Ελάχιστα φορτία σκουπιδιών έχουν φύγει από την Αιγιάλεια για Κοζάνη – Μόλις το 18% των μεταφερόμενων σκουπιδιών θα καταλήξει σε ΧΥΤΥ



Η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Ανατολικής Αιγιάλειας χαρακτηρίζει ως «καταστροφικά» τα σχέδια για την περιοχή της Ανατολικής Αιγιάλειας, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων.

Με αφορμή δηλώσεις του απερχόμενου δημάρχου Θανάση Παναγόπουλου, υποστηρίζει πως «το πρόβλημα της παραμονής των σκουπιδιών στους δρόμους εντείνεται, έχοντας επιπτώσεις στην υγεία κατοίκων και επισκεπτών αλλά κυρίως στην τουριστική κίνηση και την τοπική οικονομία», εγκαλώντας τον, ότι «αποκρύβει το ζήτημα ότι τόσο η μεταφορά όσο και η διάθεση των απορριμμάτων έχουν ανατεθεί -με συνοπτικές διαδικασίες με τις πλάτες της κυβέρνησης- σε ιδιώτες».

Σύμφωνα με την Επιτροπή μέχρι τώρα ελάχιστα φορτία έχουν φύγει για Κοζάνη, ενώ το κόστος της μεταφοράς των σκουπιδιών φαίνεται να είναι δυσβάστακτο για το Δήμο και υπάρχει προβληματισμός αν μπορεί να λειτουργήσει αυτή η λύση, ενώ εκτιμά ότι η υπογραφείσα (αόρατη) σύμβαση μετά βίας φθάνει να λύσει το πρόβλημα για 30-40 ημέρες.

Παράλληλα η Συντονιστική Επιτροπή επικαλείται εκτιμήσεις υπευθύνων από την Κοζάνη, που αναφέρουν ότι μόλις το 18% των μεταφερόμενων σκουπιδιών θα καταλήξει σε ΧΥΤΥ, πράγμα που σημαίνει ότι χοντρικά το 80% του όγκου των σκουπιδιών που μεταφέρονται, θα μπορούσε να είχε ανακυκλωθεί, αν ο Δήμος Αιγιάλειας στοιχειωδώς είχε ασχοληθεί με το θέμα της ανακύκλωσης.

Επίσης επειδή με τη δημιουργηθείσα κατάσταση ακούγεται όλο και πιο συχνά ότι “η μόνη ρεαλιστική λύση είναι να λειτουργήσει και πάλι η Αιγείρα” η Επιτροπή επισημαίνει:

– Σχεδόν κανένα έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα στο ΧΥΤΑ Αιγείρας.

– Σύμφωνα με την ΠΔΕ/ΔΠΧΣ/201525/3484 της 25/7/2019 της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο υδροφόρος ορίζοντας του ΧΥΤΑ Αιγείρας εξακολουθεί να εμφανίζει μόλυνση παρά το γεγονός ότι δεν έχουν αποτεθεί σκουπίδια εδώ και έξη μήνες. Στο ίδιο έγγραφο της Περιφέρειας ο ΧΥΤΑ εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις που καθιστούν αδύνατη την επαναλειτουργία του. Άλλωστε η διαταχθείσα από το δικαστήριο ογκομέτρηση θα αποδείξει τον υπερκορεσμό του καθιστώντας αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας του.

– Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο κ. Καλογερόπουλο τις προεκλογικές αλλά και μετεκλογικές (αυτοπροσώπως στην Επιτροπή Αγώνα) υποσχέσεις του περί μη επαναλειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας.

-Όσον δε αφορά τη νέα μελέτη και το φάκελο νέας αδειοδότησης που έχει κατατεθεί εδώ και ένα χρόνο σχεδόν στην αποκεντρωμένη, ολοκληρώθηκε. Πληροφορούμαστε έτσι, πως ο κ. Παναγόπουλος κατέθεσε μελέτη για δημιουργία δεύτερου κυττάρου στον πολύπαθο ΧΥΤΑ, όπου θα δέχεται απορρίμματα όλης της Αιγιάλειας με προβλεπόμενο χρόνο λειτουργίας 5,5 χρόνια. Όλα αυτά βέβαια βρίσκονται σε διαβούλευση που δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να εγκριθούν από τις αρμόδιες αρχές. Γιατί αποτελεί νομικό αδίκημα η τυχόν έγκριση της μελέτης που δεν πληροί τους όρους και δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες η οποιαδήποτε υπογραφή υπαλλήλου.

Οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας, δηλώνουν την ετοιμότητά τους «να ξαναβγούν στους δρόμους και με κάθε μέσον να υπερασπιστούν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους για την προστασία του περιβάλλοντος, της ανθρώπινης ζωής και υγείας και της αξιοπρέπειάς τους».

Από το achaianews.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.