1964 η χαμένη Σιάτιστα μέσα από ένα έγχρωμο ντοκιμαντέρ



Είναι μερικές φορές που όσο και αν προσπαθείς δεν μπορείς να κρατήσεις κάτι μυστικό. Πόσο μάλλον όταν αυτό που κρύβεις μπορεί να χαρακτηριστεί και ως κειμήλιο.

Πρόκειται για ένα έγχρωμο δεκαπεντάλεπτο ερασιτεχνικό ντοκιμαντέρ με θέμα ένα μικρό οδοιπορικό στην Σιάτιστα. Της Σιάτιστας που μεγάλο κομμάτι της έφυγε. Της Σιάτιστας που κράτα ακόμα ένα μεγάλο κομμάτι της πολιτιστικής της κληρονομιάς της ζωντανό. Το κομμάτι της που πρέπει να κρατήσουμε ακόμα ζωντανή.

Είναι σπαρακτικό όταν βλέπεις αρχοντικά να στέκουν επιβλητικά πριν πενήντα και πλέον χρόνια και σήμερα είτε να μην υπάρχουν, είτε να είναι ένας σωρός από ερείπια. Όπως για παράδειγμα η αποθήκη του Μήκα.

Στην τεκμηρίωση αναφέρεται ότι το ντοκιμαντέρ ανήκει στο αρχείο του ζωγράφου Γεώργιου Μανουσάκη. Ο Κρητικός Γεώργιος Μανουσάκης αποτελεί μεν έναν από τους αξιολογότερους ζωγράφους της δεκαετίας του 30 αλλά ήταν και κινηματογραφιστής. Γύρισε περίπου σαράντα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους και βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στην ζωγραφική.

Θα προσέφερε πραγματικά η βοήθεια όλων σας, να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες , για το γύρισμα του ντοκιμαντέρ στην Σιάτιστα, για τα χαμένα αρχοντικά, για τα πρόσωπα που εμφανίζονται σε αυτό.

Λάζαρος Γ. Κώτσικας – siatistawalk.blogspot.com

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.