Δήλωση προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γ. Αδαμίδη σχετικά με τη συνέντευξη του υπουργού ΠΕΝ



Ο υπουργός Π.ΕΝ Κ.Χατζηδάκης στη συνέντευξή του σήμερα στο Ρ/Σ Παραπολιτικά και στο Δ.Τάκη, απαντώντας σε ερωτήσεις του δεύτερου, αναφέρθηκε στις θέσεις που διατύπωσα μιλώντας στην ίδια εκπομπή πριν από δυο ημέρες. Ειδικότερα ο κύριος υπουργός σχολιάζοντας την θέση μου ότι το ταμειακό πρόβλημα της ΔΕΗ είναι μικρότερο ( Δ.Τάκης: « (..) δέχεται ότι η επιχείρηση έχει οικονομικό και ταμειακό πρόβλημα, αλλά όχι στο ύψος των 900 εκατ. (…) αλλά στο ύψος των 300 εκατ.») είπε χαρακτηριστικά:

«Κ.Χ.: Ναι, ναι, ναι , εντάξει! Εμείς ζούμε με την αγωνία κάθε μέρα, ζούσαμε όλο αυτό το διάστημα, για το τι θα γίνει η ΔΕΗ και τώρα λέμε ότι το πρόβλημα είναι 300 εκατ. Όχι, είναι αυτό που σας λέω και το υπογραμμίζω. Είναι μετρημένα, είναι επίσημα στοιχεία, είναι ισολογισμοί. Και καλό είναι να συμφωνήσουμε ότι τώρα που μιλάμε είναι Σεπτέμβριος και είμαστε στην Ελλάδα και δεν είναι Χριστούγεννα στο Ελσίνκι. Κάποτε πρέπει να μάθουμε, ανεξάρτητα από το αν διαφωνούμε πολιτικά, να συμφωνούμε στα βασικά δεδομένα. Τόσα λεφτά λείπουν και δεν είναι δικοί μου λογαριασμοί. Είναι εταιρεία εισηγμένη και είναι εταιρία που βγάζει επίσημους ισολογισμούς. Ας μη διαφωνούμε επί των πραγματικών στοιχείων. Και να σας πω και κάτι, με συγχωρείτε. Κάποιος πρέπει να μας πει και από τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αν είναι αλήθεια ή όχι ότι λόγω των περιβόητων ΝΟΜΕ που τα έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, των δημοπρασιών, η επιχείρηση ζημιώθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια 600 εκατ. ευρώ προς όφελος των ανταγωνιστών της, δηλαδή των μεγάλων συμφερόντων τα οποία υποτίθεται ότι πολεμάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ΓΕΝΟΠ τι λέει για αυτό; Θέλω ξεκάθαρες κουβέντες. Να μας πουν: ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ ή δεν ευθύνεται;

Μην κοιτάνε μόνο προς την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Αυτά θα τα λέω συνεχώς και αδιαλείπτως. Ο καθένας θα τοποθετείται ανοιχτά, δεν θα παίζουμε πολιτικό θέατρο.»

Ακόμα, απαντώντας σε άλλη ερώτηση του κ.Δ.Τάκη για την εκτίμησή μου ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών «θα είναι 9 ευρώ το μήνα», είπε χαρακτηριστικά πως «έχω βαρεθεί να απαντώ σε πράγματα τα οποία δεν έχουν βάση. Βγαίνει ο καθένας, λέει ότι νομίζει. Θα φανεί ποιος έχει δίκιο, κ. Τάκη».

Σχετικά λοιπόν με τα όσα είπε ο κ.Χατζηδάκης ήθελα να επισημάνω τα εξής:

Το ζήτημα δεν είναι αν συμφωνούμε στο χρόνο και στον τόπο , όπως λέει ο κύριος υπουργός. Συμφωνώ μαζί του, πρέπει να έχουμε όλοι μια κοινή βάση («Είναι Σεπτέμβριος και είμαστε στην Ελλάδα και δεν είναι Χριστούγεννα στο Ελσίνκι»). Αρκεί να μην έχουμε επιλεκτική μνήμη .

