Ο Βασίλης Καραγιάννης για την ονομασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης

Του Β. Π.Καραγιάννη:

Οι αδελφοί Κοβεντάροι χρηματοδότησαν τον σημερινό συνεδριακό Κοβεντάρειο χώρο εξ ολοκλήρου γι αυτό εδόθη και δικαίως το όνομά τους σ’ αυτόν ο οποίος βρίσκεται στην οδό Κοβεντάρων!

Τη Βιβλιοθήκη χρηματοδότησαν (όπως αναφέρει ο Ν. Π. Δελιαλής) με 300.000 δρχ. οι οποίες ήρθαν και προστέθηκαν στο 1.000.000 δρχ. που υπήρχε στο Δήμο για την ανέγερση Βιβλιοθήκης, αρχές του1960. Κι έγινε ένας πρόσθετος χώρος στο νυν Δημαρχείο το ισόγειο του οποίου λειτούργησε για 30 χρόνια ως Βιβλιοθήκη, προβλεπόταν και ο όροφος αλλα ο Δήμος τον “άρπαξε”.

Δεν ήταν όπως οι αδελφοί Βαλταδώροι που έκτισαν το Γυμνάσιο εξ ολοκλήρου και του εδόθη το όνομά τους. Βέβαια είναι άξιες επαίνου οι πράξεις τους ως δωρητές γενικώς και ειδικώς αλλά δεν μπορεί τώρα μια ιστορία 350 χρόνων της Βιβλιοθήκης να την αγκαλιάζει ονοματολογικά μια στιγμή της και μόνον. Μια πινακίδα στη νέα Βιβλιοθήκη αρκεί για να θυμίζει τη θεάρεστη πράξη τους, όπως η προτομή του Ν.Π. Δελιαλή που στήθηκε εκεί θυμίζει τον συγκλονιστικό αυτόν άνθρωπό της.

Η Βιβλιοθήκη της Κοζάνης άλλαξε πολλά ονόματα στην πορεία της: Σχολική, Εκκλησιαστική, Οίκος Βελτιώσεως, Αναγνωστήριον Κοζάνης, Δημοτική Βιβλιοθήκη, Κοβεντάρειος, από δε τα Δ.Σ. και τη διεύθυνσή της πέρασαν κορυφαίες προσωπικότητες της πόλης. Οταν ήμουν στην θέση του διευθυντού της επί μία 8ετία σχεδόν, χρησιμοποιούσαμε την ιστορική της πλέον ονομασία «Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης». Οταν έφυγα απο εκεί όσοι ακολούθησαν είτε ως ελαφρώς ανιστόρητοι είτε από άγνοια (το πιθανότερον) είτε και για πολιτικούς ψηφοθηρικούς λόγους, επέστρεψαν στην πεπατημένη της διαστρέβλωσης της ιστορίας της Βιβλιοθήκης. Μ’ αυτή τη λογική σήμερα θα έπρεπε να ονομάζεται ΕΣΠΑ-Βιβλιοθήκη Κοζάνης αφού χρηματοδοτήθηκε από τα προγράμματα αυτά.

Με απόφαση του Δ.Σ της ή ακόμα και του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης πρέπει να επανέλθη και νομικά, αφού στην πράξη ελάχιστα μνημονεύεται με το όνομα των αδελφών ημιδωρητών της ιδίως τώρα με την εντυπωσιακή κατασκευή, το όνομα της ως Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης και να διορθωθεί ένας ονοματολογικός πλεονασμός χωρίς κανένα αντίκρισμα πια.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Ο Βασίλης Καραγιάννης για την ονομασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.