Τιμώμενο πρόσωπο του Δ΄ Συμποσίου Λογοτεχνίας στην Κοζάνη η συγγραφέας Ρέα ΓαλανάκηΤιμώμενο πρόσωπο του Δ΄ Συμποσίου Λογοτεχνίας η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη

14 & 15 Μαρτίου 2020 οι εργασίες του Συμποσίου

Μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες συγγραφείς, η Ρέα Γαλανάκη, πρόκειται να είναι το τιμώμενο πρόσωπο του Δ΄ Συμποσίου Λογοτεχνίας, που διοργανώνει το περιοδικό Παρέμβαση και το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Μαρτίου 2020 στην πόλη της Κοζάνης, ενώ εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στους υπόλοιπους Δήμους της Π.Ε. Κοζάνης. Το Συμπόσιο θα περιλαμβάνει ειδική θεματική για την Γυναίκα στη λογοτεχνία και την Παιδική λογοτεχνία.

Η Ρέα Γαλανάκη γεννήθηκε το 1947 στην Κρήτη. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στην Φιλοσοφική σχολή της Αθήνας. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα και δοκίμια. Μεταξύ άλλων διακρίσεων, έχει τιμηθεί δυο φορές με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (Μυθιστορήματος το 1999 για το Ελένη, ή ο Κανένας, Διηγήματος το 2005 για το Ένα σχεδόν γαλάζιο χέρι), το 2003 από την Ακαδημία Αθηνών με το «Βραβείο Πεζογραφίας Κώστα και Ελένης Ουράνη» για το μυθιστόρημα Ο Αιώνας των Λαβυρίνθων, το 2006 με το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για το μυθιστόρημα Αμίλητα, βαθιά νερά, και το 1987 με το «Βραβείο Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης. Επίσης, το μυθιστόρημά της Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ πασά είναι το πρώτο ελληνικό μυθιστόρημα που εντάχθηκε το 1994 από την Ουνέσκο στην συλλογή της Unesco Collection of Representative Works, ενώ το Ελένη, ή ο Κανένας διεκδίκησε το 1999 το Ευρωπαϊκό Βραβείο «Αριστείον» μπαίνοντας στην τελική τριάδα των υποψήφιων έργων.

Έργα της έχουν μεταφραστεί σε δεκαπέντε γλώσσες, ενώ έχει κληθεί να συμμετάσχει σε φεστιβάλ, συνέδρια, πανεπιστημιακά σεμινάρια και εκδηλώσεις στην Ελλάδα, ή το εξωτερικό. Αποσπάσματα από δύο μυθιστορήματά της έχουν ενταχθεί στη διδασκόμενη Νεοελληνική Λογοτεχνία της Μέσης Εκπαίδευσης. Ανήκει στα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Στέγη Καλών Τεχνών και Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.