Σχόλιο του ΚΚΕ και της Αγωνιστικής Συνεργασίας για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

ΚΚΕ: Οι πολλαπλές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που σήμερα έρχονται με αφορμή την λεγόμενη “εξυγίανση της ΔΕΗ” έρχονται να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τη λαϊκή κατανάλωση.

Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης, ότι με τη νομοθετική ρύθμιση που φέρνει για μειώσεις στο “πράσινο” ειδικό τέλος (ΕΤΜΕΑΡ) και με αυτήν εξισορροπεί τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, είναι παραπλανητικός, καθώς οι αυξήσεις είναι σημαντικά μεγαλύτερες, αφορούν το σύνολο των λαϊκών νοικοκυριών σε αντίθεση με τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και αποκρύβει τη ραγδαία αύξηση των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια.

Οι σημερινές αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, των κομμάτων δηλαδή που κυβέρνησαν και κυβερνούν αυτή τη χώρα, έχουν σκοπό να συσκοτίσουν τον πραγματικό ένοχο: την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας και τη στρατηγική της ΕΕ, που οδηγεί σε τεράστια κέρδη για τους μονοπωλιακούς ομίλους σε βάρος του δικαιώματος του λαού για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών αλλά και να συγκαλύψει τις πελώριες ευθύνες τους, γιατί στήριξαν, στηρίζουν και αποφασιστικά υλοποιούν αυτή τη στρατηγική προσπαθώντας να πείσουν το λαό ότι υπάρχει φιλολαϊκή λύση μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Αγωνιστική Συνεργασία: Εφιαλτικός ο λογαριασμός της «απελευθέρωσης» για τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους του κλάδου

Ακόμα βαρύτερος κι απ’ όσα αρχικά είχε φανεί θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο «λογαριασμός» που στέλνουν η κυβέρνηση της ΝΔ και η νέα διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ στα λαϊκά στρώματα, καλώντας τα να πληρώσουν τα σχέδια «εξυγίανσης» και «διάσωσής» της, προκειμένου στο πλαίσιο της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής Ενέργειας η εταιρεία να γίνει πιο «θελκτική» στους επενδυτές.

Το σχέδιο που διέρρευσε χτες (μέσω του ΑΠΕ που επικαλείται πηγές του ΥΠΕΝ) σοκάρει, αφού μεταξύ άλλων προβλέπει:

Αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος από 16,4 έως 19,4% (!), ανάλογα με την κλίμακα κατανάλωσης, που θα ισχύσουν από την 1η Σεπτέμβρη.
Θυμίζουμε ότι την τελευταία δεκαετία, στο πλαίσιο πάντα της πολιτικής της «απελευθέρωσης», που ακολούθησαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις, τα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν εκτοξευτεί κατά 150%! Σε αυτά έρχονται τώρα να προστεθούν και οι νέες αυξήσεις.

Επίσης προβλέπεται Μείωση της έκπτωσης συνέπειας που κάνει η ΔΕΗ στους συνεπείς πελάτες της, από το 10% στο 5%. Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί από 1η Απρίλη, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση από το 15% στο 10%, Επιβολή «ρήτρας ρύπων» στα τιμολόγια, η οποία μεταφράζεται σε επιβάρυνση των καταναλωτών από τις χρηματιστηριακές αγοραπωλησίες πάνω στα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Όλα αυτά μάλιστα αποτελούν μόνο ένα μέρος της επίθεσης με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπα τα λαϊκά στρώματα, αφού ο σχεδιασμός που είχε ξεκινήσει να υλοποιείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον συνεχίζει η Ν.Δ προβλέπει ακόμη παραπέρα ένταση των εκβιασμών και απειλών προς λαϊκά νοικοκυριά, εργαζόμενους, ανέργους και αυτοαπασχολούμενους που έχουν ανεξόφλητες οφειλές, λόγω της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και στους όρους ρύθμισης της οφειλής τους που επιβάλλει η επιχείρηση.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ακόμα «τιτλοποίηση» οφειλών για πώληση σε επενδυτικά ταμεία (funds) ή κατάθεση ως εχέγγυου αυτών των τιτλοποιημένων οφειλών για τη δανειοδότηση της επιχείρησης, όπως επίσης και εκατοντάδες απολύσεις, περαιτέρω περικοπές μισθών για τους εργαζόμενους του κλάδου και βέβαια πώληση «φιλέτων» της επιχείρησης.

Τσεκούρι και στις εκπτώσεις για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ

Την ίδια ώρα, με χτεσινή ανακοίνωση Τύπου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προανήγγειλε «τσεκούρι» στην έκπτωση που έχουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία μάλιστα είναι κατοχυρωμένη με Σ.Σ.Ε, και φορολογείται στην ανώτατη κλίμακα.
Η έκπτωση θα περιοριστεί στο 30%, από περίπου 75% που υπολογίζεται κατά μέσο όρο σήμερα, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο. Μάλιστα, το υπουργείο Ενέργειας προκαλεί, αφού παρουσιάζει την απόφαση αυτή ως «άλλη μια δύσκολη απόφαση που λαμβάνεται με στόχο τη διάσωση της ΔΕΗ», καλώντας τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη για «να συμβάλουν στην υπέρβαση της κρίσης» της εταιρείας!

Να δοθεί αγωνιστική απάντηση

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα όχι μόνο δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τους σχεδιασμούς αυτούς, αλλά χρειάζεται να δώσουν άμεσα αγωνιστική απάντηση.

Να εντείνουν την πάλη τους:

Ενάντια στις αυξήσεις, για μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ρεύμα φθηνό για το λαό. Καμία διακοπή ρεύματος σε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, φτωχό αγρότη.

Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ. Κανένα κλείσιμο μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Καμία πώληση ΑΗΣ και ΥΗΣ, ορυχείων. Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ.
Ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της απελευθέρωσης στρατηγικών τομέων της οικονομίας (Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Ύδρευση). Αποκλειστικά κρατικοί ενιαίοι φορείς, που ως λαϊκή περιουσία θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

Καμία απόλυση εργαζομένων.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα στη ΔΕΗ.

Όχι στην εντατικοποίηση και στο δουλεμπόριο των εργολάβων, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.

Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος στις εργολαβίες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.