Η ιστορία της Αγίας Βαρβάρας στην παλιά γέφυρα του Αλιάκμονα, στην διασταύρωση των Σερβίων με το Βελβεντό – Του Ξενοφώντα Βαΐζογλου

Η δική μας Αγία Βαρβάρα

Σημαντική η σημερινή μέρα για την Νεράιδα, η Αγία Βαρβάρα συνδέεται απόλυτα με την πορεία της παλιάς Νεράιδας.

Η Αγία Βαρβάρα ήταν κτισμένη στην παλιά γέφυρα του Αλιάκμονα, στην διασταύρωση των Σερβίων με το Βελβεντό.

Κτίστηκε το 1950 – 1951 και σύμφωνα με την παράδοση, μετά την ερμηνεία του ονείρου, που είδε χωριανή μας και εκμυστηρεύτηκε στον ιερέα του χωριού μας Σταύρο Γελαστόπουλο, ότι ήρθε στο ύπνο της η Αγία Βαρβάρα και της είπε πως η εικόνα της βρίσκεται σε σημείο δίπλα, από το παλιό γήπεδο της Νεράιδας και πως την έδωσε εντολή μαζί με τον ιερέα του χωριού μας να την πάρουν από εκείνο το σημείο και να χτίσουν ένα εκκλησάκι δίπλα από την παλιά γέφυρα.

Πράγματι η εικόνα της Αγίας Βαρβάρας βρέθηκε και έτσι με την συμμετοχή όλων των Νεραϊδιωτών κτίστηκε η Αγία Βαρβάρα, σε βράχο που υπήρχε στην άκρη της γέφυρας, στην διασταύρωση των Σερβίων με το Βελβεντό.

Στην βάση του βράχου υπήρχε αγιασμένη, από την Αγία Βαρβάρα πηγή, που ήταν ιαματική.

Πολλές φορές κατά το έτος, τις Κυριακές την λειτουργούσε ο ιερέας του χωριού μας.

Ηταν επίσης επιλογή πολλών ζευγαριών να τελέσουν τον γάμο τους, όταν δεν συμφωνούσαν οι γονείς τους για τον γάμο τους.

Η λίμνη την έπνιξε και αυτήν γκρεμισμένη μαζί με τα δικά μας όνειρα.

Από τότε έγιναν αρκετές προσπάθειες να ξαναχτιστεί στο λοφίσκο της διασταύρωσης των Ιμέρων, αλλά μόλις άρχιζε να χτίζεται την επόμενη μέρα πήγαιναν κάτοικοι γειτονικών χωριών και τα γκρέμιζαν.

Σήμερα η εικόνα της παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο και φυλάσσεται στην εκκλησία μας στον Αγιο Γεώργιο.

Φωτογραφίες της Αγίας Βαρβάρας εκθέτονται στο Μουσείο φωτογραφιών “Μία φωτό Μία ιστορία” στην αίθουσα του κτηρίου που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Νεράιδας.

Χρόνια πολλά σε όλους.

Ξενοφών Βαΐζογλου

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Η ιστορία της Αγίας Βαρβάρας στην παλιά γέφυρα του Αλιάκμονα, στην διασταύρωση των Σερβίων με το Βελβεντό – Του Ξενοφώντα Βαΐζογλου

  1. Γιατί αναπαράγετε HOAX χωρίς να κάνετε καμία δημοσιογραφική έρευνα.
    Η αγία Βαρβάρα χτίστηκε από Σερβιώτες και από Σερβιώτες Συντηρείτε.
    Παραχαράσσετε την ιστορία .Μπράβο σας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.