Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Θερινό σινεμά με την ταινία «Ένας υπέροχος απατεώνας»



Μετά από τα «τερτίπια» του καιρού, ξεκινούν επιτέλους την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019 στις 9:30 μ.μ., οι θερινές κινηματογραφικές προβολές από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Κοζάνης, στην αυλή του στεκιού, με την κωμωδία «Ένας υπέροχος απατεώνας» (The Fortune Cookie – 1966), σε σκηνοθεσία Μπίλι Γουάιλντερ. Η ταινία σηματοδότησε την πρώτη από τις 11 συνεργασίες του κινηματογραφικού διδύμου Τζακ Λέμον και Γουόλτερ Ματάου, ο οποίος βραβεύτηκε με Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του.

Συμπρωταγωνιστούν επίσης οι Τζούντι Γουέστ και Ρον Ριτς.

Ένας μεροκαματιάρης κάμεραμαν (Τζακ Λέμον) τραυματίζεται σε αγώνα όταν ένας αθλητής αμερικανικού ποδοσφαίρου πέφτει πάνω του. Στο νοσοκομείο τον επισκέπτεται ο γαμπρός του (Γουόλτερ Ματάου), κομπιναδόρος δικηγόρος μηνύσεων. Και ενώ ο τραυματισμός του εν τέλει αποδεικνύεται κάτι λιγότερο από ελαφρύς, ο Γουόλτερ Ματάου συλλαμβάνει την ιδέα να προσποιηθούν ολική παράλυση για να κερδίσουν λεφτά. Ο Τζακ Λέμον τελικά συμφωνεί, όταν ο γαμπρός του τον πείθει πως έτσι θα τον λυπηθεί και
θα γυρίσει πίσω η πρώην γυναίκα του. Έτσι, οι δύο τους καταστρώνουν σχέδιο για να πείσουν τους πάντες.

Ο Μπίλι Γουάιλντερ, εμπνεύστηκε για τη συγγραφή του σεναρίου βλέποντας έναν αγώνα αμερικανικού ποδοσφαίρου, στον οποίο παίχτης συγκρούστηκε με κάμεραμαν και δημιούργησε μια κωμωδία με χιούμορ και ρυθμούς αρκετά μπροστά από την εποχή της.

Ο Γουάιλντερ είχε προτείνει στον Τζακ Λέμον, τον Φρανκ Σινάτρα ή τον Τζάκι Γκλίσον στον συμπρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά ο ηθοποιός επέμεινε στο όνομα του Ματάου.

Η παραγωγή της ταινίας καθυστέρησε για μερικές εβδομάδες εφόσον ο Ματάου υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Όταν επέστρεψε στα κινηματογραφικά πλατό είχε χάσει περίπου 15 κιλά γι’ αυτό το λόγο αναγκάστηκε να φορέσει βαρύ παλτό για να αποκρύψει την απώλεια βάρους. Ήταν η δεύτερη φορά που κάποιος από τους ηθοποιούς σε ταινία του Γουάιλντερ παρουσίαζε πρόβλημα καρδιολογικού ενδιαφέροντος. Στην προηγούμενη ταινία του Φίλησέ με Κουτέ (Kiss Me Stupid) ο Πίτερ Σέλερς που επρόκειτο να ερμηνεύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο υπέστη καρδιακή προσβολή και ο σκηνοθέτης αναγκάστηκε να τον αντικαταστήσει με τον Ρέι Γουόλστον.

Είχε 4 υποψηφιότητες για Όσκαρ:
Β’ Ανδρικού Ρόλου – Γουόλτερ Ματάου
Πρωτότυπου Σεναρίου – Μπίλι Γουάιλντερ & Ι.Α.Λ. Ντάιαμοντ
Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης – Ρόμπερτ Λούθαρντ & Έντουαρντ Μπόιλ
Φωτογραφίας σε Ασπρόμαυρη Ταινία – Τζόζεφ ΛαΣέλ

Κέρδισε ένα Όσκαρ:
Β’ Ανδρικού Ρόλου – Γουόλτερ Ματάου

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το «Μαγαζάκι της Προσφοράς» θα είναι ανοιχτό κάθε Τετάρτη 7 – 9.30 το απόγευμα στον επάνω όροφο του στεκιού, όπου μπορείτε να το επισκέπτεστε. Ο χώρος αυτός που διαμορφώθηκε με το σεβασμό που του αξίζει, γεμίζει εδώ και χρόνια με χρήσιμα αντικείμενα που προσφέρονται από εσάς, αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε, όπως βιβλία, ρούχα, διακοσμητικά, DVD, CD, παιχνίδια κ.α. Αυτά τα χρηστικά αντικείμενα που συγκεντρώνονται και εκτίθενται στο «μαγαζάκι», μπορεί ο καθένας μας να τα προμηθεύεται αντί ενός συμβολικού ποσού που καθορίζεται από την προσωπική αποτίμηση και τη δυνατότητα του καθένα μας. Μ’ αυτό τον τρόπο γεμίζουμε τον κουμπαρά της προσφοράς που ανοίγει στο τέλος του χρόνου για να ενισχύσει οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας.

Επίσης, για άλλη μια χρονιά, καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου.

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019 στις 9:30 μ.μ. στην αυλή των ασμάτων και των θεαμάτων, στην κερασιά από κάτω.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.