Πτολεμαΐδα: Σοβαρό πρόβλημα στην εύρεση φοιτητικής στέγης – Που κυμαίνονται τα ενοίκια σε Πτολεμαΐδα και Κοζάνη

Δυσεύρετη είναι η φοιτητική στέγη στην Πτολεμαΐδα και σύμφωνα με τον μεσιτικό κλάδο, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εύρεσης στέγης για τους νέους φοιτητές που πέρασαν στα δύο τμήματα της περιοχής. Την ίδια στιγμή τα ενοίκια κυμαίνονται σε «τσιμπημένες τιμές», ιδίως αν αναζητήσει κανείς κατοικία σε νέα οικοδομή, ειδικά αν πρόκειται για επιπλωμένη.

Ειδικότερα, μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr» ο Αλέξανδρος Γκλιάγιας από το μεσιτικό γραφείο «ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», είπε πως το πρόβλημα εύρεσης φοιτητικής στέγης είναι σοβαρό, αφού δεν υπάρχουν σπίτια. «Έχουμε σχεδόν ξεμείνει! Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, ιδίως σε μικρότερα σπίτια μέσα στην πόλη, ενώ και τα μεγαλύτερα σπίτια που είναι διαθέσιμα είναι και αυτά περιορισμένα».

Ο ίδιος επεσήμανε, επίσης, πως ήδη κάποιοι γονείς έκλεισαν σπίτι με την ανακοίνωση των βαθμών, γνωρίζοντας εκ των προτέρων που θα περάσει το παιδί τους, ενώ τις τελευταίες ημέρες με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής η ζήτηση για φοιτητική στέγη έχει εκτοξευθεί.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των ενοικίων, για ένα στούνιο σε οικοδομές του ’80 ξεκινάει από τα 150 ευρώ και φτάνει για ανακαινισμένα διαμερίσματα 45-50 τ.μ. (γκαρσονιέρες) στα 250 με 300 ευρώ. Σε πιο νέες οικοδομές 10ετίας μπορεί να φτάσει και τα 280 με 300 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα επιπλωμένα διαμερίσματα, αντίστοιχα για στούντιο οι τιμές ξεκινούν από τα 200 ευρώ και φτάνουν για ανακαινισμένα στούντιο και γκαρσονιέρες τα 250 με 280 ευρώ. Στα νεώτερα επιπλωμένα διαμερίσματα (δεκαετίας), οι τιμές «σκαρφαλώνουν» στα 300 με 350 ευρώ. Στην έλλειψη σπιτιών εφέτος συμβάλει σημαντικά η ενοικίαση σπιτιών από εργαζόμενους της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5», εξηγεί ο ίδιος, ενώ συμπληρώνει πως τη ζήτηση σπιτιών έχει αυξήσει κατακόρυφα και η έλευση δεύτερης σχολής στην πόλη (η Εργοθεραπεία, εκτός της Μαιευτικής που προϋπήρχε).

Σε ερώτηση για αν μπορεί να βρει κανείς σπίτι στα περίχωρα της Πτολεμαΐδας ο κ. Γκλιάγιας απάντησε πως και εκεί η αγορά είναι περιορισμένη, ενώ τα σπίτια αυτά είναι πιο δύσκολα προσβάσιμα. Μια λύση μπορεί να δοθεί με ενοικίαση μεγαλύτερων σπιτιών (δηλαδή 80 με 100 τ.μ.), στα οποία τα ενοίκια κυμαίνονται από 250 μέχρι 350 ευρώ.

Πόσο πάνε οι τιμές για φοιτητική στέγη στην Κοζάνη

Στην Κοζάνη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Δυτικής Μακεδονίας, σπίτια υπάρχουν, αν και κάπως λιγότερα σε σχέση με άλλες χρονιές, με την αγορά να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με άλλες χρονιές σε διαθεσιμότητα και τιμές.

Το θετικό είναι ότι παρόλη την έλλειψη, στην Κοζάνη οι τιμές συγκρατήθηκαν στα περυσινά επίπεδα. Βασικό είναι να αναζητάει κανείς προσεγμένο σπίτι, με τηλεθέρμανση, ανακαινισμένο, συντηρημένο, παροχές που πρέπει να παρέχουν οι ενοικιαστές, τόνισε ο ίδιος.

Μικρά σπίτια, όπως στούντιο βρίσκει κανείς στην Κοζάνη με 170 – 180 ευρώ ενώ για γκαρσονιέρες θα χρειαστεί να δώσει 200-250 ευρώ Ο ίδιος προσθέτει πως η Κοζάνη είναι μια βατή πόλη, οι αποστάσεις είναι μικρές και όλες οι γειτονιές είναι προσβάσιμες, τονίζει ο ίδιος.

Το ρεπορτάζ είναι του e-ptolemeos.gr

6 σχόλια στο άρθρο “Πτολεμαΐδα: Σοβαρό πρόβλημα στην εύρεση φοιτητικής στέγης – Που κυμαίνονται τα ενοίκια σε Πτολεμαΐδα και Κοζάνη

  1. Οι τιμές ενοικίασης είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που αναφέρονται στο συγκεκριμένο άρθρο!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.