Μπακάλικες πιπεριές: Ένας γαστρονομικός θησαυρός από τις Σέρρες

Εδώ και πολλές δεκαετίας, τον μήνα Σεπτέμβρη οι αγρότες στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη βρίσκονταν στα χωράφια τους για να συλλέξουν τις πράσινες μικρές πιπεριές , από «μυστικό» μικρασιάτικο σπόρο, συνήθιζαν να τις  φυτεύουν τον Ιούλιο, περιμένοντας να φτάσει ο Σεπτέμβρης για να τις απολαύσουν. Αφού πρώτα τις μάζευαν στην συνέχεια τις πήγαιναν στο μπακάλικο του χωριού με σκοπό ο μπακάλης να τους τις κάνει τουρσί. Αυτό είχε και ως αποτέλεσμα με το πέρασμα των χρόνων να αποκτήσουν τον χαρακτηρισμό  «μπακάλικες».

Το ταξίδι αυτού του εδέσματος ξεκίνησε από την παρουσία του στα πιάτα μιας μικρής τοπικής ταβέρνας των Σερρών, της οποίας ο ιδιοκτήτης τα σέρβιρε τηγανητά ως μεζέ για το ούζο-τσίπουρο. Με τον καιρό έγινε ο πιο δημοφιλής μεζές στην περιοχή.

 «Γιορτή Μπακάλικης Πιπεριάς»

Τα τελευταία χρόνια στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη πραγματοποιείται η «Γιορτή της Μπακάλικης Πιπεριάς» με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών και Κατοίκων Αγίου Ιωάννη Σερρών Αλησμόνητες Πατρίδες. Η απήχηση του κόσμου όπως είναι φυσικό είναι μεγάλη,  πολλοί  Σερραίοι και όχι μόνο πολίτες συμμετέχουν σε αυτή την διοργάνωση. Πάνω από 200 κιλά Μπακάλικες Πιπεριές τηγανίζονται σήμερα στον Άγιο Ιωάννη Σερρών

Το ενδιαφέρον του για τις μπακάλικες πιπεριές έφερε τον Ηλία Μαμαλάκη πριν λίγα χρόνια στην «Γιορτή της Μπακάλικης Πιπεριά». Ο μεγάλος έλληνας σεφ δοκίμασε, μαγείρεψε τις μπακάλικες πιπεριές και ενθουσιασμένος έκανε αναφορά σε αυτές στον προσωπικό του λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα.

Σερραίοι παραγωγοί

Η παραγωγή για τις μπακάλικες πιπεριές συνεχίζεται και αυξάνεται οι Σερραίοι επιχειρηματίες Πέτρος Άτσαλος και Βασίλης Κάπης καλλιεργούν αυθεντικές μπακάλικες πιπεριές. Σε ενημερωτική εκπομπή του Alpha «ALPHA ΠΑΝΤΟΥ» το καλοκαίρι που μας πέρασε, μίλησαν για την συγκεκριμένη καλλιέργεια. Ο κ. Άτσαλος  καθηγητής  διορισμένος με ειδικότητα ηλεκτρολόγου ξεκίνησε τυχαία την παραγωγή με μικρές ποσότητες ωστόσο βλέποντας την μεγάλη ζήτηση της μπακάλικης πιπεριάς δημιούργησε το δικό του bandname. Ενώ  κ. Κάπης ξεκίνησε να εργάζεται ως δικηγόρος το 2009 στις Σέρρες  και ασχολήθηκε 10 χρόνια με την μάχιμη δικηγορία ωστόσο τον κέρδισε η αγάπη του για την φύση και  η καλλιέργεια της μπακάλικης πιπεριάς.

Πεντανόστιμη γεύση

Είναι απαραίτητος μεζές για κάθε παρεΐστικο στέκι στην πόλη των Σερρών. Η γεύση τους συνδυασμένη με μπόλικο λάδι , ξύδι και αλάτι είναι πεντανόστιμη, δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται ένας γαστρονομικός θησαυρός.

Το μέλλον της μπακάλικης πιπεριάς προβλέπεται μεγάλο!

Μουταφίδου Δήμητρα από το serrelife.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Μπακάλικες πιπεριές: Ένας γαστρονομικός θησαυρός από τις Σέρρες

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.