Εκκωφαντική σιωπή της ΓΣΕΕ για ΔΕΗ και ΕΣΣΕ – Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης



Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης:

ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΛΑΙΚΙΣΜΟ; – ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟ;

Η προσπάθεια απαξίωσης της μεγαλύτερης επιχείρησης της Ελλάδας της ΔΕΗ είναι στην ημερήσια διάταξη κάθε αρμόδιου και κάθε εμπλεκόμενου με οποιονδήποτε τρόπο, στη ζωή και στην ύπαρξή της. Κυβερνητικοί παράγοντες, πληρωμένοι κονδυλοφόροι και άλλοι «φαρισαίοι» προσφέρουν σπουδαίες υπηρεσίες στους ενδιαφερόμενους αγοραστές, στρατηγικούς επενδυτές, σε κάθε «αρπακτικό».

Η συνταγή γνωστή: Αύξηση τιμών, μείωση παροχών και επιπλέον, κατάργηση ΕΣΣΕ και αφαίρεση της ανταγωνιστικής δύναμης της ΔΕΗ απέναντι στους ιδιώτες εμπόρους.

Μέσα στις «σωτήριες» αποφάσεις του Υπ. Ενέργειας κ Κ. Χατζηδάκη προβλέπεται και η κατάργηση (με οριζόντιο χειρουργείο) της Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της 31-7-1991 που αφορά το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος πρώην και νυν εργαζόμενων στη ΔΕΗ. Τόσο απλά και (α)κατανοητά, με μια υπογραφή του καταπατά νόμους και συμφωνίας που επίσημα υπογράφτηκαν από τους αρμόδιους εκπροσώπους του κράτους, των εργοδοτών και των εργαζόμενων.

Επίσης «σωτήρια» και η απόφαση του Υπουργού να εξοικονομήσει πόρους από την επιπρόσθετη μείωση (από 15% κατέβηκε πριν στο 10% και τώρα στο 5%) της λεγόμενης έκπτωσης συνέπειας, χωρίς καν ν’ αναφερθούν στα οφέλη της, μιας και αποτελεί σοβαρό κίνητρο για την (έγκαιρη) εξόφληση των λογαριασμών της ΔΕΗ μαζί με όλα τα «χαράτσια» που φορτώθηκαν στα τιμολόγια της επιχείρησης.

Οι δυο αυτές ρυθμίσεις δεν «ακουμπούν» τα απαιτούμενα άμεσα κονδύλια (850 εκ ευρώ) όπως τα ξανά-υπολόγισε ο νέος πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ Γ. Στάσσης, αφού η μεν πρώτη είναι της τάξης των 20 εκ ευρώ μέσα σ’ ένα χρόνο, από δε τη μείωση έκπτωσης της συνέπειας μπορεί να έχουμε και ζημίες και φυσικά βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία υπέρ των συμφερόντων των ιδιωτών που παρέχουν Η/Ε στα πλαίσια πάντα του υγιούς ανταγωνισμού ……

Με ποιον τρόπο η Συνομοσπονδία μας «θα συνεχίσει να συγκροτεί δύναμη ευθύνης …» αν δεν προασπίσει πρώτα και κύρια τον ίδιο το θεσμικό της ρόλο, αν δεν γίνει η ομπρέλα προστασίας των ισχυουσών Συλλογικών Συμβάσεων, που μόνο με την υπογραφή νέων φυσιολογικά & δημοκρατικά αλλάζουν.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αντέδρασε, τα ενεργά σωματεία των εργαζόμενων διαφώνησαν και προανήγγειλαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Έχουν συνεννόηση-συνεργασία με τη ΓΣΕΕ; Τα μέλη της Δ/σης της ΓΣΕΕ που προέρχονται από τη ΔΕΗ έφεραν το θέμα προς συζήτηση και άμεση αντιμετώπιση ή περί άλλων τυρβάζουν …. Τα εμπλεκόμενα Εργατικά Κέντρα υπάρχουν; Οι ομοσπονδίες και τα σωματεία συνταξιούχων ΔΕΗ βρίσκονται ακόμα σε διακοπές; Περιμένουμε και από τους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες των περιοχών (Αρκαδίας, Κοζάνης, Φλώρινας κ.α.) που θίγονται άμεσα, να πάρουν θέση.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ που είχαν μείωση αποδοχών 6 εκ ΕΥΡΩ ετησίως, αλλά και οι απόμαχοι της εργασίας που είχαν απώλειες πάνω από 50% στις συντάξεις τους, δίνουν και έδωσαν τα καλύτερα εργασιακά τους χρόνια σε Ορυχεία, Σταθμούς Παραγωγής, Δίκτυα Μεταφοράς, Διανομή κ.λπ. και δεν περίμεναν κι άλλες περικοπές. Η εποχή των μνημονίων παρήλθε (;)

Προσδοκούμε το αυτονόητο από την Δ/ση της ΓΣΕΕ και από κάθε εμπλεκόμενο φορέα ή πρόσωπο.

Κάθε κυβέρνηση με νωπή ή και παλαιότερη λαϊκή εντολή δεν σημαίνει ότι έχει και λευκή επιταγή …..

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.