Βράβευση του 1ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας στον μαθητικό διαγωνισμό του Σωματείου Φίλων του Μουσείου Μακεδονικού ΑγώναΣτις 19 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων του 5ου ετήσιου μαθητικού διαγωνισμού του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα με θέμα “Κοινωνική, πνευματική και εθνική ζωή στη Μακεδονία και την Θράκη από τα τέλη του 18ου αιώνα ως τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου”. Απονεμήθηκαν βραβεία στη λογοτεχνία, ιστορία, ζωγραφική και κινηματογραφική ταινία.

Το 1ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας απέσπασε το 3ο Βραβείο στη Λογοτεχνία, με την εργασία των μαθητριών Ευρενιάδου Αναστασίας, Θεοχάρη Αναστασίας, Λαζαρίδου Παρθένας, Μουρατίδου Δάφνης, Πανταζή Ελευθερίας, Παπαβασιλείου Άρτεμης, Παπαδοπούλου Ερωδίας και Ρεσούλι Εβελίνας, υπό την επίβλεψη των φιλολόγων Γκίνου Βάιας και Δελιόπουλου Γιώργου.

Η εργασία περιλαμβάνει τρία ιστορικά διηγήματα των μαθητριών, που αφορούν στην Τουρκοκρατία, τον Μακεδονικό Αγώνα και την Απελευθέρωση της Εορδαίας. Η εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια ενός προγράμματος τοπικής ιστορίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας. Οι συμμετέχοντες μαθητές γνώρισαν την τοπική τους ιστορία μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και προφορικές μαρτυρίες, ενώ στη συνέχεια κλήθηκαν να αξιοποιήσουν τα παραπάνω ερεθίσματα και να γράψουν ιστορικά διηγήματα για διάφορες ιστορικές περιόδους της Εορδαίας. Τα συγκεκριμένα διηγήματα φιλοξενούνται κάθε μήνα σε ειδική στήλη στο περιοδικό της Δυτικής Μακεδονίας «TOGETHER».

Το πρόγραμμα τοπικής ιστορίας και η διδακτική προσέγγιση εντάσσονται σε μια προσπάθεια του 1ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας να προσεγγίσει την ιστορική γνώση με εναλλακτικούς, πρωτότυπους και δημιουργικούς τρόπους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί εκτενώς στο Πανελλήνιο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας και Εκπαίδευσης με θέμα: «Τοπική Ιστορία και Εκπαίδευση: αναπτύσσοντας μια οργανική και αποτελεσματική σχέση μεταξύ τους», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη Λαμία τον Νοέμβριο του 2019.

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για τη στήριξή του, καθώς και να ευχηθούν στις βραβευμένες μαθήτριες να είναι πάντα δημιουργικές.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.