Όταν οι γονείς φιλούν στο στόμα τα παιδιά τους: Τι λένε οι ψυχολόγοι;



Πριν από λίγο καιρό o David Bekham δημοσίευσε μια φωτογραφία όπου φιλούσε την κόρη του, Harper στα χείλη. Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Τόσο εκείνος όσο και η σύζυγός του, Victoria, μοιράζονται συχνά παρόμοιες στιγμές. [πάνω και κάτω αντίστοιχες εικόνες]

Το φιλί προκάλεσε έντονη συζήτηση στα σχόλια του post, για το κατά πόσον αυτό είναι αποδεκτό ή όχι. Οι γιατροί λένε ότι τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται αγαπημένα και ασφαλή στο οικογενειακό περιβάλλον. Αλλά το φιλί στα χείλη, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ή με μία μερίδα τους, τουλάχιστον, δεν είναι η καλύτερη ιδέα να εκφράσεις την αγάπη του γονέα. Ιδού μια γεύση από αυτή την άποψη.

Μπορεί να αλλάξει την αντίληψη του παιδιού για τα προσωπικά όρια

Τα χείλη και το στόμα είναι τα προσωπικά όρια του σώματος ενός παιδιού, όπως εξηγεί στο Bright Side η ψυχολόγος Charlotte Reznick. Όταν φιλάς ένα παιδί στα χείλη, του δείχνεις ότι τα όρια του σώματος του είναι ανοιχτά και ότι κάποιος μπορεί να εισβάλλει στα όρια του χωρίς κανένα πρόβλημα.

Σύμφωνα με την Reznick, οι γονείς που φιλάνε τα παιδιά τους στο στόμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο του παιδιού τους να αναπτύξει ένα «σύνδρομο θύματος» με την αδυναμία να πει «όχι» και να διαχειρίζεται τα προσωπικά του όρια.

Είναι ανθυγιεινό

Οι γιατροί, και ειδικά οι οδοντίατροι, προειδοποιούν ότι υπάρχει τεράστιος αριθμός μικροβίων στο στόμα μας που μπορεί να μην μολύνουν τους ενήλικες, αλλά μπορούν να μεταδοθούν σε παιδιά και να τα βλάψουν πολύ. Και καθώς το παιδί έχει ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα, η Charlotte Reznick αποσαφηνίζει ότι μερικές φορές οι επικίνδυνες λοιμώξεις μπορούν να εισέλθουν στο σώμα τους μέσω του σάλιου.

Το παιδί μπορεί να αρχίσει να φιλάει άλλους ανθρώπους στα χείλη ως έκφραση συμπάθειας.

Το παιδί μπορεί να αρχίσει να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο που διδάσκεται στο σπίτι, αλλά έξω από τον οικογενειακό κύκλο, φιλώντας άλλα παιδιά ή ενήλικες στα χείλη ως τρόπο να εκφράσει τη συμπάθεια του. Η ψυχολόγος επισημαίνει ότι, ακόμα κι αν είναι μια αθώα χειρονομία εκ μέρους των γονέων, τα παιδιά μαθαίνουν τα πράγματα με μιμητισμό. Έτσι ίσως προσπαθήσουν να επαναλάβουν την ίδια χειρονομία με άλλους, χωρίς να συνειδητοποιήσουν την διάσταση οικειότητας αυτής της χειρονομίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συστήνει στους γονείς να φιλάνε το παιδί στα μάγουλα ή στο μέτωπο.

Από το womenonly.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.