Λαϊκή Συσπείρωση: Είναι ώρα μάχης για την υπεράσπιση της ζωής του λαού της Δυτικής Μακεδονίας



Το νέο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, έρχεται να εξειδικεύσει τη νέα στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου που ακούει στο όνομα «Πράσινη Νέα Συμφωνία» (Green New Deal).

Μια στρατηγική στην οποία ταυτίζονται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και οι παρατάξεις τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως ταυτίζονταν και όταν προωθούσαν από κοινού την πολιτική της «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις (ρυθμοί, χρονοδιαγράμματα, επιμέρους αντιθέσεις τμημάτων του κεφαλαίου κ.ά.), η οποία έχει απτές τραγικές συνέπειες για το λαό της περιοχής και της χώρας (χάσιμο χιλιάδων θέσεων μόνιμης και σταθερής δουλειάς, αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, εντατικοποίηση της εργασίας, απουσία ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς κ.ά.).

Ταυτίζονται, όμως, και στην προσπάθεια να «καθησυχάσουν» το λαό της περιοχής για τις εγκληματικές συνέπειες που θα έχει η λεγόμενη «απολιγνιτοποίηση» για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, με την καταστροφή της βαριάς βιομηχανίας της λιγνιτικής παραγωγής και την εκτόξευση της ανεργίας, την ένταση της ενεργειακής φτώχειας του λαού, την ένταση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας σε μία περίοδο που οξύνεται ο ενεργειακός πόλεμος και οι ανταγωνισμοί στην περιοχής μας.

Αντιλαμβάνονται το τσάκισμα του λαού και της περιοχής, ως «ευκαιρία» για «πράσινα κέρδη» σε βάρος του λαού και της περιοχής.

Έτσι «σαν τους κλέφτες μέσα στη νύχτα», μετά από αλλεπάλληλες κωλυσιεργίες, με συνεδρίαση παρωδία του Περιφερειακού Συμβουλίου, και με πλήρως προσχηματική συζήτηση προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο για λογαριασμό των σχεδίων της κυβέρνησης και σε βάρος του λαού της περιοχής.

Σε μια τέτοια συνεδρίαση παρωδία – και αφού αιτηθήκαμε τη συζήτηση του θέματος ως πρώτο θέμα σε νέα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου – αποχωρήσαμε, όπως οφείλαμε, για να μην νομιμοποιήσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης και της περιφερειακής αρχής για ουσιαστική υποβάθμιση του θέματος. Όσοι «αβαντάρουν» τα σχέδια αυτά είναι υπόλογοι απέναντι στο λαό της περιοχής και μέρος του προβλήματος.

Από την πλευρά μας δίνουμε τη μάχη της ενημέρωσης και της οργάνωσης της πάλης του λαού μέσα στους χώρους δουλειάς, μέσα στις λαϊκές γειτονιές των πόλεων, στα χωριά.

Δίνουμε την μάχη της ενίσχυσης των πρωτοβουλιών που παίρνουν μια σειρά μαζικοί φορείς της περιοχής, εργατικά σωματεία και σύλλογοι, ενάντια στα σχέδια ΕΕ, κυβέρνησης, και κεφαλαίου που αποτελούν ταφόπλακα για το παρόν και μέλλον του λαού της Δυτικής Μακεδονίας.

Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ και όλου του λαού, με αιτήματα: Ρεύμα και θέρμανση φθηνά για το λαό.

Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ. Κανένα κλείσιμο μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Καμία πώληση ΑΗΣ και ΥΗΣ, ορυχείων. Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση των ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ.

Ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της «απελευθέρωσης» στρατηγικών τομέων της οικονομίας (Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Ύδρευση). Καμία απόλυση εργαζόμενου. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα στη ΔΕΗ. Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος στις εργολαβίες. Να καταργηθούν άμεσα οι εργολαβίες και να προσληφθούν οι εργαζόμενοι σε αυτές με απευθείας σχέση εργασίας αορίστου χρόνου σε ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ.

Κανένας εφησυχασμός και αναμονή δεν πρέπει να υπάρξει απέναντι στις προσχηματικές συνεδριάσεις και ψηφίσματα, απέναντι στις επιτροπές που στήνει η κυβέρνηση.

Είναι ώρα ο λαός της περιοχής να πάρει τη θέση του εκεί που κρίνεται το δίκιο: ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.