήματά μας, γιατί έτσι χαρακτηρίστηκαν από όλους όσους μπήκαν στη διαδικασία να μας γνωρίσουν, ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο που ανήκουν.

Τη στιγμή που όλα σχεδόν τα προγράμματα εργασίας ανανεώνονται για περισσότερες από μία φορά γιατί υπάρχει τέτοια άρνηση απέναντί μας; Δυστυχώς οι επιλογές μας λιγοστεύουν και το εξωτερικό αρχίζει να μοιάζει με τη μοναδική λύση που μας απομένει. Θα γίνουμε οι επόμενοι 3.600 νέοι επιστήμονες που θα φύγουν στο εξωτερικό με δική σας ευθύνη και εσείς ακόμα θα λέτε ότι ψάχνετε τρόπους για την καταπολέμηση του brain drain.

Εργαζόμενοι Ειδικού Προγράμματος 5.500 Πτυχιούχων Ανέργων

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.