«Κοζάνη Τόπος να Ζεις» για την προεκλογική περίοδο: «Ο δημόσιος λόγος των περισσοτέρων υποψηφίων κινείται γύρω από το ποιος θα κάνει την πιο βαρύγδουπη εξαγγελία»



Η προεκλογική περίοδος ανέκαθεν ήταν η περίοδος των «υποσχέσεων» και του «λαϊκισμού». Θεωρούσαμε ότι μετά την πολύπλευρη κρίση που μας έπληξε ένα από τα πολλά που διδαχθήκαμε είναι πως αυτό πρέπει να αλλάξει. Να αφήσουμε πίσω τις «μεγαλοστομίες» και την υποσχεσιολογία άνευ αντικρίσματος και να στραφούμε στο ρεαλιστικό, ουσιαστικό σχεδιασμό και τα μετρήσιμα αποτελέσματα.

Δυστυχώς στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που διανύουμε στο Δήμο Κοζάνης, o δημόσιος λόγος των περισσοτέρων υποψηφίων κινείται γύρω από το ποιος θα κάνει την πιο βαρύγδουπη εξαγγελία ακολουθώντας ένα παλαιοκομματικό μοντέλο.

Tην «εύκολη» υπόσχεση για μείωση της ανεργίας κάτω από το μέσο όρο σε 2 χρόνια την αφήνουμε στην κρίση των πολιτών. Όχι φυσικά επειδή η μείωση της ανεργίας δεν πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος όλων των πολιτικών δυνάμεων αλλά γιατί σε μια περιοχή που περνά τη φάση της ιστορικής μετάβασης σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, η σπέκουλα σε ένα τόσο καίριο ζήτημα αν μη τι άλλο προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί και η πρόταση για κατάργηση (γιατί περί αυτού πρόκειται) του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Ένα μακρόπνοο σχέδιο με σταδιακή πρόοδο, που έχει συζητηθεί εκτενώς και συμφωνηθεί με τη μεγάλη πλειοψηφία των φορέων της πόλης, ένα σχέδιο με στόχο τη βελτίωση ποιότητας ζωής των πολιτών, την ενίσχυση της δυνατότητας πρόσβασης στο δημόσιο χώρο όλων των κοινωνικών ομάδων (ανθρώπων με κινητικά προβλήματα, ηλικιωμένων, γονιών με καρότσια, παιδιών κτλ.) και την τόνωση της τοπικής αγοράς, ένα σχέδιο που αποτελεί πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την κατασκευή οποιουδήποτε έργου εντός της πόλης, καταργείται απλά για να χαρούν οι λίγοι που αντιδρούν και στόχο φυσικά την ψηφοθηρία.

Όσον αφορά την κατασκευή νέου νοσοκομείου η πρόταση δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας. Το έχουν τάξει κατά καιρούς κυβερνήσεις, υπουργοί, βουλευτές, πολιτευτές, αυτοδιοικητικοί και πολλοί άλλοι αρμόδιοι και αναρμόδιοι.

Σήμερα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επέκτασης του Μαμάτσειου Νοσοκομείου με ένα ποσό περίπου στα 10 εκ. ευρώ με δαπάνη από το ΠΕΠ «Δυτική Μακεδονία» (ΕΣΠΑ) ενώ είναι σε εξέλιξη και η επέκταση ενός «καινούριου» νοσοκομείου όπως είναι το Μποδοσάκειο. Η πρόταση αυτή επομένως στερείται κάθε ίχνος οικονομοτεχνικού και υγειονομικού σχεδιασμού, αλλά και σεβασμού στο δημόσιο χρήμα, Φαίνεται όμως πως για κάποιους ισχύει το ότι απ΄ το τάξιμο δεν έχασε κανένας ποτέ.

Για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας με πιο βασική τη δημιουργία του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης η παρούσα δημοτική αρχή έχει κάνει πολλές προσπάθειες με απτά αποτελέσματα, ώστε να υπάρχουν ειδικές δυνατότητες στις επιχειρήσεις της περιοχής για ν’ ανταποκριθούν στη μεταλιγνιτική εποχή, ενώ η θέσπιση ειδικών φορολογικών κινήτρων, είναι διαχρονικό αίτημα της περιοχής. Παράλληλα στο πλαίσιο της επόμενης προγραμματικής περιόδου και της μετάβασης της περιοχής στο νέο παραγωγικό μοντέλο, η δημοτική αρχή προετοιμάζεται και διεκδικεί ειδικές χρηματοδοτήσεις με έμφαση στην τόνωση της επιχειρηματικότητας. Εκτός κι εάν η πρόταση για την ειδική οικονομική ζώνη, αφορά σε μια περιοχή, όπου έχουν καταργηθεί τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Και, βέβαια, δεν πρόκειται για ένα διαθέσιμο «εργαλείο» που δημιουργείται από τη μία μέρα στην άλλη, όπως παρουσιάζεται προφανώς λόγω άγνοιας.

Για την εξαγγελία δημιουργίας Αντιδημαρχιών Αγροτικής Ανάπτυξης και ΕΣΠΑ τι να πει κανείς; Ο εμπνευστής της πρότασης φαίνεται να αγνοεί βασικά δεδομένα λειτουργίας του Δήμου Κοζάνης όπως το γεγονός ότι ο Δήμος ήδη διαθέτει Αντιδημαρχία Τοπικής Ανάπτυξης (με κύρια αρμοδιότητα τον πρωτογενή τομέα) η οποία υπήρχε μεν αλλά στελεχώθηκε από την παρούσα δημοτική αρχή και Αντιδημαρχία Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού (ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία) η οποία δημιουργήθηκε από την παρούσα δημοτική αρχή, και μάλιστα με πολύ σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα.

Κάποιοι φαίνεται να θέλουν να ανακαλύψουν ξανά τον τροχό, ευτυχώς όμως οι πολίτες διαθέτουν και νου και γνώση. Ο Δήμος Κοζάνης είναι ένας μεγάλος Δήμος με απαιτήσεις, και διοικείται με σωστό προγραμματισμό, επεξεργασμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις και γνώμονα την ευημερία και την προοπτική των δημοτών του και όχι με εκθέσεις ιδεών, καθρεφτάκια και χάντρες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.