Προσοχή, εισέρχεσθε στην Κοζάνη, ζώνη μηδενικού οικολογικού αποτυπώματος – Γράφει ο καθηγητής Δημήτριος Ζησόπουλος



Τετοιες ηλιολουστες μερες πριν πολλά χρόνια μια παρέα στρατοκρατών πηγαινε για μπανιο στην Βουλιαγμενη. Το τζιπ ανεβαινε την Κατεχακη και περνούσε από την Ηλιουπολη. Εκεί εμείς οι ξερόλες τεχνοκράτες ξεσπούσαμε σε γέλια για τις πινακίδες ενός άλλου στρατευμένου (στην Σοβιετική Ένωση για να θυμόμαστε τους οιονεί εχθρούς), κάποιου κομμουνιστή Δημάρχου της περιοχής.

Ακόμη και σήμερα το εκλεκτό τέκνο της Κοζανίτικης γής ο Πασχάλης Μανδραβέλης τους θυμάται. Πρόσφατα έγραφε σχετικά στην Καθημερινή:

«Αυτό θυμίζει τις ταμπέλες που έστηναν (εξόδοις των δημοτών) διάφοροι κομμουνιστές δήμαρχοι στα προάστια της Αθήνας και κήρυσσαν την περιοχή τους «αποπυρηνικοποιημένη ζώνη», λες κι ένας πυρηνικός όλεθρος θα σταματούσε στα όρια του Δήμου Δάφνης, όπως έλεγε η σχετική ταμπέλα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης»
( https://www.kathimerini.gr/883687/opinion/epikairothta/politikh/ena-gelio-poy-8avei )

Προ δεκαετίας ένας φέρελπις νέος καθηγητής ο νυν Αντιπρύτανης Νικόλαος Σαριανίδης μαζί με τον ανάλογου ήθους και ύφους Βαταλη Κωνσταντίνου μελετούσαν μια εθνική παρέμβαση μεγάλου βεληνεκούς.

Συγκεκριμένα ο πρώτος πρότεινε το οικονομικό σκέλος και ο δεύτερος το τεχνικό για μια πανελλήνια παρέμβαση πολλών μεγατόνων. Συγκεκριμένα πρότειναν την μετατροπή όλης της Ελληνικής οικονομίας σε βιολογική Γεωργία.

Το εργαστήριο μου (Humanitarian Funding lab) από ετών έχει αναπτύξει σειρά δεσμευτικών ερευνητικών ευρεσιτεχνιών προς την οικολογική αλλά βιώσιμη παραγωγή. (Zero eco footprint mobile bovine farm ΟΒΙ-1007890 ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΖΩΩΝ ΜΗΔΕΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ)

Ξεκινώντας από αυτήν την μελέτη και την επείγουσα μετάβαση στην μεταλιγνιτική περίοδο προτείνω την ανακήρυξη της Δυτικής Μακεδονίας σε «ZERO CARBON FOOTPRINT areα»

Στις εισόδους της Περιφέρειας θα βάλουμε ωραίες πινακίδες όπως στην Ηλιούπολη που θα λένε:

ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΙΣΕΡΧΕΣΘΕ ΣΕ ΖΩΝΗ ΜΗΔΕΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ

Η δράση δεν είναι εύκολη. Καταστήματα λιπασμάτων θα πρέπει να αλλάξουν, οι παραγωγοί να επανεκπαιδευθούν, όλα να γίνουν υβριδικά, ηλεκτρικά κλπ. Φυσικά τα 2 δις που δίνει η ΕΕ δεν φθάνουνε για όλα αυτά. Θα τα εκλάβω σαν μαγιά μόχλευσης μεγαλύτερων επενδύσεων. Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η Αθηναϊκή και Τοπική Γραφειοκρατία.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στις εκλογές πήρε κάποτε 54% (ΝΔ), Ο Γεώργιος Παπανδρέου ωσαύτως 54% (ΕΚ), Ο Ανδρέας 48% (ΠΑΣΟΚ). Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ με 52% μπορεί να κάνει για την ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ότι έκαναν οι άλλοι για την Ελλάδα. Όλοι οι προηγούμενοι περιφερειάρχες μετέφεραν τα προσωπικά τους προβλήματα στην Περιφέρεια ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ έχει μια νέα καθαρή αρχή.

