Κριτικά σημειώματα του Ευαγγέλου Ντάγκα



Ο Ευάγγελος Ντάγκας υπήρξε κατά τον δημόσιο βίο του λάτρης του βιβλίου. Μαρτυρείται αυτό από την παρουσίαση κατά καιρούς βιβλίων, τοπικού αλλά και γενικοτέρου ενδιαφέροντος, σε εκδηλώσεις αλλά και από μόνιμη στήλη της εφημερίδας «ΧΡΟΝΟΣ» επί εικοσαετία (1990-2010). Ασφαλώς βιβλιοπαρουσίαση δεν γίνεται με επί τροχάδην ή αποσπασματική ανάγνωση του περιεχομένου. Απαιτείται μόχθος και επί πλέον καλή προαίρεση και γνώση του καμάτου για τη συγγραφή. Ο συγγραφέας του παρουσιαζόμενου βιβλίου διέθετε τις προϋποθέσεις αυτές και επί πλέον επιμονή και υπομονή.

Αποχωρώντας από την ενεργό υπηρεσία στη δημοτική εκπαίδευση, η οποία υπηρεσία τερματίστηκε με τον ρόλο του σχολικού συμβούλου, είχε πλέον περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του, ώστε να προβεί σε κάποιον απολογισμό της κοπιώδους πολύχρονης εργασίας του. Πριν ακόμη αποφασίσει να εκδώσει σε τόμο το σύνολο των κατά καιρούς βιβλιοπαρουσιάσεων, πρόσφερε πολύτιμη υπηρεσία στην ετοιμασία του 22ου τόμου των «Δυτικομακεδονικών Γραμμάτων» του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών, ο οποίος είναι αφιερωμένος στους συγγραφείς, πού έλκουν την καταγωγή τους από τη Δυτική Μακεδονία ή έχουν γράψει γι’ αυτήν. Έθεσε στη διάθεση της συντακτικής του τόμου επιτροπής τον κατάλογο των βιβλίων, τα οποία κατά καιρούς παρουσίασε. Τώρα έρχεται να ολοκληρώσει την προσφορά του με την έκδοση του παρόντος τόμου. Ίσως κάποια από τα βιβλία, που παρουσιάζονται να μην υπάρχουν στις τοπικές βιβλιοθήκες και με τον καιρό να καταστούν δυσεύρετα. Ο αναγνώστης και κυρίως ο ερευνητής του μέλλοντος θα αντλήσει από τον παρουσιαζόμενο τόμο στοιχεία σημαντικά τόσο για το περιεχόμενο των βιβλίων, όσο και για τις συνθήκες της εποχής της συγγραφής του.

Ο συγγραφέας έκρινε σκόπιμο να προσθέσει στον τόμο και σειρά ομιλιών του σε θέματα παιδείας, ιστορίας, λαογραφίας, λογοτεχνίας και άλλα. Κλείνει τον τόμο με κριτικές έργων του από πρόσωπα καταξιωμένα στον χώρο των γραμμάτων, βιογραφικό του σημείωμα και πίνακα των έργων του.

Ευχόμαστε να τον έχει ο Θεός καλά να συνεχίσει τη συγγραφική του προσπάθεια. Γνωρίζουμε ότι ερευνά και ετοιμάζει και άλλες συγγραφές, που ευχόμαστε να δουν σύντομα το φως της δημοσιότητας.

Απόστολος Παπαδημητρίου

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Κριτικά σημειώματα του Ευαγγέλου Ντάγκα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.