Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Εορδαίας για την μονιμοποίηση των αναπληρωτών – συμβασιούχων εκπαιδευτικών



Την τελευταία δεκαετία χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, προσλαμβάνονται και απολύονται στα σχολεία μας, καλύπτοντας σε πολλές περιπτώσεις πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εκπαίδευσης, χωρίς την δυνατότητα διορισμού, περιφερόμενοι όμηροι των πολιτικών που εφαρμόζονται, θύματα της κρίσης με την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων.

Με εξαίρεση περίπου 450 διορισμών που υλοποιήθηκαν μετά από δικαστικές αποφάσεις, και παρά της υποσχέσεις που κάθε χρόνο επαναλαμβάνονται, δεν έγιναν ποτέ μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα, προσπαθούν να διαχειριστούν το έλλειμμα προσωπικού που έχουμε στην εκπαίδευση, κάνοντας αλλαγές σε ωρολόγια προγράμματα, συγχωνεύσεις μαθημάτων, τμημάτων, ειδικοτήτων, αλλαγές στις αναθέσεις, ακόμα και στις συμβάσεις και τους όρους πρόσληψης των αναπληρωτών.

Τα κόμματα εξουσίας, πριν τις βουλευτικές εκλογές, διαπληκτίζονται για την αναλογία προσλήψεων και αποχωρήσεων στο Δημόσιο. Η αναλογία αποχωρήσεων – προσλήψεων 1 : 1ή αναλογία 1 : 5, για την οποία αποφάσισαν στην πράξη, δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Στα χρόνια, των μνημονίων (1ο, 2ο και 3ο μνημόνιο), επί κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από τα σχολεία πάνω από 35.000 εκπαιδευτικοί. Η αναλογία προσλήψεων αποχωρήσεων είναι 1 : 77.

Μας εξαπατούν, μας λένε ψέματα. Η κοροϊδία είναι διαχρονική από όλες τις κυβερνήσεις που κινούνται στον ίδιο αντιεκπευδευτικό – αντιλαϊκό δρόμο, υποβαθμίζοντας την εκπαίδευση, με μείωση δαπανών, προσωπικού και υποδομών.

Η κυβέρνηση, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές περηφανεύεται πως υπέγραψε εγκριτική για 10.500 διορισμούς για τις σχολικές χρονιές 2020-21 και 2021-22. Μιλάνε δηλαδή για διορισμούς μετά από 2 χρόνια !!! Δεν δεσμεύτηκαν ξεκάθαρα ούτε για το αν οι 4.500 διορισμοί στην Ειδική Αγωγή θα ολοκληρωθούν, ώστε οι συνάδελφοι, από την αρχή της χρονιάς, να βρίσκονται στα σχολεία και μας υπόσχονται διορισμούς μετά από 2 χρόνια;

Η πραγματικότητα είναι απλή. Στις 30 Ιουνίου, πάνω από 30.000 συνάδελφοί μας θα απολυθούν. Το μόνο που στην πραγματικότητα περιμένουμε να γίνει, αν γίνει, είναι η επαναπρόσληψη με την ελαστική εργασία από το επόμενο σχολικό έτος. Το χαρτί της απόλυσης που θα πάρουν, για άλλη μια χρονιά θα τους βάλει στο τούνελ της ανεργίας, της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας για την επόμενη ημέρα.

Οι κυβερνήσεις αντί να εξασφαλίσουν μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους αναπληρωτές που στηρίζουν τη λειτουργία των σχολείων τα τελευταία χρόνια, θέτουν τα κριτήρια απολύσεων αναπληρωτών και ανακύκλωσης της ανεργίας. Τα κόμματα που κυβέρνησαν και θέλουν να κυβερνήσουν, εφαρμόζουν τη λογική των κριτηρίων και τον «πυρήνα του προσοντολογίου», που είναι οδηγία που δίνεται από Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να ικανοποιηθεί το μόνο δίκαιο αίτημα που ακούστηκε δυνατά από όλους τους εκπαιδευτικούς στις μεγάλες κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος έχοντας απέναντι τους τα ΜΑΤ, τη βία και την καταστολή :

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ – ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ !

Τουλάχιστον 30.000 μόνιμοι διορισμοί, για να δοθεί εδώ και τώρα λύση στο άθλιο καθεστώς της αναπλήρωσης και της εργασιακής ομηρίας, για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων και πάνω από όλα να ικανοποιηθούν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας !

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.