Η πρόταση μου είναι πολύ βαριά αλλά πάντα θυμάμαι την συμβουλή που μου δώσε ο ΧΑΝΣ ΔΙΤΡΙΧ ΓΚΕΝΣΕΡ: «Σε συγχαίρω που επέλεξες να κάνεις όχι το επόμενο βήμα αλλά το μεθεπόμενο» (Χαγη 1989).

Ο καθενας από μας θα δυσκολευθεί στην αρχή αλλα σε μερικά χρόνια ο Μητροπολιτης Μοναστηρίου θα αναφωνήσει τη γνωστή ρύση του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (Καντιώτη):

Δωστε και στην Φλωρινα λίγη ρύπανση.

Δημήτριος Ζησόπουλος

10 σχόλια στο άρθρο “Προσοχή, εισέρχεσθε στην Κοζάνη, ζώνη μηδενικού οικολογικού αποτυπώματος – Γράφει ο καθηγητής Δημήτριος Ζησόπουλος

  1. Δάσκαλε, όπως σεμνά σου έχω αναφέρει, ο κόσμος δύσκολα αντιλαμβάνεται σκέψεις ανθρωπων με υψηλό IQ. Χαράς στο κουράγιο σου που εξακολουθείς να μεταδόσης τα φώτα σου.

  2. Ο Θεός να μας φυλάει.

    - Edit

    Απαντήστε

    Δεν μπορώ να βρώ αν κρύβεται κάποια ουσία ή λίγη σοβαρότητα, αν αποτελεί ανεδαφική πρόταση που γίνεται μονο και μόνο για να γίνει. Μία ευχή; ή προσπάθεια διαφυγής; Αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Επιστρατεύστε λίγη υπευθυνότητα. Διάβασα ένα αχταρμά. Από κομμουνιστές δημάρχους και Πάσχο, έως Καραμανλήδες και Παπανδρέου με ολίγον Κασαπίδη και συλλήβδην απόρριψη των προκατόχων του. Αιδώς!! Και το γλύψιμο έχει την ηθική του. Έλεος!! Όπως ίσως δεν έλεγε ο Μακαριστός Καντιώτης. Βοήθειά μας. Μέχρι το επόμενο χτύπημα.

  3. ΓΙΩΡΓΟΣ (μηχανολογος )

    - Edit

    Απαντήστε

    Για την οικονομική ανάπτυξη οποιασδήποτε χώρας βασική παράμετρο αποτελεί το ενεργειακό κόστος. Πόσο μάλλον για μια χώρα με οικονομία σε ύφεση.
    Καμία χώρα δεν «απαξιώνει» τον εθνικό της πλούτο, λιγνίτη, ορυχεία και σταθμούς, πρόωρα και τυχαία.

  4. To κειμενο ειναι εντελως ασυναρτητο . Θα πρεπει να δωθει σε ψυχιατρο για μελετη περιπτωσης.

  5. Δεν γράφω για να υπερασπιστώ τον κ.Ζησόπουλο. Ούτε μου το ζήτησε ( δεν κρύβω πως τον γνωρίζω – και ελπίζω να με τιμά με τη φιλία του), ούτε θαρρώ πως το χρειάζεται. Στην πεζή καθημερινότητά μας παραξενευόμαστε απο τον ,ίσως οραματικό ,λόγο κάποιων. Θυμάμαι τους εύκολους χαρακτηρισμούς που εισέπραττε μαζικά ο Γιώργος Παπανδρέου, οταν μίλαγε για την πράσινη ανάπτυξη. Η κριτική τότε συνοψίζονταν στη φράση ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ. Η πλάκα είναι πως, οι προ 15ετίας αρνητικοί, σήμερα με έπαρση εγκαινιάζουν σταθμούς ΑΠΕ(ανανεωσιμων πηγών ενέργειας). Επομένως ψυχραιμία και ΟΧΙ προσφυγή σε χαρακτηρισμούς. Ούτε όσοι δεν κατανοούν μια προταση έχουν χαμηλό IQ (λέτε κάποτε να κυβερνήσουν κιόλας;), ούτε ο συντάκτης χρειάζεται ψυχίατρο. Προσωπικά, δεν συμφωνώ με τον τρόπο γραφής ( αλλά, δεν είμαι και φιλόλογος) ο συντάκτης ,όμως, δεν αποσκοπεί στην ικανοποίση του προσωπικού μου γούστου. Αυτό που επιθυμώ είναι να διαβάσω ένα επόμενο άρθρο, όπου ο κ.Ζησόπουλος θα παρουσιάζει τις σκέψεις του σε μορφή συνεκτικής πρότασης. Ψυχραιμία.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.