Ανοιχτή συζήτηση στο Σπίτι της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης με θέμα: Ο πολιτισμός της συλλογικής δράσης – το σήμερα και το αύριο



Την Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, στις 8.00 το βράδυ σας καλούμε στο Σπίτι της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, στην ανοιχτή συζήτηση: «ο πολιτισμός της συλλογικής δράσης- το σήμερα και το αύριο», με καλεσμένο τον Αντώνη Γαζάκη.

Δέκα χρόνια πέρασαν από την αρχή αυτού που ονομάστηκε ελληνική οικονομική κρίση που επέφερε μια βίαιη και απότομη απομυθοποίηση του εαυτού μας, αλλά ταυτόχρονα μια καθολική άνοδο του πολιτισμού της συλλογικής δράσης.

Η συλλογικότητα, ένα πράγμα ζωντανό και άμεσα συνδεδεμένο με την κοινωνία, είχε τα πάνω και τα κάτω της, τις νίκες και τις απογοητεύσεις της, τις ιδεοληψίες και τις αλήθειες της.

Αυτή τη στιγμή διανύουμε μια περίοδο, με πολυπλοκότητα και ραγδαίες αλλαγές, όπου οι άνθρωποι προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει. Οι ισχυρές ομάδες, οι έχοντες εξουσία, χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους για να καταπνίξουν τη συλλογική δράση. Οι τρόποι αυτοί είναι η χρήση του φόβου, ο έλεγχος της πληροφόρησης και των ΜΜΕ, η καλλιέργεια του κοινωνικού αυτοματισμού εντός των ομάδων του πληθυσμού, η εκλογίκευση της αδικίας αλλά και η προώθηση μίας ατομικιστικής κουλτούρας.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η συλλογή δράση φλερτάρει επικίνδυνα με τη συλλογική απάθεια. Το πρόταγμα όμως για κοινωνική δικαιοσύνη είναι συνεχές και έντονο και μας καλεί με ωριμότητα και ουσιαστική ματιά να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις.

Γι’ αυτή τη μετουσίωση και τη συνέχεια του πολιτισμού της συλλογικής δράσης θα συζητήσουμε με τον Αντώνη Γαζάκη, που θα έχουμε την τύχη να είναι κοντά μας.

Σας περιμένουμε όλες και όλους για μια χαλαρή και ουσιαστική συζήτηση.

Ο Αντώνης Γαζάκης αποφοίτησε από τη Σχολή Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 2000 και τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια εργάζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι πρόεδρος του ΔΣ του Σχολείου Αλληλεγγύης «Οδυσσέας», μέλος των Παρεμβάσεων ΔΕ, μέλος της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης, ιδρυτικό μέλος του «Βαρδάρη» (Κέντρο Κοινωνικών Ιστορικών Μελετών Θεσσαλονίκης), μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του ηλεκτρονικού περιοδικού Marginalia-Σημειώσεις στο Περιθώριο.

Συμμετέχει στην πρωτοβουλία «Η πόλη ανάποδα», ένα κινηματικό δημοτικό σχήμα με πολυσυλλεκτική φυσιογνωμία και εδώ και λίγους μήνες εκπροσωπεί το σχήμα αυτό ως δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Διαβάζει πολλή λογοτεχνία και ενίοτε γράφει γι’ αυτή στο μπλογκ του μαζί με δικά του μικρολογοτεχνικά κείμενα, ενώ άρθρα του δημοσιεύονται επίσης στο alterthess.gr, στο thegreekcloud.com και αλλού.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.