Με ρίζες από τον Κρόκο Κοζάνης ο νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, Νικήτας



Ποιος είναι ο Ελληνοαμερικανός μητροπολίτης που εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως ο νέος Aρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας

Ορίζοντας ως χρέος του το «να κρατήσουμε αναμμένο το καντήλι της Ορθοδοξίας στις Βρετανικές Νήσους και αυτό το καντήλι να το ανανεώσουμε με λάδι ανόθευτο και διαυγές, το λάδι της ορθοδόξου πίστεως» και έχοντας απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών που αυτό συνεπάγεται, καθώς «έρχομαι σε μια εποχή που κλονίζεται ο κόσμος από πολλές δοκιμασίες και ανισότητες», ανέλαβε τα καθήκοντά του στη νέα του επαρχία, την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας.

Ο 64χρονος Νικήτας, μέχρι πρότινος Μητροπολίτης Δαρδανελλίων και διευθυντής του Αθηναγόρειου Ινστιτούτου Θεολογίας στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, εξελέγη τον περασμένο Ιούνιο παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου επικεφαλής της Βρετανικής Εκκλησίας και διάδοχος του επί 31 έτη Αρχιεπισκόπου Γρηγορίου, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Η τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας στο Λονδίνο στις 17 Ιουλίου, παρουσία πλήθους ιεραρχών, επισήμων και πιστών, που τίμησαν την τελετή και αναφώνησαν «Αξιος!» για τον νέο προκαθήμενο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στη Μεγάλη Βρετανία. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντώνης Η. Διαματάρης, ενώ την Κυπριακή Δημοκρατία ο Υπατος Αρμοστής Ευριπίδης Ευρυβιάδης. Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Δημήτριος Καραμήτσος-Τζιράς, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ιρλανδία, Αικατερίνη Σιμοπούλου, ο Μητροπολίτης Πάφου, η Επίσκοπος του Λονδίνου.

Ο κ. Νικήτας στον ενθρονιστήριο λόγο του ευχαρίστησε, καταρχάς, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Διαβεβαίωσε ότι το βλέμμα του θα είναι πάντοτε στραμμένο στο Φανάρι και ζήτησε «μαζί να προσευχηθούμε για το μαρτυρικό μας Φανάρι, για την ειρήνη σε όλο τον κόσμο, για τους δοκιμαζομένους αδελφούς μας, τους εν θλίψει και δοκιμασία ευρισκομένους. Μαζί να προσευχηθούμε για τη νεολαία μας και για όλο τον κόσμο».

Η Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας είναι ένας σημαντικός σταθμός στη μακρά πορεία του κ. Νικήτα στον χώρο της Εκκλησίας που ξεκίνησε το 1985 με τη χειροτονία του ως διακόνου. Το 1987 διετέλεσε γραμματέας της Ιεράς Επισκοπής Σικάγου, ενώ το 1988 ανέλαβε πρωτοσύγκελος της Επισκοπής Σικάγου. Το 1996 εξελέγη Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ. Από το 2007 έως την ενθρόνισή του ήταν Μητροπολίτης Δαρδανελλίων.

«Λαβέ Σοφίαν Θεού και ύδατα από τα στενά των Δαρδανελλίων τα αγγίζοντα την γην της Ανατολής και ελθέ και ράνον με αυτά το ποίμνιόν σου», κάλεσε τον κ. Νικήτα ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, κατά την τελετή της ενθρόνισης, προσφωνώντας τον εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Το ποίμνιο ήταν σταθερός συνοδοιπόρος του κ. Νικήτα και ο ίδιος ανέδειξε τη σημασία και τον ρόλο του και στα νέα του καθήκοντα. Μαζί με το νέο του ποίμνιο, όπως είπε, θα στηρίξει τα σχολεία, τους συλλόγους της παροικίας και πάνω απ’ όλα τη νεολαία – ανέφερε μάλιστα τους δύο σύγχρονους «εχθρούς» που πρέπει να αντιμετωπίσουν, τη δουλεία και την εμπορία λευκής σαρκός.

Ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας είναι δεύτερης γενιάς Ελληνοαμερικανός, με ρίζες από τον Κρόκο Κοζάνης και την Κάλυμνο. Μάλιστα, ο θείος του πατέρα του, Ιωακείμ Λιούλιας ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος εκτελέστηκε στην Κοζάνη από τους Γερμανούς. Ως Ελληνας της Ομογένειας, από την οποία, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», έχει πάρει μόνο αγάπη και υποστήριξη, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί σε αυτήν και στους δεσμούς που τον συνδέουν. «Μπορεί να είμαστε απόδημοι, όμως στην καρδιά μας κτυπάει πάντοτε ο ελληνικός παλμός, στις φλέβες μας ρέει αίμα ελληνικό, το αίμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το αίμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Παλαιών Πατρών Γερμανού, το αίμα των Αγίων Νεοφανών Οσίων και Πατέρων, Εφραίμ Νέας Μάκρης, Παϊσίου του Αγιορείτου, Ιακώβου Τσαλίκη, Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτη και Αμφιλοχίου Μακρή», ανέφερε κατά την ομιλία του στην τελετή ενθρόνισής του.

Άριστες σχέσεις με το Άγιον Όρος

Αρρηκτους πνευματικούς δεσμούς διατηρεί ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας με το Αγιον Ορος. Μάλιστα, όπως ανέφερε μιλώντας αμέσως μετά την εκλογή του από την Ιερά Σύνοδο στον «Εθνικό Κήρυκα», πέρυσι είχε επισκεφθεί τις Μονές Διονυσίου, Γρηγορίου, Ξενοφώντος στους Θωμάδες. Με την ευκαιρία της ενθρόνισης ζήτησε από τους Αγιορείτες Πατέρες «όταν επικοινώνησαν μαζί μου να μου ευχηθούν, να προσεύχονται για μένα. Παρακάλεσα τον π. Μεθόδιο στο Πρωτάτο να πάει στην εικόνα της Παναγίας Αξιον Εστίν και να κάνει μετάνοια εκ μέρους μου».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στο θέμα της «μαρτυρικής», όπως τη χαρακτήρισε, Κύπρου. Απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαβεβαίωσε ότι «θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας στον αγώνα της μαρτυρικής Κύπρου για βιώσιμη λύση του προβλήματος της Μεγαλονήσου. Οι προσευχές μας θα συνοδεύουν πάντοτε τους ξεριζωμένους πρόσφυγες και τις οικογένειες των αγνοουμένων».

Με αφορμή την ενθρόνιση του κ. Νικήτα, ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου, ο οποίος είναι νομικός του σύμβουλος αλλά συνδέεται και με πολυετή φιλία μαζί του, εξέφρασε στο «ΘΕΜΑ» την περηφάνια και τη βεβαιότητα για το έργο που θα επιτελέσει: «Διακατέχομαι από αισθήματα βαθιάς συγκίνησης και περηφάνιας για την πανηγυρική και ομόφωνη εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου με τον οποίο με συνδέουν πολλαπλοί δεσμοί. Ενθυμούμαι τα 11 χρόνια της Διακονίας στη Μητρόπολη Χονγκ Κονγκ και Απω Ανατολής, με πλούσιο και άγνωστο σε πολλούς έργο του, κυρίως στην Ινδία. Είμαι βέβαιος ότι η Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας θα γνωρίσει κατά τη διακονία του ημέρες άνθησης και δημιουργίας».

Από το protothema.gr

2 σχόλια στο άρθρο “Με ρίζες από τον Κρόκο Κοζάνης ο νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, Νικήτας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.