Λύεται ο γόρδιος δεσμός του Κλεισθένη: Χάνεται το σενάριο της συνεργασίας στο Δήμο Κοζάνης – Γράφει ο Μιχάλης Αγραφιώτης



Του Μιχάλη Αγραφιώτη:

Δεν υπάρχει πρόβλημα για τους νέους Δημάρχους, όσον αφορά την πλειοψηφία τους στη λήψη αποφάσεων για το Δήμο. Ακόμα και μειοψηφία να έχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο μπορούν να πάρουν τις σημαντικές αποφάσεις μόνοι τους, χωρίς να έχουν την ανάγκη δύσκολων και επώδυνων συνεργασιών. Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που θα κατατεθεί τη Δευτέρα θα αναφέρει τα εξής: “Τα σημαντικότερα ζητήματα των Δήμων και οι βασικές αποφάσεις θα λαμβάνονται από την οικονομική επιτροπή, την επιτροπή ποιότητας ζωής και καθημερινότητας και τα ΝΠΔΔ των Δήμων. Η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει ότι ο εκλεγείς δήμαρχος θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην οικονομική επιτροπή, στην επιτροπή ποιότητας ζωής και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου του Δήμου”. Από τη στιγμή που τα σημαντικότερα θέματα όπως ο προϋπολογισμός, ο ισολογισμός, τα δημόσια έργα, αλλά και αποφάσεις για τα σημαντικότερα θέματα του δήμου θα μπορούν να περάσουν μέσα από τους οργανισμούς και τις επιτροπές που θα έχει η πλειοψηφία ο δήμαρχος τότε ο ρόλος του δημοτικού συμβουλίου θα είναι απλά συμβολικός. Με αυτό τον τρόπο του Υπουργείου Εσωτερικών λύνονται τα χέρια των Δημάρχων, ακόμα και αυτών που έχουν μειοψηφία στο Δημοτικό συμβούλιο τους. Το Υπουργείο Εσωτερικών σε ανεπίσημες δηλώσεις αναφέρει τα εξής: “η νομοθετική ρύθμιση θα αποδίδει την πλειοψηφία στον δήμαρχο και στον περιφερειάρχη στα βασικά όργανα του δήμου και της Περιφέρειας, δηλαδή στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Οι δύο αυτές επιτροπές αποφασίζουν για πολλά από τα μεγάλα ζητήματα στους δήμους και στις Περιφέρειες”.

Με αυτή τη νομοθετική παρέμβαση είναι πασιφανές ότι ο Δήμαρχος είναι ο “Κυρίαρχος” του παιχνιδιού και δεν χρειάζεται καμία συνεργασία. Επίσης ο Δήμαρχος δεν χρειάζεται να δώσει καμιά θέση Αντιδημάρχου στις υπόλοιπες παρατάξεις. Είναι λογικό κανείς από τα στελέχη της δημοτικής παράταξης της συμπολίτευσης να δεχθεί να μην πάρει θέση αντιδημάρχου, ώστε να την πάρει τη θέση κάποιος της αντιπολίτευσης.

Η νομοθετική παρέμβαση διευκολύνει τους δημάρχους Εορδαίας, Βοΐου και Σερβίων στο να ξεκινήσουν τη διακυβέρνηση του Δήμου μόνοι τους και να λαμβάνουν τις αποφάσεις μόνοι τους.

Στο Δήμο Κοζάνης ο Λάζαρος Μαλούτας μπορεί να στελεχώσει τις επιτροπές με στελέχη του συνδυασμού του και να κυβερνήσει το Δήμο Κοζάνης χωρίς κανένα μα κανένα πρόβλημα. Ιδεολογικές διαφορές των συνδυασμών Μιχαηλίδη και Σημανδράκου δημιουργούν φυσιολογικά εμπόδια στη συνεργασία τους με τον Λάζαρο Μαλούτα. Ο μεν Κυριάκος Μιχαηλίδης εκπροσωπεί μία παράταξη η οποία δεν συνεργάζεται πλέον με το ΚΙΝΑΛ και ο Βαγγέλης Σημανδράκος έχει βασικές ιδεολογικές διαφορές, όπως η πολιτική της ΔΕΥΑΚ που δεν πρόκειται να αλλάξει το Λάζαρο Μαλούτα. Όλα δείχνουν ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί συνεργασία συνδυασμών στο Δήμο Κοζάνης και ότι ο Λάζαρος Μαλούτας μπορεί και πρέπει να πορευτεί μόνος του. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες από το συνδυασμό του Λάζαρου Μαλούτα λένε ότι οφείλει να εφαρμόσει την ευεργετική νομοθετική διάταξη που εξήγγειλε το Υπουργείο Εσωτερικών και να κυβερνήσει μόνος του το Δήμο αξιοποιώντας μόνο δικά του στελέχη που τον στήριξαν σε εκλογές.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Λύεται ο γόρδιος δεσμός του Κλεισθένη: Χάνεται το σενάριο της συνεργασίας στο Δήμο Κοζάνης – Γράφει ο Μιχάλης Αγραφιώτης

  1. Από Σεπτέμβρη στα μουτκα όλα από Σεπτέμβρη πάλη σαμπάνια και πούρα σαμπάνια και πούρα
    Ευτυχώς μουταε δεν θα πεθάνουν από το κάπνισμα ήρθε ο Μητσοτάκης.
    Και πες το φιλαράκισου με τα μπαρ φουγάρα κάθε μέρα το 100 εκεί θα είναι και όχι η κολλητοί σου της δημοτικής τα παιχνίδια σου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.