Θα ήθελα να θυμίσω στον κύριο Χατζηδάκη πως όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε τον εκτελεστικό νόμο για τις δημοπρασίες ενέργειας (ΝΟΜΕ) – τα οποία είχαν «εγκριθεί» κατά την 4η αξιολόγηση το 2013- είπα στη Βουλή καθώς συμμετείχα στη συνεδρίαση της Επιτροπής ως πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ότι «η εφαρμογή των ΝΟΜΕ στην αγορά ενέργειας θα είναι μια εξέλιξη καταστροφική για τη ΔΕΗ». Αν θυμάμαι καλά –και είμαι σίγουρος πως θυμάμαι καλά- ο κ.Χατζηδάκης ήταν παρών και όπως και άλλοι συνάδελφοι του από τη ΝΔ δεν εξέφρασε καμιά αντίρρηση! Ούτε, βέβαια και σε όλη τη διάρκεια της εφαρμογής των δημοπρασιών.

Επίσης, μάλλον δεν γνωρίζει ο κ. υπουργός ότι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ υποστήριξε ξεκάθαρα και χωρίς υπεκφυγές την προσφυγή της διοίκησης Παναγιωτάκη στη Δικαιοσύνη (ΣτΕ) για το ζήτημα των ΝΟΜΕ.

Βεβαίως και συμφωνώ με την απόφαση του υπουργού για την κατάργηση των δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) . Θα είναι «ευχής έργον» αρκεί η διαδικασία αυτή να μην προκαλέσει βλάβη, να μην έχει αρνητικές συνέπειες ( «παράπλευρες απώλειες» ) και οδηγήσει σε κλείσιμο παραγωγικών μονάδων και εκποίησης Εθνικού πλούτου.

Και κάτι ακόμα. Ο κύριος Χατζηδάκης ήταν υπουργός (σε άλλο υπουργείο βέβαια, αλλά μέλος ) της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου η οποία ευθύνεται αποκλειστικά για δυο βαρύτατα αρνητικές αποφάσεις που κόστισαν ακριβά στη ΔΕΗ .

Αφενός , όταν άλλες χώρες της Ε.Ε. (Πολωνία, Τσεχία ) με παραγωγή ενέργειας από λιγνιτη πήραν δωρεάν δικαιώματα εκπομπής ρύπων CO2, η Ελλάδα δεν πήρε γιατί… «κράταγε ομπρέλα». Είναι γνωστό πόσο στοίχισαν (και συνεχίζουν να επιβαρύνουν τη ΔΕΗ) η αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων !

Αφετέρου, ενώ η διαδικασία της κατασκευής της «Πτολεμαΐδα 5» ήταν γνωστή και προγραμματισμένη (σε απόλυτη συνεννόηση με τη γερμανική κυβέρνηση , υπάρχει και το σχετικό δάνειο) η κυβέρνηση των κυρίων Σαμαρά-Βενιζέλου αδιαφόρησε για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ).

Όσο για τις αυξήσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Η πρόσφατη ανακοίνωση μεγάλης ιδιωτικής εταιρίας (παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας) που αύξησε τα τιμολόγιά της (11% ) είναι αρκετή !

Και κάτι τελευταίο. Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εχει επισημάνει με την ευκαιρία των συνεδρίων της αλλά και με άλλες εκδηλώσεις (πχ. συνεντεύξεις τύπου), τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν για την πορεία της ΔΕΗ. Προφανώς και δεν αφορούν μια μόνον διακυβέρνηση, άλλα αφορούν –και δυστυχώς είναι αλήθεια- όλες τις κυβερνήσεις!

Γ.Αδαμίδης
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Δήλωση προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γ. Αδαμίδη σχετικά με τη συνέντευξη του υπουργού ΠΕΝ

  1. διαχρονικές πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν για την πορεία της ΔΕΗ. Προφανώς και δεν αφορούν μια μόνον διακυβέρνηση, άλλα αφορούν –και δυστυχώς είναι αλήθεια- όλες τις κυβερνήσεις! Γ.Αδαμίδης

    Θα τολμούσατε να το πείτε πριν τις εκλογές ;

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.