«Λευκός καπνός» από το δημαρχείο Σερβίων-Βελβεντού: Υπερψηφίστηκε σε 5η συνεδρίαση η πρόταση σύναψης δανείου ύψους 1.881.631 € για την ισοσκέλιση του ελλειμματικού προϋπολογισμού 2019



Την ύστατη ώρα -στην κυριολεξία-, με ψήφους 11 ΝΑΙ και 8 ΟΧΙ υπερψηφίστηκε η πρόταση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού για σύναψη δανείου 1.881.631,75 € ισοσκέλισης του ελλειμματικού προϋπολογισμού 2019, που εισήχθη για 5η φορά στη συνεδρίαση της Παρασκευής 29 Μαρτίου 2019 (τις προηγούμενες είχε απορριφθεί).

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Θεόδωρος Κυριακίδης στην πρότασή του ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Επαναφέρουμε σήμερα το ίδιο θέμα για 5η φορά, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος κατάρτισης του προϋπολογισμού για το έτος 2019. Από 1 Απριλίου 2019 παύει να ισχύει ο προσωρινός προϋπολογισμός του 2019 και απαγορεύεται (αν καταψηφιστεί η πρόταση) να γίνεται οποιαδήποτε δαπάνη και οποιοδήποτε έσοδο, πλην των δαπανών που αφορούν την μισθοδοσία του προσωπικού και την καταβολή των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών. Δηλ. η λειτουργία του δήμου αναστέλλεται επ’ αορίστου με απρόβλεπτες συνέπειες για τους δημότες, καθώς δεν θα υπάρχουν πλέον εγκεκριμένες πιστώσεις εσόδων-εξόδων…».

Στη συνέχεια επικαλέστηκε δυο έγγραφα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, στα οποία αναλύεται το νομικό πλαίσιο που διέπει την κατάρτιση του προϋπολογισμού και των υποχρεώσεων των αιρετών οργάνων (σ.σ. σύμφωνα με τα οποία προβλέπονται και πειθαρχικές ευθύνες στα μέλη των δημοτικών συμβουλίων σε περίπτωση μη ψήφισης).

Αρνητική στάση κράτησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που καταψήφισαν στο σύνολό τους την πρόταση.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλης Κωνσταντόπουλος, ενοχλημένος από το διαβιβαστικό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που προβλέπει πειθαρχικές ευθύνες στην περίπτωσης της μη ψήφισης -αποδεχόμενος βέβαια ότι εναρμονίζεται με το νόμο-, εστίασε στο γεγονός ότι ανάλογες ευθύνες έχει και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση γιατί δεν είχε ασκήσει το νόμιμο έλεγχο στη δημοτική αρχή το 2017 και το 2018 για παραλείψεις, πειθαρχικές ευθύνες και τυχόν ποινικές ευθύνες, σύμφωνα με τα στοιχεία-έγγραφα που της είχε διαβιβάσει έγκαιρα (κυρίως για την μη είσπραξη λογαριασμών νερού).

Καταλήγοντας, ότι προτίθεται να κάνει αναφορά για παράβαση καθήκοντος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στον εισαγγελέα ή στο υπουργείο Εσωτερικών, καλώντας τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου «όσοι θέλετε να συνυπογράψετε αυτή την αναφορά».

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Πολυδεύκης Λιάκος είπε ότι, «για το δάνειο εμείς ως παράταξη δεν μπορούμε να δώσουμε καμιά πολιτική νομιμοποίηση σύναψης δανείου λόγω ανικανότητας και ανεπάρκειας της σημερινής δημοτικής αρχής». Καταλογίζοντας στη συνέχεια επιμέρους ευθύνες, για την μη είσπραξη των λογαριασμών νερού, τις λανθασμένες ενέργειες ως προς το χρέος προς τη ΔΕΗ και για το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός δεν ήρθε για συζήτηση -ως όφειλε- από τον περασμένο Οκτώβριο.

Τέλος ο έτερος επικεφαλής της αντιπολίτευσης Νίκος Γεωργακόπουλος είπε ότι, «δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να σκεφτούμε τη λήψη δανείου για το δήμο, και ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα είναι η αύξηση της κρατικής επιχορήγησης».

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, καθοριστικό ρόλο στο θετικό αποτέλεσμα έπαιξαν, η μεταστροφή της ψήφου του συμβούλου της συμπολίτευσης Ευάγγελου Χαραλαμπίδη και του ανεξάρτητου συμβούλου Μίλτου Ζορμπά, που στις προηγούμενες ψηφοφορίες είχαν δώσει αρνητική ψήφο, καθώς φυσικά και η απουσία μελών του δημοτικού συμβουλίου.

Συνοπτικά τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού ψήφισαν ως εξής:

Υπέρ του ΝΑΙ στη σύναψη του δανείου: Δισερής Ευθύμιος, Ζάκης Δημήτρης, Ζορμπάς Μίλτος, Ζυγούρης Φώτης, Κυριακίδης Θεόδωρος, Μαλιούρα Παναγιώτα, Παπαστέργιος Θωμάς, Παπαδημητρίου Ζήνων, Παπαδόπουλος Σταύρος, Τέτος Νίκος, Χαραλαμπίδης Ευάγγελος.

ΟΧΙ στη σύναψη του δανείου: Κωνσταντόπουλος Βασίλης, Αλεξόπουλος Τάσος, Μπάκανος Γιώργος, Παναγιωτούλας Γιώργος, Ιωαννίδου Δέσποινα, Μπρουσιόβας Σωκράτης, Λιάκος Πολυδεύκης, Γεωργακόπουλος Νίκος, Παπαγεωργίου Θεόδωρος.

Απουσίαζαν από τη συνεδρίαση-ψηφοφορία οι δημοτικοί σύμβουλοι, Γκουτζιομήτρος Μιλτιάδης, Λαζαριώτης Νίκος, Κοσμάς Δημήτρης, Κουκάλης Δημήτρης, Κουλιός Βασίλης, Μπρουσιόβας Σωκράτης (αποχώρησε), Παπαδόπουλος Μιχάλης (αποχώρησε).

Γ.Μ./mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.