Θα αναγνωρίσει ο Πατριάρχης αυτόνομη “μακεδονική” Εκκλησία; Του Γεωργίου Τάτσιου



ΠΡΟΣ: Την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντι-νουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κύριο κύριο Βαρθολομαίο.

Εις Κωνσταντινούπολιν.

Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,

Απευθύνομαι στο πάνσεπτο πρόσωπό Σας με αφορμή έντονες φήμες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα περί αναγνωρίσεως από Εσάς της αυτοπροσδιοριζόμενης ως Αυτοκέφαλης «Μακεδονικής» Εκκλησίας στο κράτος των Σκοπίων και μάλιστα σε σύντομο χρόνο.

Εμείς οι γηγενείς Μακεδόνες είμαστε υπερήφανοι που οι πρόγονοί μας υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους το Οικουμενικό Πατριαρχείο στα δύσκολα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα και των Βουλγαρικών κατοχών στην Ανατολική Μακεδονία. Είμαστε υπερήφανοι ως απόγονοι Πατριαρχικών Ελλήνων που αγωνίστηκαν υπέρ βωμών και εστιών στα Άγια χώματα της Μακεδονίας απέναντι στους Εξαρχικούς κομιτατζήδες. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο πέρασμα των αιώνων είχε τον ρόλο του στυλοβάτη του Μακεδονικού Ελληνισμού κι έτσι προσδοκούμε να παραμείνει.

Είναι βέβαιο ότι η αναγνώριση αυτοκέφαλης «Μακεδονικής» Εκκλησίας από το Πατριαρχείο θα δημιουργήσει μεγάλη δυσαρέσκεια και τεράστιο ρήγμα στην εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού και ιδιαίτερα του λαού της Μακεδονίας προς το Πρόσωπό Σας. Οι καρδιές των γηγενών Μακεδόνων ευφράνθηκαν με την ανακοίνωση της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους περί του θέματος της Μακεδονίας την 26η Ιουνίου 2018, με την οποίαν χαρακτήρισαν οι Αγιορείτες τη «Συμφωνία» των Πρεσπών ως «περιφρόνηση της Ιστορίας και της Αλήθειας και ως προδοσία της εθνικής συνείδησης».

Θυμηθείτε τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια για την Μακεδονία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Εκατομμύρια Ελλήνων ξεχύθηκαν στους δρόμους για να προασπίσουν την Πατρίδα από την παράδοση του ιερού ονόματος της Μακεδονίας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα αναγνωρίσετε την Εκκλησία του κράτους των Σκοπίων με τον ψευδεπίγραφο επιθετικό προσδιορισμό ως «Μακεδονική» Εκκλησία, διότι αν αυτό συμβεί τότε θα εγκληματήσετε κι Εσείς εθνικά, όπως έπραξε η παρελθούσα κυβέρνηση της Ελλάδος. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θα σκανδαλιστεί με ενδεχόμενη αναγνώριση αυτοκέφαλης δήθεν «Μακεδονικής» Εκκλησίας των Σκοπίων από Εσάς. Σας καλούμε να μην αναγνωρίσετε ΠΟΤΕ ως αυτοκέφαλη «Μακεδονική» την Εκκλησία του κράτους των Σκοπίων.

Είμαι πέραν από βέβαιος ότι η Παναγιότητά Σας δεν πρόκειται επ’ ουδενί να επιτρέψει κάτι τέτοιο, κι ότι θα συνεχίσετε αδιάκοπα την παράδοση των ενδόξων Πανσέπτων Προκατόχων σας. Ωστόσο δεν μπορώ να μην εκφράσω την ανησυχία μου για τις παραπάνω εξελίξεις.

Για όλους εμάς τους μοναδικούς, γηγενείς και αυτόχθονες Μακεδόνες που αγωνιούμε για την προάσπιση της Ιστορικής Αλήθειας για την Μακεδονία, θα αποτελούσε υψίστη τιμή και εύνοια, εάν τυγχάναμε απαντήσεώς Σας επί των ως άνω τεθέντων υψίστων ζητημάτων.

Επί τούτοις εξαιτούμενος τας θεοπειθείς Υμών ευχάς και ευλογίας, διατελών μετά βαθυτάτου σεβασμού και αφοσιώσεως κατασπάζομαι ευλαβώς την αγίαν Δεξιάν Σας.

Με τιμή

Γεώργιος Ευθ. Τάτσιος
τ.Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας
Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
Ιερές Μητροπόλεις της Ελλάδος
Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους
Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων
Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης)
Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου
Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Θα αναγνωρίσει ο Πατριάρχης αυτόνομη “μακεδονική” Εκκλησία; Του Γεωργίου Τάτσιου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.