Οδηγίες για την καταπολέμηση του ιού του Δυτικού Νείλου από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Κοζάνης



Το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Κοζάνης ενημερώνει:

Στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών που διενεργεί η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, με στόχο την προστασία των πολιτών από τον Ιό του Δυτικού Νείλου και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, σας ενημερώνουμε για τα μέτρα ατομικής προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνονται ατομικά από κάθε πολίτη.

Ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως από το τσίμπημα των κοινών κουνουπιών (Culex). Αναπαράγονται σε ανθρωπογενείς εστίες (βόθροι ,φρεάτια ομβρίων υδάτων). Επιτίθενται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Σημαντική συνεισφορά καταπολέμησής τους είναι η μείωση των λιμναζόντων υδάτων).

Τα περισσότερα είδη κουνουπιών δραστηριοποιούνται από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

Μέτρα Προστασίας
1. Κατάλληλα ενδύματα (μακριά μανίκια και παντελόνια) -ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
2. Εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα. Προσοχή η τοποθέτηση εντομοαπωθητικών στα παιδιά γίνεται μόνο από τους γονείς και ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες χρήσης, ξέπλυμα εντομοαπωθητικού με νερό και σαπούνι καθημερινά.
3. Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) σε παράθυρα φεγγίτες, αεραγωγούς τζάκια κλπ, Κουνουπιέρα ιδίως στα βρέφη.
4. Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα που περιέχουν πυρεθρινοειδή (π.χ. περμεθρίνη), τα οποία κυκλοφορούν και στο εμπόριο. Προσοχή σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.
5. Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
6. Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών διότι μειώνεται η δραστηριότητά τους, Λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων, διότι προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.
7. Τακτικό κούρεμα του γρασιδιού.
8. Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες πιατάκια γλάστρας, παλιά ελαστικά, υδρορροές, στέρνες (αλλαγή του νερού τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα), κουφάλες δέντρων, πισίνες, σιντριβάνια κλπ.
9. Τακτικός καθαρισμός των στάβλων των ζώων (απομάκρυνση της κοπριάς από τις κατοικημένες περιοχές).
10 Απομάκρυνση των λιμναζόντων νερών και έξω από τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
11. Το πότισμα των φυτών – καλλιεργειών θα πρέπει να γίνεται τις πρωινές ώρες και όχι το σούρουπο ή το βράδυ διότι τότε έχουμε έντονη δραστηριότητα των κουνουπιών.

Η νόσος δεν μεταδίδεται από ασθενή σε άλλο άνθρωπο με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, (πχ. Άμεση επαφή), ούτε από ζώο σε άνθρωπο, αν δεν υπάρχει ο ενδιάμεσος διαβιβαστής, το κουνούπι, γι ’αυτό όλοι μαζί ας κάνουμε προσπάθεια για την εξάλειψη τους.

Η τηλεφωνική Γραμμή εξυπηρέτησης κοινού για αναφορά προβλημάτων αυξημένης όχλησης κατά τόπους, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα από τον ανάδοχο του έργου, χωρίς χρέωση είναι : 8001124424

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.