2300 ενδο-νοσοκομειακές λοιμώξεις ημερησίως στην Ελλάδα – Δημόσια καταγγελία του συνταξιούχου ιατρού Ζήση Κοντογούνη



ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΣΠΑΤΑΛΟΥΜΕ;

Είναι γνωστό ότι οι ενδο-νοσοκομειακές λοιμώξεις (ΕΝΛ) (κατά το έγκυρο LANCET, στην Ελλάδα φτάνουν στον εξωφρενικό αριθμό των 2300 ημερησίως!!) είναι η αιτία του 10% του κόστους λειτουργίας των νοσοκομείων διεθνώς (άρα στην Ελλάδα πολλαπλάσιο).

Επομένως η μείωση των περιστατικών ΕΝΛ, θα έπρεπε να είναι πρωταρχικός στόχος κάθε λογικής κυβέρνησης αυτής της χώρας, για πολλούς και ευνόητους λόγους. Υπάρχει τέτοια δυνατότητα;

Κατά τη γνώμη μου ναι.

Υπάρχει διατυπωμένη από μένα η θεωρία της ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΙΚΉΣ ΣΚΟΝΗΣ*(ΠΣ) στους θαλάμους των νοσοκομείων μας, που η πρόληψη της σκόνης αυτής θα οδηγήσει στην κατακόρυφη πτώση των περιστατικών ΕΝΛ. Ασφαλώς η θεωρία χρειάζεται την πειραματική επιβεβαίωση πριν από κάθε ενέργεια. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η επιβεβαίωση ή όχι είναι απλή, και φθηνή . Απλά ένα Νοσοκομείο, ή ακόμα ένας θάλαμος νοσοκομείου) να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη δημιουργίας της ΠΣ (πράγμα όχι δύσκολο), για ένα χρονικό διάστημα, και στη συνέχεια να γίνει η σύγκριση με τα άλλα Νοσοκομεία, ως προς τον αριθμό των περιπτώσεων των ενδο-νοσοκομειακών λοιμώξεων.

*Η ΘΕΩΡΙΑ ΠΕΡΙ ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΙΚΗΣ ΣΚΟΝΗΣ (ΠΣ) ΠΟΥ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ.
ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΤΙΚΗ ΣΚΟΝΗ : Προέρχεται απ το υπόλειμμα των κοπράνων, που μένει μετά από ατελές σκούπισμα με χαρτί τουαλέτας. Όταν ξηραθεί, μέσω της τριβής, μετατρέπεται σε σκόνη, που μεταφέρεται αρχικά στα ουρογεννητικά όργανα και αργότερα, μέσω του αέρα, σε όλες τις επιφάνειες του σπιτιού κλπ.

Το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο στα νοσοκομεία, καθώς εδώ οι αποδυναμωμένοι κλπ ασθενείς δε μπορούν να σκουπιστούν καλά, ιδίως αν συνυπάρχουν αιμορροϊδες, ή τρίχες στο περίνεο. Η σκόνη αυτή, που μεταφέρει πλήθος επικίνδυνων μικροβίων, είναι φανερό ότι μπορεί να προκαλέσει ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΛΟΙΜΩΞΗ (ΕΝΛ) στα Νοσοκομεία, ή ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ και ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ στον καθημερινό άνθρωπο. Δε μιλάμε για ασθενείς που χρειάζονται πάμπερς, αλλά για κινητικούς, που κυκλοφορούν στο θάλαμο. Από όσα γνωρίζω δεν υπάρχουν μέτρα, ούτε σχετικές οδηγίες για την πρόληψη δημιουργίας της ΠΣ στα Νοσ/μεία , απ τις αρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες.

Ως τώρα ούτε ΜΙΑ επιστημονική μελέτη έχει αμφισβητήσει την ύπαρξη της ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΙΚΗΣ ΣΚΟΝΗΣ και το ρόλο της στη διασπορά μικροβίων και τη συμμετοχή της στην πρόκληση είτε ΕΝΛ είτε ουρολοιμώξεων. Το CDC (KΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ των ΗΠΑ) αναγνώρισε ουσιαστικά, ότι δεν έχει σκεφτεί το θέμα. Άρα υπάρχει σχετικά κενό γνώσης.

Αφού δεχόμαστε ότι υπάρχει αναντίρρητα αυτό το κενό, είναι εντελώς ακατανόητο να έχουν γίνει χιλιάδες έρευνες για το πώς θα μπορέσουμε εξοντώσουμε με φάρμακα και αντισηπτικά κλπ, πχ την Ε. COLI κτλ και ούτε ΜΙΑ (!), με το πώς θα μπορούσαμε να προλάβουμε τη δημιουργία αυτής σκόνης, που διασπείρει τα μικρόβια. Έχουμε ξεχάσει το χρυσό κανόνα ότι είναι απείρως καλύτερο να προλαβαίνουμε την αρρώστια απ το να τη θεραπεύουμε;

Ή μήπως ακριβώς αυτός είναι ο στόχος των μεγάλων συμφερόντων, που φαίνεται καθορίζουν την πολιτική υγείας;

Προηγείται ασφαλώς η ανάγκη να αποδειχθεί, ότι η ΠΣ στα Νοσοκομεία αποτελεί ή όχι κίνδυνο για την υγεία των ασθενών.

Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι αρκετά εύκολο. Απλά ένα Νοσ/μείο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη δημιουργίας της ΠΣ (πράγμα όχι δύσκολο), για ένα χρονικό διάστημα, και στη συνέχεια να γίνει η σύγκριση με τα άλλα Νοσοκομεία, ως προς τον αριθμό των περιπτώσεων των ενδο-νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Προσωπικά πιστεύω πως η θεωρία της περιττωματικής σκόνης είναι αυταπόδεικτα σωστή ,τόσο που δε χρειάζεται απόδειξη. Όμως η κοινωνία για την κινητοποίηση της, απαιτεί και δικαίως την επίσημη σφραγίδα της επιστήμης .

Καταγγέλλω τα νοσοκομεία (Δημόσια και ιδιωτικά) ότι σπαταλούν ανοήτως τα λεφτά, που όλοι πληρώνουμε σε φόρους, γιατί δεν παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα για να μας προστατέψουν από τις θανατηφόρες ενδο νοσοκομειακές λοιμώξεις, όταν μπαίνουμε σ αυτά, για μια απλή περίπτωση, πχ ένα κάταγμα, ενώ παράλληλα για τον ίδιο λόγο, διευκολύνουν την ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων στα αντιβιωτικά, που αργότερα σίγουρα θα γίνουν αιτία πολλά άτομα να χάσουν τη ζωή τους. Τα μέτρα αυτά θα εξοικονομούσαν πολλαπλάσια από ότι χρειάζεται για τα σεντόνια και τα υλικά που τους λείπουν.

Lancet: 2.300 νοσ/κές λοιμώξεις την ημέρα στα Ελλ. Νοσοκομεία..

ΖΗΣΗΣ ΚΟΝΤΟΓΟΥΝΗΣ
Συνταξιούχος ιατρός

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.