Πανηγυρίζει το ιστορικό Εξωκλήσι της Αγίας Κυριακής (Σκούλιαρης) της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης την Κυριακή 7 Ιουλίου



Πανηγυρίζει το ιστορικό Εξωκλήσι της Αγίας Κυριακής (Σκούλιαρης) της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, την Κυριακή, 7 Ιουλίου 2019, ημέρα μνήμης της αγίας μεγαλομάρτυρος Κυριακής της αθληφόρου.

Το πρωί της Κυριακής (7-7-2019) ώρα 7:30 – 10:30 π.μ. θα τελεστεί ο καθιερωμένος Αγιασμός, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

Θα ακολουθήσει ο παραδοσιακός κυκλικός χορός γύρω από το ι. Εξωκλήσι, στον οποίο συμμετέχει όλο το εκκλησίασμα και το εορταστικό κέρασμα για όλους τους πιστούς.

Το ιερό Εξωκλήσι της Αγίας Κυριακής (Σκούλιαρης) με καταπληκτική θέα προς τον κάμπο του Βελβεντού και τη λίμνη Αλιάκμονα-Πολυφύτου, βρίσκεται πάνω από το ‘’Σκεπασμένο’’ Βελβεντού. Παλιό ανηφορικό και ελικοειδές μονοπάτι συνδέει το ‘’Σκεπασμένο’’ με το Εξωκλήσι.

Για να ανεβεί κανείς με το αυτοκίνητό του στο Εξωκλήσι ακολουθεί από το Βελβεντό τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς τη Σκούλιαρη. Σε ένα αρκετό ύψος της διαδρομής αυτής γίνεται παράκαμψη (υπάρχει πινακίδα) σε χωμάτινο δρόμο μέχρι το Εξωκλήσι.

Εκκλησάρης του Εξωκλησιού είναι ο Στέργιος Κακούλης. Το Εξωκλήσι έχει νάρθηκα ανοιχτό, είναι ανακαινισμένο, φροντισμένο αυτό και το ευρύχωρο προαύλιό του, όπου υπάρχει χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων.

Η ευλάβεια των Σκουλιαριωτών προς την Αγία Κυριακή είναι ιδιαίτερη και φαίνεται από τη σημερινή ονομασία του χωριού, που μετονομάστηκε από Σκούλιαρη σε Αγία Κυριακή. Η ευλάβεια συνεχίζεται και στις νεότερες γενιές, οι οποίες ταξιδεύοντας από το Βελβεντό, από την Κοζάνη, από τη Βέροια και από παντού αλλού, νέοι γονείς (γαμπροί, νύφες) με τα παιδιά τους προσέρχονται στην πανήγυρη του Εξωκλησιού, λειτουργούνται, κοινωνούν, γνωρίζονται αναμεταξύ τους και γνωρίζουν τις ρίζες τους. Ένας δεσμός κοινής πίστης, αγάπης και χαράς ανάμεσα στους ανθρώπους επαναβεβαιώνεται με κέντρο το ιστορικό Εξωκλήσι της Αγίας Κυριακής Σκούλιαρης (όπως και με όλα τα Εξωκλήσια της υπαίθρου χώρας) μέσα στη Θεία Λατρεία της Εκκλησίας.

Το Υπουργείο της Παιδείας δεν πρέπει να το αγνοεί ή να το προσπερνά αυτό, πολύ χειρότερα να στρέφεται εναντίον αυτής της πολλαπλασιαστικής κοινότητας χαράς και κοινού βίου, που έρχεται από πολύ μακριά και θα πάει πολύ μακριά, όταν πάει να φτιάξει και να εφαρμόσει στα σχολεία παιδαγωγικές θεωρήσεις και πρακτικές.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.